19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Ajutor necondiționat oferit de CNSM migranților ucraineni și nu doar acestora

Loading
Social Ajutor necondiționat oferit de CNSM migranților ucraineni și nu doar acestora
Ajutor necondiționat oferit de CNSM migranților ucraineni și nu doar acestora
Vocea poporului

Vineri, 24 februarie, s-a împlinit un an de la declanșarea răz­boiului de către Federația Rusă în Ucraina. Ceea ce se credea a fi o agresiune pentru anexarea defi­nitivă a regiunilor Donețk și Lugan­sk din estul țării s-a transformat într-un război total, în care Rusia a atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civi­le din orașe – spitale, școli, blocuri de locuințe. Peste opt milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din țara lor.

Timp de un an, hotarul Republi­cii Moldova a fost trecut de peste 900 de mii de cetățeni ai Ucrainei. Aproape  800 de mii de ucraineni au ieșit din Republica Moldova, iar mulți au rămas aici. Protecția socială a acestora a fost asigurată de către autorități, alături de alte organizații internaționale, inclusiv de Confederația Națională a Sin­dicatelor din Republica Moldova (CNSM).

Un schimb de bune practici la acest subiect a avut loc la Chișinău, în perioada 20-21 februarie curent, în cadrul unui atelier de lucru cu privire la promovarea experienței privind protecția socială a lu­crătorilor migranți, organizat de CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

La eveniment au participat sindicaliști din Republica Moldova, Ucraina și Tadjikistan. Președintele CNSM, Igor Zubcu, a vorbit despre rolul sindicatelor și al partenerilor sociali în procesul de susținere a migranților, menționând că acest atelier este o platformă foarte bună pentru a face schimb de experiență cu privire la protecția migranților în diferite țări, abordează prob-leme importante vizând protecția lucrătorilor migranți, ratificarea și implementarea Convențiilor OIM.

 

Autoritățile, întreaga societate s-au mobilizat exemplar pentru susținerea refugiaților

 

„Lucrătorii migranți de astăzi pot deveni forța de muncă de mâi­ne, aici, pe piața Republicii Mol­dova. De aceea, unul din scopurile noastre de bază este nu doar să reprezentăm și să apărăm drep­turile membrilor de sindicat, care sunt încadrați pe piața muncii din Republica Moldova, dar să apărăm și lucrătorii noștri care au emigrat”, a subliniat Igor Zubcu.

Potrivit unor statistici, circa 30 la sută dintre moldovenii migranți ar fi lucrători  calificați. Acest lucru însemnând o pierdere foarte mare pentru țara noastră.

„Ca să-i menținem aici, în țară, trebu­ie să-i motivăm financiar, să le oferim sa­larii decente. Majorând salariile, vom face mai atractive și locurile de muncă. Scopul mișcării sindicale la care ne-am aliniat și noi, CNSM, este de a crea mai multe locuri de muncă decente, condiții bune de lucru și salarii decente. Iar salariul minim ar trebuie să fie de cel puțin 50% din salariul mediu prognozat pe țară. Este o prevedere pe care o conțin directivele europene în ceea ce privește salariul minim. Sperăm că pe plat­forma Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, împreună cu Guvernul și patronatele, să atingem acest dezide­rat în anul acesta”, a mai spus Igor Zubcu.

 

Val imens de refugiați

Potrivit liderilor sindicali, deși Republi­ca Moldova nu era pregătită să facă față valului imens de refugiați, fiecare cetățean și instituție a încercat să îi ajute și să le aline măcar puțin suferința. Astfel, de un real ajutor a fost excluderea procedurilor birocratice pentru cei care au vrut să se an­gajeze.

„Problema migranților, în special, a refugiaților, a fost în prim-plan pentru CNSM anul trecut. A fost și este un mare flux de refugiați. În acest context, CNSM a întreprins toate măsurile pentru a oferi spații de găzduire, servicii de îngrijire. Zil­nic, prin instituțiile noastre au trecut 30 de oameni. Este un număr foarte mare, pentru că o bună parte dintre ei au rămas pe o pe­rioadă lungă de timp. Am avut o asistență foarte bună din partea OIM. Nimeni nu a fost pregătit de acest lucru, dar pe parcurs s-au adaptat, au reușit să facă față acestui lucru, inclusiv încadrarea în câmpul muncii a refugiaților. A fost o mobilizare totală din partea tuturor cetățenilor și a autorităților”, a relevat Sergiu Sainciuc.

„Lucrăm ca relațiile noastre cu cele ale colegilor noștri moldoveni să se apropie. Suntem pentru prima dată la un astfel de forum și pentru noi este foarte important să rezolvăm problemele pe care le avem. Cea mai mare problemă a noastră este că ma­rinarii din Ucraina nu pot ieși din țară. Din păcate, în viitorul apropiat, noi nu vedem perspective. Continuăm să ne concentrăm pe acordarea de ajutor social și umanitar pentru marinarii și familiile acestora care au rămas în Ucraina”, susține Oleg Grygoriuk, președintele Sindicatului transportatorilor maritimi din Ucraina, prezent la eveniment.

 

OIM, mulțumită de ajutor

Iar reprezentanții Organizației Internaționale a Muncii, veniți la Chișinău, sunt impresionați de felul în care au fost tratați ucrainenii care au ajuns în Republica Mol­dova.

„Am vizitat în luna aprilie anul trecut refugiații din R. Moldova și sunt foarte im­presionat de felul în care oamenii și țara voastră, deși nu este cea mai bogată din Eu­ropa, îi găzduiește pe refugiați”, a menționat Sergejus Glovackas, ofițer de birou pen­tru Europa și Asia Centrală, Biroul OIM al Activităților Lucrătorilor (ILO-ACTRAV).

În cadrul atelierului, părțile au pus în discuție standardele internaționale, în speță, Convențiile OIM, în domeniul protecției lu­crătorilor, cadrul legal național cu privire la migranți, strategii guvernamentale în do­meniul dat, lacunele și carențele în legislația muncii. Acum, în Republica Moldo­va sunt circa 90 de mii de refugiați. Apro­ximativ o mie dintre ei au fost angajați în câmpul muncii, iar 1655 de copii sunt înscriși și integrați în instituțiile noastre de învățământ.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand