La 15 ianuarie, începând cu anul 2013, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua Naţională a Culturii, zi în care s-a născut marele poet român Mihai Eminescu. Cu acest prilej, la Chişinău, dar şi în raioanele ţării, au avut loc mai multe manifestări culturale.
Suita de manifestări a început la Chişinău, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, unde a fost vernisată o expoziţie-concurs de artă plastică contemporană, cu genericul „Eminesciana”, ediţia a IV-a. Cele aproximativ 80 de lucrări expuse, fiind realizate de 68 de plasticieni, au fost evaluate de un juriu, în frunte cu Tudor Stăvilă, critic de artă. Astfel, premiul I, în valoare de 1500 de lei, a revenit artistei plastice Ludmila Tihonciuc. Premiul II, de 1200 de lei, l-a obținut pictorul Mihail Statnâi. Premiul III, în valoare de 1000 de lei, a fost acordat pictorului Vasile Sitari. În acelaşi timp, cu diplome de merit ale Uniunii Artiştilor Plastici s-au ales plasticienii Mihai Mireanu, Timotei Bătrânu, Vasile Grama, Iurie Iazan şi Anatolie Gherasimov. Expoziţia va fi deschisă publicului la Centrul „Constantin Brâncuşi” până la 29 ianuarie.
O altă expoziţie de pictură, grafică şi sculptură, cu genericul „Valori eminesciene”, a fost inaugurată la Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării. Această expoziţie cuprinde 38 de lucrări, realizate de plasticienii Ioan Zderciuc, Mihai Mireanu, Victoria Rocaciuc, Iurie Canașin, Ioan Grecu, Isaia Cârmu, de alţi artişti. Ea va fi deschisă publicului pe parcursul unei luni.
La Tiraspol, a fost prezentat un spectacol montat după o nuvelă de Liviu Rebreanu
De Ziua Naţională a Culturii, Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale” de la Chişinău a prezentat un spectacol la Tiraspol. Este vorba de drama „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu, Artist al Poporului. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău. Spectacolul a avut loc în sediul Teatrului „Nadejda Aroneţkaia”, chiar în ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Potrivit directorului artistic al Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale”, la Tiraspol spectacolul s-a jucat cu sala plină.
Spectacole de omagiere a poetului Mihai Eminescu au avut loc la Teatrul Naţional
„Vasile Alecsandri” din Bălţi, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din capitală.
Cu acelaşi prilej, ministrul Culturii, Monica Babuc, a susținut o conferinţă de presă la blocul „Dadiani” al Muzeului Naţional de Artă, la care a vorbit despre realizările din anul 2016 ale instituţiei pe care o conduce şi a prezentat programul de acţiuni consacrat Zilei Naţionale a Culturii. Totodată, au fost decernate în jur de 60 de premii, în cadrul Galei Festivalului Naţional „Moldova creativă -25”. Premii băneşti şi diplome de onoare au fost înmânate mai multor elevi ai școlilor de artă din țară, laureați ai concursurilor naționale și internaționale, precum și profesorilor acestor copii. Valoarea totală a premiilor se estimează la 180 de mii de lei.
La Palatul Republicii din capitală, s-a desfășurat Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, mass-media, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2016.
Laureați ai Premiilor Ministerului Culturii din acest an sunt: regizorul Alexandru Cozub, regizorul Iurie Harmelin, scriitorul Mihai Cimpoi, poetul Iulian Filip, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Petre Neamțu, instrumentistul Alex Calancea, pictorița Elena Karacențeva, regizorul Valeriu Jereghi, directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Edineț, Raisa Iaroțchi, directoarea Bibliotecii „Vasile Alecsandri” din Telenești, Maria Furdui, balerina Anastasia Homițcaia, publicistul Nicolae Roibu, șeful Secției cultură a raionului Sângerei, Valeriu Rusu, precum și Ambasada României la Chișinău.
Două piese compuse de maestrul Eugen Doga la răscrucea dintre ani
Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii, mai multe manifestări au fost organizate şi de Primăria municipiului Chişinău. Potrivit Luciei Culev, şefa Direcţiei municipale de cultură, proiectul „Sanie cu zurgălăi” are scopul de a-i scoate pe copii la săniuş şi de a-i antrena în diverse activităţi culturale. După ce au donat o carte pentru bibliotecile din capitală, copiii au avut ocazia să se plimbe în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu o sanie meșterită de Mihai Stamati, lector la Universitatea Tehnică a Moldovei, şi doi studenţi de-ai săi.
Totodată, la sediul Direcţiei cultură a Primăriei municipiului Chişinău a avut loc Ziua Uşilor Deschise. Astfel, orice doritor a avut acces în sălile unde fac repetiţii Orchestra fraţilor Advahov, Ansamblul de dansuri „Mărţişor”, formaţia „Trigon”, „Alex Calancea Band”, iar interpreta Mariana Bulicanu a prezentat un master class de canto academic. Concomitent, la Facultatea de Litere a USM s-au desfăşurat ore de însuşire a gramaticii limbii române.
În dimineaţa zilei de 15 ianuarie, mai mulţi oficiali au depus flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Români din capitală, ziua în care Luceafărul poeziei româneşti s-a născut acum 167 de ani. Pentru al treilea an consecutiv, Poetul nepereche „a cărui operă învinge timpul” a fost omagiat şi la salonul compozitorului Eugen Doga din Chişinău. Muzica lui Eugen Doga şi versurile eminesciene au reuşit să adune mai mulţi scriitori, pictori, interpreţi, alţi oameni de cultură.
Cu această ocazie, celebrul compozitor și-a prezentat ultimele două piese la pian, „Salon” şi „Deşteptarea”, pe care le-a compus chiar la trecerea dintre ani. „Simbolic, îmi plăcea la sfârşit de an să văd la ce voi fi capabil. Astfel, au luat naştere cele două compoziţii. „Salon” este o creaţie lirică, în timp ce „Deşteptarea” este o piesă în ritm alert. Una am compus-o cu câteva minute înainte de Revelion, iar a doua – imediat după sosirea Anului Nou”, a spus maestrul Eugen Doga în cadrul salonului muzical. La 1 martie, compozitorul Eugen Doga va împlini vârsta de 80 de ani.
„Ziua Națională a Culturii îmi oferă prilejul de a adresa salariaţilor din ramură sincere urări de sănătate, voie bună şi bunăstare. Trebuie să conștientizăm cu toții că o societate care tinde spre prosperare, dezvoltare pe diverse tărâmuri are nevoie de cultură. Iar cultura trebuie să stea în capul mesei, pentru a-și exercita funcția de educație a generației tinere, pentru a cultiva frumosul și a promova valorile naționale care ne caracterizează ca neam, pentru a insufla oamenilor necesitatea de a manifesta solidaritate, stimă reciprocă și dragoste între generații”, a ţinut să menţioneze Ala Toma, membră a Biroului Executiv al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, membră a Biroului de Femei al federaţiei şi preşedinta organizaţiei sindicale a Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”.
Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului din aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniu.