3 iulie 2024
Chisinau
Economie

Anul curent va fi unul al recordurilor pe piața imobiliară

Loading
Economie Anul curent va fi unul al recordurilor pe piața imobiliară
Anul curent va fi unul al recordurilor pe piața imobiliară
Vocea poporului

Precum se știe, pentru a duce un trai decent și a pu­tea munci eficient, omul trebuie să aibă ce mânca, cu ce se îmbrăca și un acoperiș deasupra capului. Locuința este unul dintre indiciile care reflectă nivelul de trai al cetățeanului.

Anul 2021 este anul care, cel mai probabil, va marca creșterea cererii de apartamente. Tendința care se înregistrează arată că vom asista la o vânzare record, de 30 de mii de locuințe, poate chiar și mai mult. Cifra este de aproape două ori mai mare față de media obișnuită din Republica Moldo­va din ultimii 15 ani. În 2021 va continua tendința din 2020, când familiile mai înstărite din Chișinău vor prefera casele individuale. Es­timativ, în acest an vom avea un volum al tranzacțiilor pentru ca­sele individuale cu circa 30% mai mare.

În 2021, cel mai probabil, va domina cumpărarea apartamen­telor de pe piața secundară, cu suprafețe mici. Creditele bancare în domeniul procurării de apar­tamente vor continua să crească. Portofoliul de credite pentru pro­curarea de imobile ar putea trece de volumul de 10 miliarde de lei. După 13 ani de scădere, prețul la imobile în acest an va înregistra o ușoară creștere. Pe piața primară el a început să crească din 2020, iar pe piața secundară vom avea o ușoară creștere în acest an.

Sunt opinii exprimate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei emisiuni televizate.

Veaceslav Ioniță spune că până în anul 2017 volumul mediu anu­al al tranzacțiilor cu apartamen­tele în R. Moldova se cifra la 13-15 mii de apartamente, iar acum acesta practic s-a dublat și că cele mai multe tranzacții au fost făcute în ultimii trei ani. În anul 2019, au fost vândute 29700 de apartamente. Deja în primul tri­mestru al anului curent, pe piața imobiliară au avut loc 7,6 mii de tranzacții cu apartamentele pe întreg teritoriul țării. Tot în primul trimestru, a fost stabilit un record și la tranzacțiile legate de case­le particulare din Chișinău. Au fost vândute/procurate deja 440 de case. Dacă această tendință se va menține, cel mai probabil, vom avea în acest an vânzări cu cel puțin 30-40% mai mult decât media obișnuită pentru munici­piul Chișinău.

 

Principalele surse la procurarea locuințelor: creditul ipotecar și transferurile din străinătate

 

„Dacă tendința se va menține, atunci anul 2021 va fi un an unde vor fi bătute toate recordurile de pe piața imobiliară”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că cel mai mult piața imobiliară din Republica Moldova se concentrează în mu­nicipiul Chișinău. Dacă, cu 5-6 ani în urmă, 60% dintre apartamente se vindeau în Chișinău, iar celelal­te în restul teritoriului Republicii Moldova, în prezent, piața imobi­liară s-a concentrat în proporție de 80% în capitală. Lumea plea­că din țară, dar nu pleacă din municipiul Chișinău. Asistăm la două tipuri de migrații: migrația externă, când oamenii pleacă peste hotare, și al doilea tip este migrația internă.

Economistul afirmă că în 2020 piața imobiliară a cunoscut o ușoară scădere, dar cea din mu­nicipiul Chișinău, a continuat să crească, după cum continuă și în acest an. În restul țării, numărul de tranzacții cu apartamentele a scăzut cu 12%. Însă acum, în 2021, se simte o ușoară înviorare. Moldovenii procură apartamen­te nu doar în Chișinău, dar și în restul republicii, în Bălți și în alte orașe din țară.

Referitor la modul în care mol­dovenii își rezolvă problema bani­lor pentru procurarea locuințelor, Veaceslav Ioniță afirmă că acesta poate fi de două feluri: fie omul vine cu banii lui, fie ia un credit ipotecar. În prezent, portofoliul de credite bancare pentru imobi­le reprezintă în total 8,3 miliarde de lei. Fiecare al cincilea leu care a fost dat sub formă de credit, s-a dat pentru procurarea unui imo­bil.

De asemenea, Ioniță spune că ipoteca a devenit o soluție înce­pând cu 2018. Băncile au avut și au în prezent un surplus de lichidități și nu au unde finanța. Astfel, s-a constatat că cel mai bun platnic al băncilor pot fi per­soanele fizice. Dobânda bancară la ipotecă a scăzut sub 10%, de­oarece, dacă este mai mare, ar fi riscant să iei împrumuturi de lun­gă durată.

Expertul mai spune că în Repu­blica Moldova, cam 35% sau fie­care al treilea apartament care se procură este apartament în bloc nou, iar restul 2/3 dintre aparta­mente sunt în case vechi.

Dacă, în 2008, un apartament cu suprafața de 70 de metri pătrați costa aproape 61 de mii de euro, deoarece prețul unui metru pă­trat de locuință era de circa 900 de euro. Pe piața secundară costa mai mult decât pe piața primară. După criza mondială din 2008, provocată de „boomul” imobiliar, prețul la apartamente a scăzut în majoritatea țărilor. Însă, dacă în celelalte țări prețul a scăzut pen­tru 3-4 ani și ulterior a început să crească, în R. Moldova prețul a fost în scădere timp de 12 ani, de la 900 de euro pentru un me­tru pătrat de locuință în 2008 la puțin peste 500 de euro în 2020, pe piața secundară.

Totodată, economistul a menționat că salariul mediu anual în Republica Moldova s-a apropiat de 5 mii de euro, de două ori mai mult decât acum 5 ani.

Totuși, aici au o pondere con­siderabilă banii trimiși acasă din străinătate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand