1 October 2024
Chisinau
Cultura

Bibliotecile pe meleagul moldav nu vor muri vreodată

Loading
Cultura Bibliotecile pe meleagul moldav nu vor muri vreodată
Bibliotecile pe meleagul moldav nu vor muri vreodată
biblioteca-drochia

Foto: vocea.md

Situaţia bibliotecilor din ţara noastră devine tot mai sumbră atunci când vine vor­ba despre numărul de cititori care frecventează aceste instituţii culturale. Inter­netul – duşmanul numărul unu al cărţilor pune încet, încet stăpânire pe orizontul de cunoaştere al oamenilor. Chiar şi aşa există însă şi acţiuni, prin care bibliote­cile rămân pe linia de plutire, în orizontul cultural.

 

 

Recent, echipa „Vocii popo­rului” s-a deplasat la Drochia, pentru a „inspecta” situaţia bibliotecilor din raion. Exem­ple pozitive şi nu prea. Una a fost concluzia însă, bibliotecile mai rămân instituţiile cultu­rale unde fiecare om se poate întâlni cu cartea. „Chiar dacă acum, bibliotecile rămân pe locul secund în top, totuşi in­ternetul nu le poate înlocui în totalitate”, ne-a explicat Dumi­tru Eni, preşedintele Consiliu­lui interramural al sindicatelor teritoriale din raionul Drochia. Potrivit domniei sale, în raion, în ultima perioadă s-a pus un mare accent pe modernizarea acestor instituţii. Un exemplu concludent am găsit chiar la Bi­blioteca raională din Drochia. Salariaţii de aici se bucură de condiţiile bune de muncă, dar şi de faptul că în ultimul timp au tot mai mulţi cititori. De la mic la mare la bibliotecă vin zil­nic majoritatea drochienilor.

 

g_cultura

Azi bibliotecile pot oferi mai mult decât carte, acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetățenilor

 

„Îmi fac munca acasă repe­jor, apoi vin la bibliotecă, aici citesc şi chiar pot naviga pe in­ternet”, ne povesteşte doamna Vera, în vârstă de 67 de ani. A susţinut-o şi un grup de copii care se pierdeau printre raftu­rile cu cărţi. Emoţii pozitive la biblioteca din Drochia.

 

„La bibliotecă e frumos, e cald, sunt calculatoare şi multe cărţi colorate”

 

Fiind una dintre cele mai do­tate biblioteci din raion, aceas­ta se poate mândri cu faptul că, şi azi oamenii îi calcă pragul. „Ca să facem cititorii să vină la bibliotecă trebuie să le creăm condiţii şi confort” ne-a mărtu­risit Valentina Luchianciuc, bi­bliograf la biblioteca din raion. La acest capitol, pentru aceas­tă instituţie, Consiliul Raional a alocat circa 2 milioane de lei care au fost investiţi în reparaţie. Totodată, biblioteca s-a învred­nicit şi de proiectul Novoteca care a adus acel suflu modern bibliotecii. „Noi am încercat să combinăm internetul şi cartea, astfel astăzi avem o sală multi­media spaţioasă, unde cititorii pot naviga pe internet. În ace­laşi timp, ne-am străduit să fa­cem şi sala de lectură cât mai atractivă. Rezultatul îl vedeţi şi voi”, ne-a mai spus bibliograful. Confortul şi atractivitatea bibli­otecii a fost apreciată şi de că­tre doi copii pe care i-am găsit răsfoind cărți. „Îmi place foarte mult să vin la bibliotecă, aici e frumos, cald, sunt calculatoare şi multe, multe cărţi colorate”, ne-a mărturisit Stas, elev în cla­sa a III –a.

 

biblioteca-drochia-2

Foto: vocea.md

 

Şi preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor teritoriale din raionul Drochia, Dumitru Eni, ne-a vorbit des­pre condiţiile bune oferite atât salariaţilor, cât şi cititorilor. „Chiar dacă deseori lucrătorii din cultură se plâng pe salariile mici, totuşi dacă le oferi condi­ţii bune de muncă, mai uită de greutăţi”, a menţionat Dumi­tru Eni. Într-adevăr, biblioteca publică din raionul Drochia a făcut parte din cele 54 cele mai promițătoare biblioteci publice din Moldova, care au prezen­tat, în cadrul târgului, inovațiile privind activitatea bibliotecilor și serviciile noi implementate în beneficiul comunităților cu ajutorul calculatoarelor. Noile servicii de bibliotecă din do­meniile: incluziune digitală, să­nătate, business, e-guvernare, cultură, recreere și comunicare vin să demonstreze că bibliote­cile publice pot oferi mai mult decât carte și că acestea evo­luează pentru a răspunde ne­voilor moderne ale cetățenilor din Republica Moldova. Graţie acestui proiect, cititorii sunt tot mai interesaţi să vină în biblio­teci, să citească, să caute, să cu­noască, menționează doamna Valentina Luchianciuc.

 

La Drochia, ”pensionarii cărţilor” se hrănesc cu entuziasm

 

Nu doar atragerea cititorilor este scopul pe care şi-l propun proiectele culturale privind bibliotecile, ci şi atragerea lucră­torilor. Astăzi tot mai puţini bibliotecari vin să se angajeze la sate. Sunt o mulţime de mo­tive pe care le invocă. „Salarii­le sunt foarte mici, condiţiile uneori chiar inumane alungă tinerii specialişti de la sate, chiar şi din raion. Aici rămân şi lucrează doar pensionarii”, a menţionat Valentina Luchian­ciuc, care este şi liderul sindical din cadrul bibliotecii publice din raionul Drochia, dar şi pre­şedintele Sindicatului Lucră­torilor din Cultură din raion. Potrivit dânsei, şi pensionarii ar renunţa, dacă nu ar fi entu­ziasmul atât de mare.

„Avem bibliotecari în sate­le din raion, care iau cărţile şi merg din casă în casă pentru a îndemna oamenii să citească”, a mai adăugat liderul sindical. Cât despre condiţiile de mun­că, bibliofilii din Drochia nu se plâng. Ba mai mult, aceştia spun că datorită investiţiilor recente se pot bucura de căl­dură şi de confort. Acest lucru îl poate confirma chiar şi diplo­ma „Cel mai eficient parteneri­at cu autoritatea publică locală” care a fost înmânată domnului Petru Ababei, şef Secție Cultu­ra a Consiliului Raional Dro­chia, în cadrul târgului, pentru angajamentul în modernizarea bibliotecilor publice din raio­nul Drochia și efortul depus la dezvoltarea profesională a bi­bliotecarilor din raion.

În raionul Drochia, activea­ză 33 de biblioteci. Cinci dintre ele au beneficiat deja de pro­iectul de modernizare Novote­ca, vorbim de bibliotecile din satul Nicoreni, Chetrosu, Lazo, Baroncea şi Biblioteca Publică raională din raionul Drochia.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand