23 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Când este momentul potrivit să schimbi anvelopele?

Loading
Auto Când este momentul potrivit să schimbi anvelopele?
Când este momentul potrivit să schimbi anvelopele?
schimb-anvelope

Foto: wordpress.com

Anvelopele reprezintă unul dintre cele mai im­portante elemente de siguranță ale mașinii dvs. Orice accelerație, frânare sau schimbare de direcție este realiza­tă prin pata de contact dintre suprafața de ru­lare și anvelopă.

 

Atunci când pneurile sunt foarte uzate, este important ca acestea să fie schimbate cu unele noi. La nivel glo­bal, statisticile arată că peste 1000 de accidente fatale pot fi evitate dacă se utilizează anvelope în stare optimă. Dar să vedem când trebuie făcută operațiunea de schim­bare a anvelopelor?

 

Gradul de uzură

 

În primul rând, un pneu devine foarte periculos în condiții de umiditate, atunci când adâncimea șanțurilor de pe suprafața de rulare este mai mică de 1,6 mm. Acestea au rolul de a elimi­na apa, iar la o uzură mai pronunțată apare foarte ușor fenomenul de acvaplanare, apa rămânând sub anvelopă, fără a putea fi eliminată. În aceste momente, direcția nu poate fi controlată, iar frâ­narea este extrem de slabă, distanțele putând fi de două ori mai mari decât acelea realizate cu pneuri care nu sunt excesiv uzate. Pentru a depista foarte ușor gradul de uzură trebuie să verificați “barele” transversale spe­cial poziționate pe canalele de evacuare a apei. Acestea nu trebuie să fie la nivel cu restul suprafeței de rulare. Dacă sunt, atunci anvelopele trebuie schimbate. Dacă nu reușiți să găsiți aceste bare de control, puteți merge în­tr-o vulcanizare unde există un instrument special pentru a măsura nivelul de uzură.

 

Uzura neuniformă

 

Alt motiv pentru care an­velopele trebuie schimbate apare în momentul când se poate observa uzură neuni­formă pe suprafața de rula­re. Aceasta poate apărea din mai multe motive, de aceea este recomandat să verificați și dacă unghiul de fugă este cel corect. Un astfel de pneu este dezechilibrat dinamic și reprezintă o problemă reală de siguranță, mai ales la vi­teze ridicate. Uzura diferită între punți este normală, de aceea este important să schimbați anvelopele între punți la fiecare 10.0000 km.

 

Deformații ale peretelui lateral

 

Tot cu ajutorul unei inspecții vizuale se poate detecta dacă pe anvelope există gâlme sau deformații ale peretelui lateral. Acestea apar frecvent atunci când se trece cu viteză prea mare prin gropi adânci. Peretele lateral, cu rol foarte impor­tant în siguranță este afectat, înlocuirea anvelopei respec­tive fiind prioritară.

Ca o regulă generală, este util ca anvelopele să nu fie utilizate pentru mai mult de 6 ani, deoarece, după acest interval, proprietățile compoziției se pierd, iar performanțele la frânare scad dra­matic. O anvelopă modernă este, în general, garantată pentru 10 ani, însă aceasta este considerată o perioadă mult prea lungă, mai ales în condițiile de exploatare difi­cile din Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand