Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” și Asociaţia Patronală a Serviciilor Publice din Republica Moldova au semnat, recent, o nouă Convenție colectivă (nivel de ramură) pentru anii 2022-2026.
Convenția colectivă este actul juridic ce determină principiile generale de reglementare a raporturilor de muncă, sociale şi economice între salariaţi şi angajatori, condiţiile generale de retribuire a muncii, garanţiile de muncă şi înlesnirile angajaţilor. De asemenea, aceasta determină drepturile, obligaţiile şi responsabilitatea părţilor parteneriatului social.
Facilități de ordin social-economic pentru salariații membri de sindicat
Obiectivele principale ale Convenției sunt asigurarea, în cadrul dialogului social între părți, a creșterii nivelului de trai al salariaților și familiilor lor prin reglementarea nivelului de retribuire a muncii, în funcție de evoluția prețurilor la mărfuri și servicii, a nivelului minim de existență. Totodată, acestea vizează asigurarea plasării în câmpul muncii, a echității sociale, drept premise sigure de îmbunătățire a activității unităților și de creare a condițiilor decente de muncă pentru angajați.
În Convenție au fost incluse un șir de facilități de ordin social-economic pentru salariații membri de sindicat, cu privire la încheierea, modificarea și desfacerea contractelor colective de muncă, formarea profesională, timpul de muncă și timpul de odihnă, organizarea muncii și salarizarea, securitatea și sănătatea în muncă, protecția tinerilor și a femeilor.
Un loc important în Convenția colectiva îl are capitolul „Retribuirea muncii”, unde se pune accent pe calificarea și complexitatea îndeplinirii muncii ce stimulează salariații să corespundă aptitudinilor profesionale, iar angajatorii să creeze locuri de muncă decente și să achite cursurile de formare continuă. Totodată, măsuri suplimentare sunt prevăzute cu referire la tariful pentru categoria I de calificare prin prisma dificultă-ților ramurii gospodăriei locativ-comunale, astfel ca întreprinderile să fie orientate spre majorarea cuantumului garantat de salarizare cu adăugarea coeficienților tarifari, de complexitate și calificare. Pledăm pentru un salariu stabil, decent, pentru condiţii de lucru care să corespundă cerinţelor securității şi sănătății în muncă.
Salariile decente și condițiile de muncă bune, esențiale în document
Capitolul „Securitatea și sănătatea în muncă” stabilește sarcinile de a avea structuri corespunzătoare domeniului menționat, necesitatea efectuării controalelor medicale și de a exista puncte medicale la întreprinderile unde activează mai mult de 300 de angajați, precum și obligativitatea de atestare a locurilor de muncă în corespundere cu normele de securitate și sănătate în muncă. În acest sens, întreprinderile vor aloca anual resurse pentru ameliorarea condițiilor de muncă, vor evalua riscurile, vor organiza din mijloacele proprii instruirea în domeniul securității muncii.
„Înlesniri și protecția socială a salariaților” este capitolul care permite susținerea sa-lariaților și a familiilor acestora în toate cazurile, cu atât mai mult cu cât situația acestora este legată de producere. Iar capitolul „Parteneriatul social. Raporturile părților” prevede garanții că angajatorul nu este în drept să refuze negocierile colective la nivel de unitate cu reprezentanții salariaților.
În urma eforturilor comune ale membrilor Comisiei, au fost prevăzute un șir de reglementări suplimentare la raporturile de muncă față de cele prevăzute în Codul muncii și de legislația în vigoare: îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare, majorarea perioadei de concediu pentru unele categorii de angajați din ramură, concedii suplimentare pentru unele situații concrete, facilități suplimentare pentru cei ce activează în condiții nefavorabile și altele.
Convenția a fost încheiată conform prevederilor Codului muncii, al Legii Sindicatelor, Legii Patronatelor, Convenției OIM. Textul integral al Convenției este publicat în MO nr. 325-333 (8035–8043) din 31 decembrie 2021, dar va fi elaborată și o broșură a Convenției, care va fi remisă fiecărui comitet sindical afiliat Federației Sindicatelor „Sindindcomservice”.
Ana SELINA, președintele Federației Sindicatelor „Sindindcomservice”