În viitorul apropiat, în Republica Moldova vor fi lansate campanii de eradicare a muncii la negru, în sectoarele agricultură, construcții și HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele). Oamenii vor fi încurajați să depună petiții la Inspectoratul de Stat al Muncii, în cazul în care ei au muncit și nu au fost remunerați, au fost obligați să lucreze peste program, dar fără ca să fie plătiți sau dacă au muncit fără ca să fie încheiat un contract individual de muncă, de exemplu.
Organizația Internațională a Muncii (OIM) va oferi suport pentru desfășurarea campaniilor respective. Despre aceasta a anunțat la Chișinău luni, 15 aprilie, Maria Jose Chamorro, specialistă principală pe domeniul formalizării și egalitate de gen a Biroului Organizației Internaționale a Muncii din Budapesta, în cadrul unei întrevederi cu conducerea CNSM.
O listă neagră a agenților economici?
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a relevat că cele mai mici salarii se atestă în sectorul HORECA. Lefurile, de obicei, sunt achitate în plic – fie tot salariul, fie o bună parte a remunerării, a specificat Sergiu Sainciuc.
Referindu-se la Programul Național pentru reducerea muncii nedeclarate pentru anii 2024-2025, pentru care de asemenea OIM va oferi suport, Igor Zubcu, președintele CNSM, a menționat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale insistă ca acest document să fie aprobat printr-un ordin ministerial.
„Programul nu este unul al ministerului de resort, ci al Republicii Moldova, al partenerilor sociali, trebuie să fie pentru oameni. Important este ca acest program să fie aprobat conform actelor normative internaționale. Acest document trebuie să fie ca un act juridic. În prezent, programul respectiv seamănă mai mult a raport pentru finanțatori, dar e nevoie de un plan de acțiuni bine definit. Nu doar Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să se implice în realizarea programului, dar și Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, a subliniat Igor Zubcu.
Totodată, liderul sindical a afirmat că agenților economici care admit muncă la negru să nu li se permită accesul la achiziții publice.
„Așa cum o persoană care are cazier curat poate accede la o funcție publică, la fel ar trebui să se procedeze și cu agenții economici care permit muncă nedeclarată. Cazurile de admitere a muncii la negru trebuie mediatizate, iar lista companiilor care acceptă muncă nedeclarată trebuie să fie făcută publică”, a atenționat președintele CNSM.
De asemenea, sindicaliștii s-au referit la inițierea procesului de ratificare a Convenției OIM nr. 156/1981, care să contribuie la îmbunătățirea situației salariaților cu responsabilități familiale. CNSM a prezentat argumentele în favoarea ratificării acestei Convenții în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 aprilie. De prevederile acestei convenții se interesează în special tinerii, a menționat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.
Prezentă la întrevederea cu oficialul de la OIM, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei din cadrul CNSM, a precizat că Organizația Internațională a Muncii susține financiar încă un proiect, prin care membrele Comisiei de Femei sunt instruite cum să identifice cazurile de violență la locul de muncă. „Suntem la etapa de elaborare a planului de instruire și a materialelor didactice”, a specificat Angela Otean.
Totodată, părțile au discutat despre organizarea unor activități comune planificate pentru perioada următoare în combaterea și reducerea muncii nedeclarate, în îmbunătățirea situației în domeniul egalității de gen, inclusiv în sfera muncii, organizarea unor campanii și activități de informare, susținerea tinerilor și a familiilor acestora, dezvoltarea dialogului social.