28 martie 2024
Chisinau
Social

Apa de băut nu trebuie sa fie un „lux” pentru unele localități din țară

Loading
Social Apa de băut nu trebuie sa fie un „lux” pentru unele localități din țară
Apa de băut nu trebuie sa fie un „lux” pentru unele localități din țară
Vocea poporului

Practic, fiecare al doilea sat din Republica Moldova nu are apeduct, iar în lipsa acestuia, oamenii sunt nevoiți să con­sume apa din fântâni și din izvoare, unde deseori aceasta nu este bună de băut sau e puțină.

Cu această problemă se con­fruntă și localnicii din satul Ciho­reni, raionul Orhei. De ani buni, oamenii sunt nevoiți să facă dru­muri lungi pentru a face rost de apă potabilă. Iar când plouă, o adună cu grijă pentru a o folosi la spălatul rufelor sau la adăpatul animalelor.

În sat sunt peste 200 de fân­tâni, dar majoritatea dintre ele au secat. „Mai sunt niște izvoare de unde oamenii iau apă, în locali­tatea învecinată, Biești. Localnicii vin dimineața cu transportul lor, încarcă apă și pleacă în sat. Iar din fântâni, cine s-a trezit mai devreme și a scos câteva căldări de apă, are pe parcursul zilei, cine  nu… se descurcă cum poate. Este o problemă foarte mare. Suntem în secolul XXI, zburăm în cosmos, dar nu avem apă”, a spus pentru ziarul „Vocea poporului” GrigoreSveclă, primarul satului Biești, din care face parte și satul Cihoreni.

 

Soluție există, dar nu au bani

Primarul ne spune că singura soluție propusă este săparea unei sonde, dar, din lipsă de bani, nici pe asta nu o pot face. „Lucrările pentru săparea sondei au început acum câțiva ani, în cadrul unui proiect de extindere a apeductului din satul Băiești, care presupune și crearea unei sonde în Cihoreni. Între timp, proiectul a fost stopat. Am procurat doar niște burlane și atât”, ne mai spune primarul.

Grigore Sveclă susține că nici apa care a mai rămas în unele fântâni nu este tocmai bună de băut. „Am făcut chiar eu perso­nal niște analize, am luat de la mai multe fântâni proba la apă. În nici una nu corespunde normelor. Doar la o sondă din satul Slobo­zia–Hodorogea, localitate înve­cinată, la care sunt branșate 109 gospodării, apa este bună. Vreau să vă spun că am fost insistenți în fața autorităților să ne rezolve problema, dar deocamdată nu avem nici un rezultat. Promisiuni, promisiuni și nimic mai mult. Mai așteptăm, dar nu știm ce. Sun­tem susținuți de consiliul raional, dar, din lipsă de finanțe, suntem dependenți de proiect”, conchide edilul-șef al localității.

Responsabili din cadrul Mi­nisterului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ne-au con­firmat că proiectul de extindere a apeductului din satul Cihoreni, dar și din alte trei sate învecina­te, a început să fie implementat încă în 2017, dar, pentru că în cea de-a două etapă a proiectului administrația locală a modificat suma finanțării, s-a stopat. De­cizia de a cofinanța acest pro­iect o ia doar Consiliul Național al Fondului Ecologic, dar nu ne pot spune când anume ar pu­tea fi. Actualmente, din Fondul Național pentru Dezvoltare Re­gională sunt finanțate nouă pro­iecte de aprovizionare cu apă și canalizare. În acestea sunt incluse 25 de localități. Valoarea totală a proiectelor este de circa 268 mln. de lei. Totodată, cu suportul UE sunt implementate alte șapte proiecte, costul total al acestora fiind de peste 20 mln. de euro.

 

Nu au acces la apă potabilă

Lipsa apei potabile nu este doar o problemă a satului Cihoreni, dar și a altor sute de sate din țară și a miilor de gospodării. Potrivit datelor Biroului Național de Sta­tistică, în anul 2019, acces la sis­temul public de alimentare cu apă au avut 53 de municipii și orașe și 724 de sate. Aceasta reprezintă circa 50 la sută din localitățile țării. Municipiul Chișinău și Găgăuzia dețin cel mai înalt nivel de conec­tare la sistemul public de alimen­tare cu apă, iar cel mai mic nivel îl are regiunea nord. Pe parcursul anului trecut, lungimea totală a apeductelor și rețelelor publice de distribuție a apei s-a extins cu 400 de kilometri, alcătuind 14,7 mii de kilometri. Comparativ cu anul 2016, lungimea totală a rețelelor publice de distribuție a apei s-a majorat cu 10,5%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand