Cum se calculează și cine beneficiază de pensia de urmaş? Se efectuează rețineri din pensia de urmaș stabilită părintelui pentru copii?
Galina, Federația „Moldsindcoopcomerț”,
Antonina, Federația Sindicatelor Lucrătorilordin Industria Ușoară
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform art. 24 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, pensia de urmaș se acordă dacă persoana dece-dată beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate prevăzute de prezenta lege.
Pensia de urmaş se stabileşte în cazul în care întreţinătorul, decedat în urma unei boli generale, a realizat un stagiu de cotizare care i-ar fi acordat dreptul la stabilirea pensiei de dizabilitate, după cum urmează:
Vârsta la data constatării dizabilității și stagiul de cotizare | |
până la 23 de ani | 2 ani |
23–29 de ani | 4 ani |
29–33 de ani | 7 ani |
33–37 de ani | 10 ani |
37–41 de ani | 13 ani |
peste 41 de ani | 15 ani |
Pensia de urmaş se acordă indiferent de durata stagiului de cotizare în cazul în care decesul întreţinătorului a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
Persoanele care au dreptul la pensie de urmaş:
- copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituții de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani;
- soţul supravieţuitor dacă, la momentul decesului întreți-nătorului sau pe parcursul a cinci ani după deces, a împlinit vârsta de pensionare prevăzută la art. 41 din lege sau a fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit;
- soţul supravieţuitor sau tutorele (curatorul) care are în îngrijire copii sub vârsta de trei ani ai întreținătorului dece-dat, pe perioadele de neînca-drare în muncă sau de aflare în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani.
Pensia de urmaş, stabilită copiilor, se păstrează şi după înfierea lor. În caz de deces al înfietorului, copiii înfiaţi pot opta pentru o singură pensie: sau pentru părintele decedat, sau pentru înfietorul decedat.
Cum se calculează pensia de urmaș
Conform Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor (Hotărârea Guvernului nr. 165/2017), pensia de urmaș, în cazul în care întreținătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate severă, se stabilește procentual din pensia pentru limită de vârstă sau din pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau recalculată, după caz. Dacă întreținătorul nu era beneficiar de pensie pentru limită de vârstă sau era beneficiar de pensie de dizabilitate accentuată sau medie sau altă categorie de pensie, aceasta se stabilește procentual din pensia potențială calculată pentru dizabilitate severă.
Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaș, cu excepția pensiei de urmaș, acordată copiilor.
Începând cu 1 ianuarie 2020, cuantumul pensiei de urmaș în cazul copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani, se calculează în mărime de 75% pentru fiecare urmaș (anterior 50%), dar nu mai puțin decât cuantumul alocației sociale pentru pierderea întreținătorului.
Pensiile de urmaș stabilite până la 1 ianuarie 2020 copiilor se reexaminează, stabilindu-se 75% pentru fiecare urmaș.
Pensia potențială de dizabilitate severă se calculează conform formulei prevăzute în Regulament:
P = 0,42 x Vav + Tt/Tmax x Vav x 0,1
unde:
- P este cuantumul pensiei calculate;
- „0,42” – partea pensiei calculate din venitul mediu lunar asigurat valorizat, în funcție de gradul de dizabilitate;
- Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat, dar care nu poate fi mai mare decât mărimea dublă a salariului mediu pe țară pe anul precedent anului stabilirii pensiei;
- Tt – stagiul total de cotizare realizat;
- Tmax – stagiul de cotizare maxim potențial de la vârsta de 18 ani până la vârstele de pensionare stabilite la art. 41 din lege, dar nu mai mare de 40 de ani.
În cazul în care, la data decesului, întreținătorul era beneficiar de pensie de dizabilitate accentuată sau medie stabilită până la 1 aprilie 2017, pensia poten-țială calculată pentru dizabilitate severă se determină din venitul mediu lunar asigurat luat în considerare la stabilirea inițială a pensiei, în modul indicat la punctul 18 din prezentul Regulament.
Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul copiilor rămași fără ocrotirea părintească în urma decesului ambilor părinți, reprezintă însumarea drepturilor de urmaș calculate pentru fiecare părinte.
Plata pensiei de urmaş
Pensia de urmaș se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani, inclusiv celor aflaţi la întreţinerea deplină a statului, se plăteşte integral.
Soţului supravieţuitor sau tutorelui (curatorului) care are în îngrijire copii sub vârsta de trei ani ai întreținătorului decedat, pe perioadele de neîncadrare în muncă sau de aflare în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, pensia de urmaş se plăteşte numai în cazul în care nu realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat.
Soţului supravieţuitor dacă, la momentul decesului întreținăto-rului sau pe parcursul a cinci ani după deces, a împlinit vârsta de pensionare prevăzută la art. 41 din lege sau a fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, a avut cel puţin 15 ani de căsă-torie cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit, aflați la întreține-rea deplină a statului, pensia de urmaș se plătește în mărime de 25% din pensia stabilită.
Pensia de urmaş se stabilește de la data decesului întreținăto-rului, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată.
Nu se efectuează reţineri din pensia de urmaş, stabilită părintelui sau tutorelui (curatorului) pentru copii, cu excepţia cazurilor de plată necuvenită.