2 October 2024
Chisinau
Social

Campania „Organizația primară – energia mișcării sindicale” a ajuns la Ungheni

Loading
Social Campania „Organizația primară – energia mișcării sindicale” a ajuns la Ungheni
Campania „Organizația primară – energia mișcării sindicale” a ajuns la Ungheni
sindicate.md

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au mers, în una din zilele trecute, la Ungheni, raion care a fost gazda unui nou seminar regional de instruire a liderilor organizațiilor sindicale primare. Evenimentul a făcut parte din campania națională „Organizația primară – energia mișcării sindicale”. Activități similare vor fi organizate în mai multe orașe, precum Orhei, Fălești, Comrat, Leova și Ștefan Vodă.

Astfel, peste 50 de lideri și membri de sindicat din raion, din toate ramurile, au fost informați despre obiectivele campaniei CNSM, despre ghidul liderului sindical, dar și despre baza legislativă a organizațiilor sindi­cale primare (OSP), care ar fi contribuția OSP la protecția social-economică a membrilor de sindicat. În cadrul seminarului, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a vorbit despre prioritățile campaniei, dar și despre realiză­rile sindicatelor.

„Trebuie să menționăm că comunicarea directă contează foarte mult, iar de acest fapt ne-am convins pe parcursul a doi ani cât a durat pandemia de Covid-19. Sigur, nu putem exclude astăzi rețelele de socializare, informarea de la radio, tv, dar în combinație. I-am informat pe liderii de sindicat nu doar despre drepturile social-economice, ultimele modificări în legislație, care vin să protejeze și mai mult omul muncii, dar și despre apor­tul sindicatelor în acest sens. Este o mândrie să știi că unele inițiative bune au venit anu­me de la sindicate și meritul le aparține pe deplin. Și atunci când apare întrebarea ce au făcut sindicatele, vine și acest răspuns. Sunt niște întruniri benefice, care aduc nu doar un schimb de bune practici, dar și impulsionea­ză activitatea organizațiilor sindicale prima­re și dezvoltă parteneriatul social”, a relevat Lilia Franț.

La rândul său, Rodica Lupu, reprezentan­ta CNSM în raionul Ungheni, a accentuat importanța eforturilor CNSM depuse în ca­drul campaniei pentru a fortifica capacitățile liderilor sindicali.

sindicate.md

„OSP constituie baza sau etalonul mișcării sindicale din Republica Moldova. Noi con­siderăm că, dacă aceste seminare vor fi or­ganizate în toate raioanele din țară, și acești lideri de sindicat vor transmite informația tu­turor membrilor de sindicat din organizațiile lor, lucrurile se vor schimba mult. Este foar­te important ca fiecare membru de sindicat să-și cunoască drepturile, dar și obligațiile. Deseori auzim: Ce face sindicatul? Dar sindi­catul suntem noi toți, nu e vorba de o per­soană sau două. Este foarte important ca liderul de sindicat să transmită informația și să spună că sindicatul, în afară de faptul că repartizează bilete la tabăra de odihnă, re­zolvă și probleme sociale, economice, palpa­bile pentru membrul de sindicat. Atunci când omului îi spui că ai avut această problemă și a fost abordată de sindicat, poate nu a fost în întregime rezolvată, dar faptul că ea a fost identificată, abordată, deja este un pas îna­inte”, a menționat Rodica Lupu.

Cât despre realizările sindicatelor, dânsa a ținut să accentueze faptul că, în acest an, pentru prima dată, sindicatele din Ungheni au avut posibilitatea să distribuie bilete la tabăra de odihnă și recreere din bugetul de stat. Mai mult, 75% din totalul acestora au fost repartizate la prețul de 15 la sută din cost pentru copiii membrilor de sindicat.

„În alți ani era câte 20%, dar am spus că și acest cost este prea mare pentru unele fa­milii. Sunt două lucruri pe care le-am obținut în premieră în acest an”, a menționat Rodi­ca Lupu. Întrebată despre alte probleme, doleanțe, Rodica Lupu ne-a spus că și-ar dori o protecție a liderului sindical, stimu­larea acestuia, pentru că pârghiile actuale nu permit acest lucru, iar asta ar însemna o schimbare în activitatea sindicatelor.

 

O activitate de bun augur

Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, au vorbit celor prezenți în sală despre prevederile legislației cu privi­re la activitatea organizațiilor sindicale pri­mare și ce trebuie să cunoască liderii OSP în acest sens.

„Liderul sindical este promotorul mișcării sindicale la nivelul organizației sindicale pri­mare și este foarte important să cunoască și să transmită membrilor de sindicat din organizație informații despre protecția lor socială și economică. Să știe când poate să-și ia angajatul un concediu, unul de îngri­jire a copilului, informații despre stagiul de cotizare, aspecte legate de stabilirea pensii­lor. Despre negocierea unui contract colectiv de muncă, prevederile care se negociază și se includ în contractul colectiv de muncă, tichetele de masă, concediile suplimentare care pot fi acordate salariaților etc.”, susține Sergiu Iurcu.

„Este o activitate de bun augur. Pentru că organizațiile sindicale primare, chiar dacă cunosc situația, la nivel de ramură, pentru că noi ne străduim să-i informăm, totuși, e foarte bine ca activistul sindical să cunoască schimbările în legislație. La Ungheni avem o familie sindicală mare și foarte activă. Ne propunem drept obiectiv ca informația să ajungă nu doar la liderii sindicali, dar la fie­care membru de sindicat. Am mers pe ideea că dacă un membru de sindicat este bine in­format, el deja știe unde poate apela, cum poate să-și apere drepturile și interesele, știe de ce drepturi beneficiază”, a afirmat Lilia Sa­vin, președinta Consiliului Raional Ungheni al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

sindicate.md

Andrei Beșliu, președintele Consiliului de tineret FSEȘ din raionul Ungheni, ne-a vorbit despre rolul tinerilor în mișcarea sindicală și așteptările acestora.

„Sunt tineri cu inimă, tineri care doresc, care se implică, doar că remunerarea aces­tora lasă de dorit. Încercăm, prin diferite activități, să aducem lumină asupra unor probleme. Chiar și prezența mea la această activitate este un plus, pentru că le voi adu­ce colegilor ceva mai mult decât cunosc ei. Participăm anual la un șir de activități reali­zate în cadrul raionului, organizate inclusiv de sindicate, care au drept scop implicarea tinerilor. Se organizează diferite seminare de instruire, activități în aer liber, ca să le arătăm că lucrurile pot fi schimbare doar dacă ei își doresc”, ne-a spus Andrei Beșliu.

Totodată, cei prezenți la seminar au avut posibilitatea să adreseze diverse întrebări și să afle răspunsuri de la reprezentanții CNSM în chestiuni care îi interesează.

Campania națională „Organizația prima­ră–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindi­cale primare. Pe parcursul anului curent vor fi organizate ateliere de lucru, seminare regi­onale, întruniri ale activiștilor sindicali. Cam­pania se va încheia în luna noiembrie 2023 cu o Gală a organizațiilor sindicale primare.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand