4 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Calcularea și condițiile de plată a indemnizației de concediu

Loading
Cetăţeanul şi legea Calcularea și condițiile de plată a indemnizației de concediu
Calcularea și condițiile de plată a indemnizației de concediu
newsro.live

Vă rog să ne spuneți care este modalitatea de calculare și condițiile de plată a indemnizației de concediu și dacă la calcularea acestei indemnizații se ia în calcul vechimea în muncă și perioada în care salariatul nu a lucrat un anumit timp din motive întemeiate?

Anatol Reznic, Drochia

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Dispoziția art. 117 alin. (1) din Codul muncii garantează că, pen­tru perioada concediului de odihnă anual, salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă.

O altă garanție juridică în acest sens o constituie dispoziția ali­neatului (3) din același articol din Codul muncii, care stabilește că indemnizația de concediu se plătește de către angajator cu cel puțin trei zile calendaristice înainte de începerea concediului sau la o dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul respectiv.

În caz de reținere, din vina angajatorului, a indemnizației de con­cediu ce se cuvine salariatului, acestuia, în temeiul art. 330 alin. (2) din Codul muncii, i se achită suplimentar, pentru fiecare zi de întârziere, 0,3 la sută din suma neplătită în termen.

În ceea ce privește cuantumul indemnizației de concediu, acesta se determină în conformitate cu Modul de calculare a salariului mediu aprobat prin Hotărârea Guvernul Republicii Moldova nr. 426 din 26 aprilie 2004.

În contextul întrebării adresate, sunt relevante prevederile pct. 3 din Modul de calculare a salariului mediu aprobat prin Hotărârea Gu­vernului prenotată, care stabilește că în salariul mediu (care se aplică inclusiv la plata indemnizației de concediu) se includ plățile cu carac­ter stimulatoriu, inclusiv sporurile procentuale lunare și indemnizațiile anuale pentru vechime în muncă.

Cu privire la perioada în care salariatul nu a lucrat un anumit timp din motive întemeiate, potrivit pct. 8 din Modul de calculare a salariu­lui mediu, dacă în perioada pentru care se calculează salariul mediu angajatul nu a lucrat un timp oarecare din motive întemeiate și nu a avut în timpul acesta salariu sau l-a primit parțial, timpul respectiv și salariul plătit incomplet se exclud din calcul.

 

Perioadele care se exclud la calcularea salariului mediu pentru indemnizația de concediu

 

La calcularea salariului mediu se exclud, de asemenea:

  • lunile de concediu acordat în legătură cu îngrijirea copilului până la vâr­sta de trei ani; răstimpul în care lucrătorul a îngrijit o persoană cu dizabilități severe sau un copil cu dizabilități, sau un bătrân care, în conformitate cu concluzia instituției curative, necesită îngrijiri din partea unei alte persoane;
  • timpul lipsei forțate de la lucru mai mult de trei luni în cazul concedierii nelegitime, pentru care nu s-a plătit salariu; timpul aflării la concentrare (instrucție militară);
  • timpul conce­diilor suplimentare de studii neplătite sau plătite parțial;
  • zilele libere acordate angajaților care îmbină munca cu studiile;
  • timpul de afla­re la competiții sportive;
  • perioada concediului fără plată, acordat în conformitate cu art. 120 din Codul munci; timpul staționării din vina administrației întreprinderii;
  • timpul aflării în șomaj tehnic și alte dura­te de suspendare a contractului individual de muncă, conform art. 76, 77 și 78 din Codul muncii.

În acest context, art. 120 din Codul muncii stabilește că, din motive familiale și din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, sala­riatului i se poate acorda un concediu neplătit cu o durată de până la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziție, decizie, hotărâre).

Prevederile alin. (2) al aceluiași articol din Codul muncii stabilesc că unuia dintre părinții care au doi și mai mulți copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil cu dizabilități), părinților singuri necăsătoriți care au un copil de până la această vârstă, li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puțin 14 zile calendaristice care, de asemenea, se exclude la calcularea salariului mediu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand