Recent, Comisia de cenzori a CNSM s-a întrunit pentru a totaliza rezultatele activităţii economice a întreprinderilor Casa de Odihnă “Campingul din Vadul lui Vodă” SRL, Casele de Odihnă şi Recuperare “Perlele Nistrului” SRL şi Agenţia de Turism “Vacanţa-Tur “ SRL, în a căror gestiune se află patrimoniul sindical. Președintele Comisiei de сenzori a CNSM, Anatolie Nistor, a vorbit despre cum a fost în cifre odihna copiilor din vara aceasta, dar și despre unele proiecte de viitor în vederea activității bazelor de odihnă și recuperării investițiilor.
– Dle Nistor, cum apreciază comisia la general, dar și Dvs. ca președin-te al Comisiei de cenzori, activitatea acestor structuri pe parcursul acestui an?
– În Casa de Odihnă “Campingul din Vadul lui Vodă” SRL, Casa de Odihnă şi Recuperare “Perlele Nistrului” SRL şi Agenţia de Turism “Vacanţa –Tur” SRL, în perioada estivală, s-au odihnit 8453 de copii. Majoritatea acestora au primit bilete de odihnă prin intermediul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (5955 copii). Restul au ajuns la tabere, fiind asigurați cu foi de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport – 1704 copii, prin cumpărări locale de foi (628 copii), sau îndreptați către aceste baze de odihnă de către agenți economici precum Red-Nord și Sudzucher, în baza proiectelor de responsabilitate socială.
– Și pentru că totul se cunoaște în compara-ție?
– Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în vara lui 2013 s-au odihnit cu 1536 copii mai mult.
– Investițiile în crearea condițiilor, deci, au sporit cererea pentru foile de odihnă a copiilor?
– Cererea a crescut și un motiv este, bineînțeles, condițiile net-superioare create în ultimul timp pentru copii în aceste baze de odihnă.
– Concret, cât s-a investit pentru a îmbunătăți odihna și tratamentul copiilor în acest an?
– În două din cele trei case de odihnă s-au investit 3 420 mii lei, (Casa de Odihnă “Campingul din Vadul lui Vodă” SRL – 1 860 mii lei şi Casa de Odihnă şi Recuperare “Perlele Nistrului” SRL – 1 560 mii lei). Regretabil e faptul că ar trebui să treacă zeci de ani ca să se recupereze aceste investiții.
– De ce zeci de ani?
– Aceste întreprinderi sunt sezoniere, activează deci 60-70 de zile pe timp de vară, dar cheltuielile, doar salariale, sunt destul de impunătoare 2,5 mil. lei. În perioada staţionării întreprinderilor, salariile nu sunt reglementate.
– Atunci care este beneficiul?
– Beneficiul este sănătatea copiilor, a membrilor de sindicat, a viitorilor membri de sindicat.
– Și atunci care sunt soluțiile?
– Întrucât infrastructura și dotările acestor instituții sunt conforme, au condiții de activitate anul împrejur, s-ar putea diversifica și extinde lista de servicii oferite. Aici s-ar putea organiza conferințe, seminare, alte întruniri, dar și antrenamente, competiții sportive pe parcursului anului întreg.
– Să vorbim despre un aspect foarte important: alimentația copiilor în vtimpul verii. Cât de siguri trebuie să fie părinții care își fac planuri pentru vacanța 2014?
– Calitatea este garantată. La momentul controlului au fost examinate meniurile, bucatele sunt variate și conform cerinţelor ordinului nr. 239/380 din 01.11.1996.
Pentru alimentarea unui copil se cheltuiește nu mai puţin de 75 lei, s-a constatat un sortiment de produse variate. Bucatele sunt servite la ora indicată, de cinci ori pe zi cu un interval nu mai mare de patru ore.
– Și educația, măsurile distractive, cât consumă?
– Copiii sunt implicați în diferite masuri distractiv-educative, cheltuindu-se 15 lei de copil pe zi.