21 November 2024
Chisinau
Social

Asistența Oficiului ONU, pentru accelerarea dezvoltării țării

Loading
Social Asistența Oficiului ONU, pentru accelerarea dezvoltării țării
Asistența Oficiului ONU, pentru accelerarea dezvoltării țării
zoom.com

Organismele internaționale conti­nuă colaborarea cu Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova. După ce, recent, conducerea CNSM a avut o întrevedere cu Ala Lipciu, reprezentant permanent al OIM în țara noastră, a urmat o ședință de lucru cu Simon Sprin­gett, coordonator rezident al ONU în R. Moldova.

Evenimentul, moderat de către Ala Lipciu, a avut loc în format online, din cauza pandemiei de Covid-19, care impune mai multe restricții.

„Continuă frumoasa tradiție de până acum, cea de dialog constant dintre coor­donatorul rezident al ONU și oficiul acestuia și partenerii sociali din R. Moldova, în per­soana Confederației Naționale a Sindicate­lor și Confederației Naționale a Patronatu­lui”, a menționat Ala Lipciu la deschiderea reuniunii.

Simon Springett a vorbit, pentru început, despre responsabilitățile Oficiului coordo­natorului rezident al ONU, care coordonea­ză eforturile echipei de țară a Națiunilor Unite, care activează în R. Moldova, pen­tru a asigura oferirea unei asistențe efici­ente pentru accelerarea dezvoltării țării în corespundere cu Agenda 2030 pentru Dez­voltare Durabilă.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a vorbit, la rândul său, despre rolul sindicatelor în dezvoltarea și menținerea parteneriatu­lui social. Sindicatele sunt implicate ac­tiv în structurile parteneriatului social, președintele CNSM fiind vicepreședinte al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective..

„Reprezentanții sindicatelor sunt mem­bri ai consiliilor de administrare ale Casei Naționale de Asigurări Sociale și Compa-niei Naționale pentru Asigurări în Medi­cină, participând la monitorizarea bunei gestionări a bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor de asigurare obliga­torie de asistență medicală. De asemenea, suntem membri ai Platformei Societății civile RM-UE și Platformei Naționale a Fo­rumului Societății Civile a Parteneriatului Estic”, a menționat Igor Zubcu.

Liderul sindical s-a referit și la pandemia de Covid-19, care nu a afectat doar dome­niul sănătății, dar și sfera socială și econo­mică.

„Încă de la începutul pandemiei de Covid-19, sindicatele au elaborat și înain­tat mai multe propuneri de susținere a în­treprinderilor pentru menținerea locurilor de muncă și a populației afectate de pan­demie. La propunerea sindicatelor, a fost adoptată Legea privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19. Unele mă­suri de sprijinire a lucrătorilor propuse anterior de sindicate au fost introduse în Codul muncii în noiembrie 2021 (acordarea zilelor libere pentru vaccinare, indemnizații pentru angajații cu copii în legătură cu suspendarea procesului educațional cu prezență fizică, subvenții pentru șomaj tehnic și reducerea activității economi­ce)”, a amintit doar câteva dintre realizări președintele CNSM.

E important de menționat faptul că un aport semnificativ pentru elaborarea măsurilor menționate mai sus l-a avut și contribuția Organizației Internaționale a Muncii, cu suportul căreia a fost făcută o analiză care conținea un set de măsuri prioritare de redresare economică și so­cială. Această analiză a fost prezentată la prima ședința a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 22 de­cembrie 2021.

În cadrul ședinței respective, partenerii sociali – Guvernul, Sindicatele și Patrona­tele – au ajuns la consens privind majora-rea cuantumului minim garantat al salariu­lui în sectorul real până la 3500 de lei, din 1 februarie 2022.

„Această majorare a fost agreată de CNSM și de Confederația Națională a Patro­natului încă la 7 iulie 2021, prin semnarea unui Memorandum între sindicate și patro­nate. Cu regret, însă, constatăm că, până la momentul actual, subiectul în cauză nu a fost examinat și aprobat de către Guvern, deși există un angajament din partea parte­nerilor sociali”, a declarat Igor Zubcu.

După ce au ascultat toate informațiile oferite în cadrul întrevederii, Oficiul coordonatorului rezident al ONU va face o analiză amănunțită și va veni cu propuneri concrete pentru soluționarea acestora.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand