
Foto: romanialibera.ro
Comitetul Republican al Sindicatului „Sindindcomservice” a discutat cele mai stringente probleme ce țin de securitatea și sănătatea în muncă. Sindicaliștii s-au referit nu doar la succesele din anul care s-a scurs, dar și la carențele care mai persistă în domeniu. Întrevederea a fost organizată în cadrul Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” din Chișinău. În opinia Anei Selina, președinta sindicatului de ramură, acest agent economic prezintă un model demn de urmat în domeniul protecției muncii.
Ameliorarea condițiilor de muncă
Practica mai multor comitete sindicale denotă că, în pofida condițiilor precare, dacă există dorință și tenacitate, condițiile de muncă ale membrilor de sindicat totuși pot fi ameliorate. Acest lucru le-a reușit, bunăoară, comitetelor sindicale de la întreprinderile „Apă–canal” (Bălți), „Acva–Nord” (Soroca), SA „Termocom” (Chișinău).
În cadrul întreprinderilor mari au fost create servicii de protecție a muncii, la cele mici activează specialiști pentru protecția muncii. În cadrul majorității colectivelor își desfășoară activitatea comitete pentru securitate şi sănătate în muncă, există cabinete pentru protecția muncii, unde sunt afișate instrucțiuni și alte materiale metodice, activează puncte medicale, cantine, spații amenajate special unde angajații pot lua masa.
Comitetul Republican „Sind-indcomservice” organizează anual seminare pentru reprezen-tanții sindicatelor responsabili de securitatea şi sănătatea în muncă. Doar în perioada anilor 2013-2014, au fost instruite 60 de persoane. De asemenea, „Sindindcomservice” participă anual la concursul „Cel mai bun reprezentant al sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, organizat de CNSM.
![]() |
Atestarea locurilor de muncă, piatra de încercare pentru mai multe întreprinderi |
Totuși există și anumite probleme. Bunăoară, la capitolul asigurarea în timp util cu în-călțăminte specială și alimentare specială, patronii invocă de multe ori situația financiară precară a întreprinderii. Cel mai grav este că există probleme care nu permit realizarea actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inclusiv implicarea organelor sindicale în aceste activități.
„La unele întreprinderi este subapreciat rolul comitetelor securităţii şi sănătăţii în muncă, este încălcat principiul parităţii (de regulă, nu în favoarea lucrătorilor) la instituirea acestora, spune preşedinta Comitetului Republican al „Sindindcomservice”, Ana Selina. Atestarea locurilor de muncă nu are loc peste tot, dar chiar şi acolo unde aceasta se desfăşoară, nu este atins scopul final: modernizarea cu eliminarea ulterioară a acestora din categoria locurilor de muncă cu condiţii nocive sau/şi periculoase”.
În opinia Anei Selina, lipsa unei analize detaliate a motivelor accidentelor, a măsurilor suplimentare de prevenire a acestora nu corespunde organizării moderne a lucrului privind protecţia muncii. Un factor defavorizant în acest sens este documentaţia depăşită, lipsa actelor normative naţionale, a normelor şi regulilor moderne de exploatare a echipamentelor şi securităţii muncii într-un şir de profesii din domeniul gospodăriei comunal–locative, precum şi a mijloacelor individuale de protecţie.
În urma schimbărilor operate în capitolul IX, „Securitatea şi sănătatea în muncă” din Codul muncii, apar neclarităţi în ceea ce privește termenul de desfăşurare a atestării locurilor de muncă, iar lipsa unei abordări centralizate faţă de această procedură generează cheltuieli substanţiale, lucru care este şi principalul impediment în desfăşurarea acestora.
„Rămâne actuală problema privind termenul de pensionare a reprezentanţilor unor profesii, care muncesc în condiţii nocive, în special, a lucrătorilor din gospodăria de alimentare cu apă şi canalizare, continuă Ana Selina. Plenara Comitetului Republican „Sindindcomservice” a adoptat un şir de recomandări pentru comitetele sindicale privind perfecţionarea lucrului în apărarea drepturilor membrilor de sindicat în ceea ce ține de protecţia sănătăţii şi securitatea în muncă, controlul asupra prevederilor respective ale convenţiei colective şi contractelor colective de muncă, planurile de acţiuni pentru ameliorarea condiţiilor la locurile de muncă, consolidarea colaborării cu Inspectoratul Muncii al Sindicatelor. S-a propus să se discute unele probleme cu Inspectoratul de Stat al Muncii, iar altele – cu Guvernul”.