În acest an, Ziua funcţionarului public a fost marcată, la Ungheni, în condițiile în care, cu doar câteva zile înainte, grindina şi vijelia au făcut prăpăd în mai multe localităţi. Liderii sindicali ai Federaţiei „Sindasp” s-au întrunit cu această ocazie pentru a face unele bilanţuri şi a distinge pe cei care au dat dovadă de mai multă eficienţă, de idei noi şi implicare.
„După o muncă enormă pe care am desfăşurat-o în ultimul timp, în urma calamităţilor naturale care s-au abătut asupra raionului Ungheni şi a căror consecinţe urmează să fie înlăturate, ne-am propus să ne întâlnim pentru a scoate în evidenţă unele rezultate şi a aprecia eforturile funcţionarilor publici. Munca de gestionare a treburilor publice este una dificilă. Deseori, trebuie făcută cu bani puţini, dar eficient. Marea majoritate a funcţionarilor publici din raionul Ungheni merită să fie apreciaţi cu ocazia zilei profesionale”, a menţionat Ludmila Guzun, preşedinta raionului Ungheni.
În prezent, principala prioritate în activitatea funcţionarilor publici din raionul Ungheni ţine de scrierea unor proiecte şi note conceptuale. O cerere de finanţare a fost depusă deja la Fondul naţional de dezvoltare regională, iar acum urmează să fie pregătite documentele necesare.
„Se munceşte intens. Fiecare specialist a primit un anumit volum de muncă şi este monitorizat, pentru a reuşi să depunem în termen fişele conceptuale şi de proiect şi a avea posibilitatea de a obţine finanţare din fondul respectiv”, a specificat Ludmila Guzun.
Priorităţile raionului
Printre principalele nevoi pe care vor să le soluţioneze cei de la Consiliul raional Ungheni este aprovizionarea cu apă de calitate a tuturor localităţilor. O strategie elaborată în acest scop prevede ca obiectivul în cauză să fie atins până în 2018.
Altă prioritate o constituie drumurile de acces spre localităţi. Cât despre instituţiile publice de educaţie, în acestea s-a investit în anii precedenţi. Mai sunt însă unele probleme legate de grădiniţe, iar pentru soluţionarea lor, de asemenea, sunt elaborate proiecte şi depuse la diferite concursuri de finanţare.
O preocupare majoră a autorităţilor locale de nivelul unu este
construcţia reţelelor de iluminare stradală şi, în special, accesarea unor fonduri cu această destinaţie. În acelaşi timp, autorităţile publice locale sunt în căutarea unor modalităţi prin care să asigure populaţiei din teritoriu acces la servicii de laborator de calitate. În afară de aceasta, ele îşi propun să deschidă o secţie de reabilitare postoperatorie la spitalul raional.
Concomitent, se lucrează şi la unele programe de dezvoltare social-economică prin care să fie susținută dezvoltarea afacerilor, inclusiv gestionate de către tineri şi femei.
Estimarea daunelor
În context, Ludmila Guzun a apreciat înalt gradul de implicare a specialiştilor din construcţii şi agricultură la estimarea pierderilor cauzate de recentele calamităţi naturale.
Astfel, prin gospodăriile casnice din 12 localităţi ale raionului Ungheni au fost distruse 77 de mii de foi de ardezie, prin instituţiile publice – 2057, iar de pe acoperişurile imobilelor ce aparţin agenţilor economici – 19 mii.
Totodată, culturile agricole au fost afectate în proporţie de până la 15 la sută.
La etapa iniţială, din partea Guvernului a fost acordat 25-30 la sută din necesarul de ardezie pentru gospodăriile casnice. La rândul lor, reprezentanţii Consiliului raional, pentru astuparea găurilor din ardezie au procurat tuburi cu spumogen, pe care le-au oferit celor mai vulnerabili.
Un alt ajutor a fost preconizat din Fondul naţional de susţinere socială a populaţiei. Acesta constă din 53 de mii de lei pentru lucrările de înlăturare a consecinţelor acestor cataclisme, lucrări desfăşurate de familiile cele mai sărace.
Astfel, pentru eficienţă, idei noi şi implicare, de Ziua profesională a funcţionarului public, la Ungheni au fost înmânate două diplome din partea Guvernului şi câte zece din cea a Consiliului raional şi a Federaţiei „Sindasp”.
Printre cei care au obţinut de la Guvern diplomă de gradul întâi pentru activitate prodigioasă a fost şi Ludmila Ursatiev, preşedinta organizaţiei de tineret a asociaţiei raionale Ungheni a Federaţiei „Sindasp”.
„Cel mai palpabil succes cu care ne putem lăuda a fost realizarea, cu sprijinul financiar al Ambasa-dei SUA, a unui proiect de consolidare a sindicatelor democrati-ce pentru tinerii funcționari pub-lici. În cadrul lui au fost organizate două şcoli de vară cu participarea unor funcţionari publici din raioanele Ungheni, Călăraşi, Nisporeni şi Făleşti. Proiectul va continua deja cu suportul financiar al Federaţiei „Sindasp”, a precizat Ludmila Ursatiev.
În context, Federaţia „Sindasp” a acordat un ajutor material Zinaidei Bîrzoi, secretar al Consiliului local Todireşti.
„Locuiesc la marginea satului Todireşti, iar grindina a distrus toate cele 100 de foi de ardezie din gospodăria mea. Am primit din partea autorităţilor publice 35 de foi, iar restul le-am cumpărat”, ne-a comunicat Zinaida Bîrzoi.
Sarcina sindicatelor
„Am luptat mai mulţi ani pentru a avea o zi profesională a funcţionarilor publici. Aceasta este o categorie importantă de lucrători care mai este numită şi „a gulerelor albe” şi care implementează politica statului la nivel local. De gradul lor de pregătire şi de activism depinde activitatea primăriilor, care comunică nemijlocit cu oamenii”, a remarcat Tatiana Bubnov, preşedinta asociaţiei raionale Ungheni a Federaţiei „Sindasp”.
În prezent, funcţionarii publici se confruntă cu multiple probleme, pentru că salarizarea lor este pusă pe ultimul plan, consideră Tatiana Bubnov. Astfel, în primul rând, sunt soluţionate nevoile pedagogilor şi ale medicilor şi abia după ei – ale funcţionarilor publici. Deşi a fost adoptată o lege bună în ceea ce priveşte remunerarea acestei categorii de salariaţi, statul nu are bani pentru a pune în aplicare prevederile acestui document.
„Acum, sarcina noastră este de a stabili ce fel de dialog este necesar să purtăm în viitor cu Guvernul. Avem un dialog social bun, la nivelul primăriilor am încheiat contracte colective de muncă de calitate. Sper că şi la nivel naţional, Federaţia „Sindasp” va avea un dialog consistent. Or, fără o abordare sistemică este foarte greu să fie rezolvate problemele social-economice ale membrilor noştri”, a concluzionat Tatiana Bubnov.
Încrederea cetăţenilor
„Cât priveşte gradul de încredere al populaţiei faţă de autorităţile publice, cele locale se poziţionează mai bine decât cele centrale, dar aceasta nu ne mulţumeşte. Or, noi suntem responsabili de rezolvarea zi de zi a problemelor oamenilor, iar rezultatele depind de profesionalismul funcţionarilor”, a apreciat Petru Langa, viceprimar al oraşului Ungheni şi lider sindical.
În opinia sa, la rândul lor, autorităţile publice orăşeneşti sunt mai avantajate în raport cu cele rurale şi în planul capacităţilor profesionale ale angajaţilor, deoarece au posibilitatea de a selecta cei mai buni specialişti, lucru care de obicei nu se întâmplă prin sate.
„La nivel de oraş, pot spune că există un grad înalt de deschidere a autorităţilor publice către cetăţean. Alta e că sunt prea multe probleme şi nu sunt soluţii pentru toate. Ele s-au acumulat de-a lungul timpului. De exemplu, oraşul Ungheni nu a fost proiectat pentru atât de multe maşini şi, de aceea, apare problema parcărilor. Nici reţelele de apeduct, canalizare sau evacuare a apelor pluviale nu mai fac faţă. Ca ele să fie ajustate, trebuie elaborate şi realizate proiecte costisitoare şi, cu părere de bine, aceste lucruri devin posibile”, a mai menţionat Petru Langa.