16 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Bolnavii de pneumonie cauzată de coronavirus se pot trata gratuit la sanatorii

Loading
Sanatate Bolnavii de pneumonie cauzată de coronavirus se pot trata gratuit la sanatorii
Bolnavii de pneumonie cauzată de coronavirus se pot trata gratuit la sanatorii
csko.ru

Persoanele care au avut pne­umonie din cauza COVID-19 vor putea beneficia de trata­ment balneosanatorial gratuit o dată pe an. Guvernul a apro­bat în acest sens modificări la cadrul normativ pentru a asi­gura în mod prioritar dreptul la reabilitare și recuperare a persoanelor asigurate, a per­soanelor vârstnice, persoane­lor cu dizabilități adulte și a veteranilor de război care au pneumofibroze ca rezultat al infecției cu coronavirus.

Scopul modificărilor propuse este de a spori accesul catego­riilor de persoane menționate la tratament de reabilitare, în vederea reducerii sechelelor pulmonare, în urma infecției cu coronavirus de tip nou, ceea ce va avea un impact major pentru sănătatea publică și va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Dreptul la serviciile de reabili­tare/recuperare va fi acordat ca­tegoriilor nominalizate în primele nouă luni după boală, indiferent de faptul dacă anterior au be­neficiat de bilet de tratament la stațiunile balneosanatoriale.

Oamenii își pot întrema sănă­tatea la sanatoriile CNSM, cu cel mai larg spectru de servicii me­dicale și condiții de tratament excepționale. E vorba de Staţiu­nea balneoclimaterică „Bucuria–Sind”, Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul, Sanatoriul „Codru” din Călărași și Sanatoriul „Struguras” din Cocieri, Dubăsari.

În această perioadă de stare de urgență legată de coronavirus, au fost create condiții speciale pen­tru a-i proteja pe cei care-și în­tremează sănătatea. În contextul pandemiei de COVID-19, au fost elaborate noi reguli în sanatoriile din țară. În primul rând, în toate sunt luate măsuri de prevenire a răspândirii infecției.

 

La stațiunile balneoclimaterice au fost instituite condiții stricte pentru prevenirea infecțiilor

 

E important de știut faptul că, odată ajunși în stațiune, pacienții completează o declarație pe propria răspundere pentru pre­venirea și combaterea infecției COVID-19. Persoanele se pre­zintă cu fișa balneosanatorială de la medicul de familie, certifi­catul de la medicul de familie și buletinul de identitate. Pacienții poartă măști de protecție. Toto­dată, beneficiarii vor avea acces în cabinetele de proceduri medi­cale conform unui grafic special, iar pe toată perioada tratamen­tului aceștia nu vor părăsi teri­toriul sanatoriului și vor benefi­cia exclusiv de servicii medicale, fără a primi vizite ale rudelor sau cunoscuților.

Totodată, trebuie menționat că înscrierile au loc doar pentru per­soanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 63 de ani, pe perioada stării de urgență în sănătate publică. În același context, factorii de decizie au anunțat că pacienții cu hiper­tensiune arterială de gradul II și III, diabet zaharat I și II nu pot be­neficia de tratament în sanatorii, aceștia comportând un risc spo­rit de a da complicații în caz de infecție cu noul coronavirus.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand