Un proiect de convenţie colectivă de nivel naţional privind modul şi condiţiile de acordare a claselor de calificare pentru conducătorii auto a fost aprobat recent de membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Documentul a fost elaborat în scopul asigurării asistenţei metodice de care au nevoie unităţile din sectorul real şi din cel bugetar la stabilirea, în corespundere cu prevederile legale, a claselor de calificare pentru conducătorii auto. De asemenea, el va servi la aplicarea corectă a sporurilor la salariu pentru deţinerea claselor de calificare.
În prezent nu există o abordare model ce ar garanta respectarea drepturilor de care ar trebui să se bucure conducătorii auto la angajarea în muncă după finalizarea formării profesionale. În acelaşi timp, clasele doi şi unu sunt acordate în timpul activităţii de muncă prin formare profesională continuă şi deprinderea unor metode sau procedee noi aplicate în cadrul specialităţii.
Totodată, clasele doi şi unu sunt acordate conducătorilor auto de către o comisie de specialitate din cadrul unităţii în care activează. Examinarea chestiunii ce ţine de avansarea clasei de calificare este efectuată în baza cererii depuse de conducătorii auto la propunerea conducătorului subdiviziunii sau a reprezentanţilor serviciului de personal. Odată acordată, clasa de calificare nu necesită reconfirmare în cazul schimbării locului de muncă.
Autorii prezentului proiect propun ca modul şi condiţiile de acordare a claselor de calificare pentru şoferi să se răsfrângă asupra salariaţilor care conduc mijloace de transport de toate tipurile şi mărcile în calitatea lor de salariaţi ai unor întreprinderi, instituţii şi organizaţii, indiferent de tipul de proprietate şi forma organizatorică. Excepţie ar urma să facă vehiculele raportate la categoria A şi subcategoriile AM, A1, A2, B1, precum şi categoriile F, H şi I. Proiectul acestei convenţii colective urmează a fi înaintat partenerilor sociali, pentru iniţierea negocierilor.