Uniunea Europeană (UE) rămâne a fi principalul partener comercial al Republicii Moldova. În anul 2020, ponderea exporturilor din Republica Moldova către țările UE a constituit 67% din total exporturi. Datele statistice arată că peste 80% dintre următoarele categorii de produse exportate de Republica Moldova au ca destinație piața Uniunii Europene: produsele de patiserie, grăsimi și uleiuri, preparate din legume și fructe.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în ianuarie-martie anul curent au totalizat 439,3 milioane de dolari SUA, cu 1,8% mai puțin, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020, deținând o pondere de 61,6% în total exporturi, în scădere cu 4,7 puncte procentuale față de ianuarie-martie 2020. Reducerea cifrei de export și import are legătură și cu pandemia de Covid-19, care a lovit dur în economie, din cauza închiderii temporare a granițelor în unele țări.
Investițiile din UE domină economia
În același timp, investițiile directe din Uniunea Europeană domină economia Republicii Moldova, reprezentând circa 71% din stocul de investiții, conform datelor de la începutul anului 2020. La finele anului trecut, investițiile directe din Uniunea Europeană în Republica Moldova au ajuns la peste trei miliarde de dolari SUA. Principalele sectoare ale economiei Republicii Moldova care au beneficiat de investiții directe din UE sunt: activități financiare, comerț, industria prelucrătoare ș. a.
Decalaj de cifre în raport cu țările UE avem și la alte capitole. Spre exemplu, la capitolul demografie, speranța de viață la naștere, în 2019, pentru cetățenii din Republica Moldova a fost de 70,9 ani, în comparație cu 81,3 cu cei din țările UE. Cât privește vârsta medie a populației, la 1 ianuarie 2020, aceasta constituia 39,3 ani, pe când a celor din Uniunea Europeană era de 43,7 ani. O vârstă mult mai tânără o avem și a mamelor la prima naștere: 25,2 ani, versus 29,4 ani, cea a femeilor din UE la prima naștere.
Dacă e să ne referim la piața forței de muncă, rata de ocupare a persoanelor în vârstă de 15-64 de ani este de 45,7% pentru cetățenii din Republica Moldova, în comparație cu 67,6 la sută la cei din UE.
În creștere semnificativă este rata de ocupare a populației în agricultură, din totalul populației ocupate din Republica Moldova și UE: 20,8 în țară și 4,0 – în țările UE. Femeile ocupate în agricultură dețin întâietate: 15,9 în RM și 2,9 cele din țările Uniunii Europene.
La capitolul discrepanță de ocupare dintre femei și bărbați de vârsta de 15-64 de ani, cifra este de 6,4 puncte procentuale, în raport cu 10,4 din țările UE. Diferență avem și la capitolul rata șomajului – 3,8% versus 7,1 la sută în țările UE.
Diferența salarială
Egali suntem la capitolul di-ferență salarială dintre femei și bărbați – 14,1 vs. 14,1. Numai că salariile de la noi diferă foarte mult de cele din UE. La noi, salariul minim e de 2935 lei pe lună (circa 140 euro), pe când în unele țări din UE salariul minim e de 700 de euro (în jur de 15 mii de lei).
Diferență însă avem la capitolul reprezentarea femeilor în Parlament: 24,8% ar fi în Republica Moldova și 32,7 la sută în țările Uniunii Europene.
Discrepanțe sunt înregistrate și la capitolul sănătate. Astfel, rata de mortalitate în Republica Moldova ar fi de 13,7 la mia de locuitori, în comparație cu 10,4 la mia de locuitori în țările UE. Cât privește numărul celor decedați în accidente rutiere la 100 de mii de locuitori, în anul 2019, a fost de 10,3 versus 5,1 în țările UE.
Nu stăm mai bine nici la capitolul alimentarea cu apă și sanitație. Potrivit acelorași date statistice, populația care nu dispune de grup sanitar cu apă în interiorul locuinței este de 42,2% în Republica Moldova, în comparație cu 2 la sută în țările UE.