22 iunie 2024
Chisinau
Social

Arderea profesională face victime în rândurile angajaților din multe domenii

Loading
Social Arderea profesională face victime în rândurile angajaților din multe domenii
Arderea profesională face victime în rândurile angajaților din multe domenii
stiri.md

Pandemia Covid-19 nu a adus cu sine doar persoane infectate, un alt efect negativ fiind și arderea profe­sională, care s-a accentuat în ultima perioadă. Fenomenul nu a afectat doar persoanele care luptă în pri­ma linie (medici, polițiști etc.), ci pe toată lumea, indiferent de profesie: pompieri, educatori, profesori, pro­curori sau judecători, jurnaliști sau chiar psihologi.

Nimeni dintre aceștia nu a fost pregătit de o schimbare radicală a vieții, dându-le peste cap întregul program de lucru, dar și planurile din familie. Oamenii au ieșit din zona de confort și au fost nevoiți să se adapteze la noi condiții: izolare, lucru în exces, frica de a se îmbolnăvi etc. Efec­tele arderii profesionale nu s-au lăsat mult așteptate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut public, recent, un studiu, una din concluziile căruia este că „programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oa­meni pe an, iar tendința s-a accentuat din cauza pandemiei de Covid-19.

Într-un prim studiu global privind im­pactul programului de lucru prelungit, s-a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascu­lar cerebral și a bolilor de inimă, asociate cu munca excesivă. Cifra a reprezentat o creștere de aproape 30% față de situația din anul 2000.

Studiul realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii (OIM) a arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

 

Riscuri asupra vieții

Studiul – care a analizat situația din 194 de țări – a stabilit că lucrul timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asoci­at cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii, decât dacă s-ar munci 35-40 de ore pe săptămână.

Oficialii OMS au declarat că munca la distanță și încetinirea economică globală, care rezultă din situația de urgență impu­să de coronavirus, crește riscurile asupra vieții.

Limitarea orelor de muncă ar aduce beneficii angajatorilor, deoarece ar crește productivitatea angajaților, a declarat Frank Pega, reprezentant al OMS: „Este o decizie inteligentă de a nu extinde pro­gramul de lucru într-o perioadă de criză economică”.

Situația e aceeași și în Republica Moldo­va. În perioada pandemiei, ziua de muncă pentru mulți angajați s-a mărit chiar și cu câte patru ore. În consecință, suprasolici­tarea organismului atât intelectuală, cât și fizică, le-a provocat multora anxietate și stări de panică.

Totuși, cei mai afectați sunt lucrăto­rii medicali. Federația sindicală „Sănăta­tea”, în repetate rânduri, a pus această problemă în discuție în fața Ministeru­lui Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale. În plus, sindicaliștii au solicitat recu-noașterea infecției Covid-19 drept boală profesională.

 

Medicii, cei mai afectați

Iată cum explică acest fenomen Vero­nica Calancea, doctor în psihologie, psi­hoterapeut și președinta Asociaţiei Balint din Moldova.

„După trei săptămâni de stres acut, sta­rea medicilor trece în stres post-traumatic și așa apare burnout-ul. Medicul se simte vinovat că s-a îmbolnăvit. Îi este ciudă că nu s-a putut apăra mai bine, se simte vino­vat că a transmis infecția colegilor și fami­liei, apar insomniile, se izolează, se simte frustrat, confuz și starea asta de incerti­tudine îl apasă. Multora dintre lucrătorii medicali sau polițiști, pompieri le apare o stare socială de izolare. Ei încearcă să se ferească și să stea cât mai departe de oa­meni”, a menționat Veronica Calancea.

Burnout sau arderea profesională în­seamnă epuizarea fizică, emoţională şi motivaţională, caracterizată prin scăderea performanţelor profesionale, apariţia obo­selii, a insomniilor, riscului crescut de apari­ţie a tulburărilor somatice. Sindromul este foarte des întâlnit în rândul specialiștilor în halate albe, dar și la cei care, în general, intră în contact cu oamenii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand