25 iulie 2024
Chisinau
Auto

Cât de des ar trebui spălată mașina?

Loading
Auto Cât de des ar trebui spălată mașina?
Cât de des ar trebui spălată mașina?
spalare-auto

Foto: getitonline.co

 

Una dintre cele mai dese întrebări care apar atunci când se discu­tă despre întreținerea mașinii este cât de des trebuie ea spălată. Unii afirmă că operațiunea trebuie repetată într-un ciclu săptămânal pentru ca vopseaua să fie protejată, dar această perioadă tre­buie ajustată în funcție de anumiți factori.

 

În principiu, mașina tre­buie spălată atunci când se murdărește, nu? Teoretic da, însă trebuie să acordăm atenție la anumiți factori. De exemplu, chiar și vara când mașina nu se murdărește atât de repede, este recomandată spălarea exteriorului atunci când păsările lasă urme ne­dorite pe caroserie. Găinațul de pasăre conține substanțe active cu rol coroziv, astfel încât lacul și vopseaua pot fi afectate. Dacă acesta nu este eliminat, daunele pot fi foar­te greu de reparat, de multe ori fiind necesară revopsirea elementului respectiv. De aceea, este nevoie de măsuri rapide în astfel de situații. Aceeași situație se aplică și după drumurile lungi, când partea frontală a mașinii este plină de insecte. Un caz similar apare când parcați mașina sub anumiți copaci care, în anumite perioade ale anului, secretă un tip de clei. Acesta are, de aseme­nea, rol nociv asupra carose­riei și trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.

Un alt caz în care este nevoie de spălări repeta­te ale exteriorului este pe timpul anotimpului rece. Substanțele cu care se stropesc străzile pentru deszăpezire și prevenirea înghețului sunt corozive și afectează în timp vopseaua și lacul mașinii. Astfel, pe parcursul anotimpului rece se recomandă adresări regu­late la spălătorie. Un aspect de care trebuie ținut cont este atenția mai mare spre zonele din zona pasajelor roților și sub mașină. Jetul de apă trebuie să ajungă și în aceste zone pentru a curăța suprafața de sare și agenți corozivi.

Trăiești într-o zonă polu­ată? Dacă da, efectul nu este doar asupra sănătății tale, ci și al mașinii pe care o con­duci. În momentul în care plouă, substanțele acide din aer sunt preluate de apă și se depun pe vopseaua mașinii. Ele sunt vizibile prin mici­le pete care, dacă nu sunt curățate devin permanente, erodând stratul de lac.

Și în final, specialiștii afirmă că mașinile vechi ar trebui spălate mai des de­cât cele noi. Indicat ar fi ca în sezonul de iarnă şi cel de toamnă curățarea să se facă săptămânal, iar în cel de vară sau de primăvară, la două săptămâni sau chiar mai rar.

Explicația este foarte sim­plă. Mașina nu ar trebui spă­lată foarte des din pricina punctelor de rugină care se pot mări sub presiunea apei. Mai mult, de la prea multe spălări, vopseaua își pierde luciul și se mătuiește.

De aceea, răspunsul la întrebarea pusă în titlu este, de cele mai multe ori, că depinde de situație, de mediu și anotimp. Dacă nu apar probleme precum cele de mai sus, iar mașina se menține curată, atunci poți trece pe la spălătorie și o dată la fiecare lună. Nu este nimic greșit în asta.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand