16 iunie 2024
Chisinau
Social

Angajații din structurile de forță merită mai multă atenție din partea statului

Loading
Social Angajații din structurile de forță merită mai multă atenție din partea statului
Angajații din structurile de forță merită mai multă atenție din partea statului
border.gov.md

În aceste vremuri grele prin care trece omenirea, în prima linie în lupta cu COVID-19 sunt și reprezentanții organelor de ordine. Despre aceștia în presă se vorbește rar, munca lor fiind considerată de opinia publică o obligație.

Veghind la păstrarea liniștii și or­dinii publice, a securității oamenilor, ei își pun în pericol propria sănăta­te. Până în prezent, au fost infectați cu coronavirus 133 de angajați din subdiviziunile MAI. 20 se află în prezent în spital la tratament, iar ceilalți s-au tratat.

În aceste condiții, sindicatele, mai mult ca oricând, au grijă ca polițiștii să fie dotați cu echipa­mente de protecție. În joc e pusă sănătatea angajaților, dar și a fami­liilor lor. „Echipamentul de protecție este schimbat la un interval scurt, de aceea, este nevoie de rezerve substanțiale de astfel de materiale. Echiparea instituțională în aceste condiții este dificilă”, a menționat Angela Otean, președinta Sindica­tului „Demnitate”.

Astfel, Federația Sindicatelor „Sindlex” și sindicatele din com-ponența acestuia, «Demnitate», «Frontiera», «Salvatorul», «Sind­MAI», «Viitorul», în susținerea protecției angajaților din cadrul MAI, a procurat și transmis în mai multe tranșe partenerilor sociali echipament de protecție în valoa­re de circa 190.000 de lei, inclu­siv 22.000 de măști de protecție, 14.000 de mănuși,150 de ecrane de protecție, totodată achitând masa caldă medicilor din secția de boli infecțioase din cadrul spitalului MAI și MA.

De asemenea, au asigurat cu pachete cu produse necesare pe bolnavii de COVID–19 din rândul angajaților MAI, aflați la tratament în spitalul MAI.

Din donația anunțată, Federația „Sindlex” a transmis către Minis­terul Apărării 1.000 de măști de protecție, 50 de ecrane de protecție și 10.000 lei pentru hrana medicilor din secția de COVID-19 a Spitalului Militar.

Chiar zilele trecute, au fost achiziționate încă 5.000 de măști pentru membrii Sindicatului „Dem­nitate”.

„Încă la începutul pandemiei, am făcut demersuri către MAI pen­tru a susține acțiunile sindicatelor, iar Guvernului i-am cerut să între­prindă măsuri pentru ca, în peri­oada stării de urgență, polițiștilor care muncesc în prima linie să li se acorde un spor de risc sanitar. De asemenea, ne-am adresat mai mul­tor deputați, din toate fracțiunile, să ne susțină în Parlament la exa­minarea proiectului legii 191/2020 privind stabilirea adaosului de 50% la salariul de funcție polițiș-tilor care muncesc în linia întâi”, a declarat Angela Otean.

Din păcate, solicitarea sindicate­lor nu a fost luată în calcul, în legea respectivă, votată într-o ședință în două lecturi, categoriile solicitate nu s-au regăsit.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand