Angajatorii din sectorul hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa) au cerut moratoriu pe controale, dar și ca Guvernul să le plătească șomajul tehnic angajaților din sector, care au fost nevoiți să stea acasă trei luni, din cauza pandemiei, anularea unor restricții ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Pe de altă parte, responsabili de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că aceste restricții, inclusiv ca localurile HoReCa să nu poată activa după orele 22.00, sunt impuse de situația alarmantă privind Covid-19, ceea ce s-a soldat cu mai mulți pacienți în stare gravă în spitale.
Marți, 23 februarie, membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au organizat audieri cu responsabili din domeniu. În cadrul acestora, Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a relevat că cifra de afaceri în sector s-a redus semnificativ, încât încasările sunt mai mici decât cheltuielile.
„În Codul muncii nu avem pârghii de a elibera ușor personalul de care nu mai avem nevoie”, a menționat Aneta Zasavițchi, precizând că este vorba de plata unor compensații pe care agenții economici nu le pot suporta.
Angajatorii din sfera HoReCa s-au plâns că au ajuns la nivelul de 60-70 la sută din cifra de afaceri, dar li se cer aceleași taxe, au aceleași cheltuieli legate de chirie și de servicii comunale, scrie albasat.md.
Vasile Vulpe, șef de direcție la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a afirmat că HoReCa a avut de suferit cel mai mult de pe urma crizei pandemice, pentru că activitatea acestui sector presupune cea mai mare interacțiune cu oamenii. În acest sector activează mai bine de 13000 de angajați. În scopul susținerii acestui domeniu, au fost lansate mai multe programe, dar multe inițiative încă urmează a fi realizate, a specificat Vulpe.