2 October 2024
Chisinau
Social

Asistenții sociali, lăsați în voia sorții de autoritățile capitalei

Loading
Social Asistenții sociali, lăsați în voia sorții de autoritățile capitalei
Asistenții sociali, lăsați în voia sorții de autoritățile capitalei
unimedia.info

Asistenții sociali din Chișinău riscă să rămână fără locul de muncă sau să li se înjumătățească salariile. În­tr-un apel către autorități, aceștia insistă ca municipalitatea să gă­sească banii necesari în bugetul pentru anul 2024 și să nu renunțe la acest serviciu. Totodată, Minis­trul Muncii și Protecției Sociale cere conducerii Chișinăului să iden­tifice fonduri în bugetul municipal pentru a achita salariile asistenților personali din capitală.

Agafia Gabura este asistent personal de peste 35 de ani pentru fiul său mobilizat la pat, iar de câțiva ani și pentru nepoțelul său, care suferă de autism. Femeia spune că banii pe care îi câștigă în calitate de asistent personal îi cheltuiește pe medicamente și investigații medicale. A declarat că fără ea copilul ei nu se descurcă.

„Nu merge, îi aduc toate cele necesare, îi pun cele necesare alături, îl ajut să mănân­ce, să se îmbrace… Dacă eu nu-s acasă, el e flămând. Trebuie să supraviețuim cumva. Ăsta a fost salariul meu. Așa cum am lu­crat, să putem să întreținem copiii bolnavi, căci, în caz contrar, va trebui să cerșim. Să-mi fi fost copiii sănătoși, mă ducem și la scos piatră, că eu nu m-am ferit ni­ciodată de muncă. Vă spun sincer. Chin și amar am, 24 de ore lucrăm cu ei”, a măr­turisit Agafia Gabura.

Elena Dudnic e fostă profesoară, dar de șapte ani este asistenta personală a mamei sale, care are nevoie de îngrijire. „În afară de lipsurile materiale, avem și suferință sufletească, durere și incapacitate de a-i ajuta cu ceva. Trebuie să stai și zi și noapte. Eu acum am lăsat-o pe mama cu sora. Dar în general, eu nu mă pot duce de lângă ea. Atunci când am apelat la asistența socială, am simțit un ajutor, cu toate că salariul e mic”, a spus Elena Dudnic.

De peste 30 de ani, Natalia Hasan are grijă de fiul său. Spune că salariul pe care îl primea din asistența personală era uni­ca sursă de venit. Repartiza banii pe me­dicamente, produse alimentare și servicii comunale.

„Noi nu hrănim copiii așa cum e ne-voie, de obicei, pentru că ei au o alimenta-ție conformă pentru fiecare diagnostic. Nu ne uităm ce e scris. – Pentru că nu vă ajung bani? – Nu. Mai ales persoanele care stau la pat au nevoie de carne de vită, ca să nu se formeze răni. Noi îngrijim mereu de ei. Nu știu dacă Dumnezeu a vrut acum să ne bată. Dacă nu ne aude primăria, o să-i facem noi să ne audă”, a menționat, la rândul său, Natalia Hasan.

După protestele asistenților perso­nali, edilul capitalei a venit cu o reacție: „Chișinăul are un pachet de cinci milioa­ne de lei pe toate serviciile și prestațiile sociale din municipiu. Dar în anul trecut, odată cu implementarea Legii 256/2023, când a fost aprobată Reforma de asistență socială „Restart” la nivel de țară, a fost abrogat pachetul minim de servicii sociale și a fost împărțit în două acest ser­viciu”.

Între timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, recomandă autorităților din Chișinău să găsească bani pentru salariile asistenților personali, menționând că suma necesară nu este una foarte mare.

„O parte din acești asistenți personali erau remunerați din acel fond de protecție al populației. Fondul era gestionat de către Guvern. La acest fond se acumulau resurse din mai multe taxe. Este vorba de voință politică. Eu cred că există soluții. Colegii, atât în Consiliul Municipal, cât și în primărie, în timpul apropiat vor identifica aceste resurse”, a declarat minis­trul.

Amintim că asistenții personali din Chișinău și din autonomia găgăuză urmea­ză să fie finanțați de autoritățile municipale, odată cu implementarea reformei sistemului de asistență socială „Restart”. Măsura a fost criticată de primarul capita­lei, Ion Ceban, și calificată drept incorectă și inechitabilă. Reprezentanții primăriei municipiului Chișinău afirmă că povara fi­nanciară este prea mare, iar instituția nu are capacitatea să asigure această finanțare. Precizăm că în capitală activează peste 2200 de asistenți personali.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand