Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Anularea unor garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor
Am auzit că multe garanții și compensații de care beneficiază în prezent lucrătorii urmează să fie anulate. Ce înseamnă acest lucru?
Vasile Bărgan, Călărași
Prin garanții se înțeleg mijloacele, metodele, condițiile prin care se asigură realizarea drepturilor acordate salariaților în domeniul muncii. În acelaşi timp, prin compensații se înțeleg drepturile bănești stabilite în scopul compensării cheltuielilor suportate de salariați în legătură cu executarea de către ei a obligațiilor de muncă.
Pe lângă garanțiile și compensațiile generale prevăzute de Codul muncii, de exemplu, garanții la angajare, la transfer, în domeniul salarizării și altele, salariaților le sunt acordate drepturi și compensații în caz de deplasare în interes de serviciu, îmbinare a muncii cu studiile, încetare a contractului individual de muncă, precum și în alte cazuri prevăzute de legislația muncii și alte acte normative.
Anumite drepturi și garanții ale salariaților (abrogarea interdicţiei de stabilire a perioadei de probă pentru tinerii specialiști, acordarea dreptului angajatorului de a nu motiva decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, abrogarea interzicerii concedierii salariaților-membri de sindicat fără acordul sindicatului, reducerea unor garanții și compensații pentru salariații care îmbină munca cu studiile etc.) sunt propuse pentru abrogare de către Guvernul Republicii Moldova, prin proiectul de lege pentru amendarea Codului muncii aprobat prin Hotărârea nr.469 din 27 iunie 2017), deși sindicatele au avizat negativ acest proiect de act legislativ. Suntem de părerea că multe din propunerile prezentate Parlamentului pentru modificarea Codului muncii nu vor fi acceptate de organul legislativ.
Drepturile salariaţilor de la instituţiile publice reorganizate
Am auzit despre reorganizarea prin absorbție a unor instituții publice. Aș vrea să aflu ce înseamnă această noțiune și ce consecințe ar putea avea pentru salariați o asemenea reorganizare?
Vasile Mălai, Chișinău
Reorganizarea unității sau mai bine spus a persoanelor juridice este un procedeu juridic de transmitere a drepturilor și obligațiilor lor prin succesiune de la o persoană juridică la alta, după care succesorul este în drept să continue raporturile juridice în locul predecesorului său.
Una din formele de reorganizare a persoanei juridice este reorganizarea prin fuziune, care, la rândul său, se realizează prin contopire sau prin absorbție.
În cazul absorbției unei persoane juridice de către alta, drepturile și obligațiile persoanei juridice absorbite trec la persoana juridică absorbantă cu actul de transmitere. Cu alte cuvinte, în cazul absorbției unei instituții, nu se constituie alta nouă. Această situație nu este valabilă în cazul contopirii persoanelor juridice, deoarece drepturile și obligațiile fiecăreia dintre ele trec la o nouă persoană juridică.
Cât privește raporturile de muncă ale salariaților cu angajatorii lor, în caz de reorganizare a instituției respective, potrivit art. 64 alin. (3), succesorul de drept preia toate drepturile și obligațiile existente la momentul reorganizării, ce decurg din contractul colectiv de muncă și din contractele individuale de muncă. Concedierea salariaților în aceste cazuri este posibilă numai cu condiția reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate.