
cnas.md
Reprezentanţii unor instituţii guvernamentale par a fi preocupaţi, de la o vreme, mai mult de promovarea serviciilor prestate de avocaţi şi judecători decât de soluţionarea problemelor şi a nevoilor salariaţilor.
Un cititor al ziarului „Vocea poporului” ne-a povestit că a solicitat recent informaţii despre procedurile prin care persoanele asigurate pot recupera informaţiile lipsă privind perioadele contributive responsabililor Direcţiei venituri ai Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale. Aceştia s-au limitat, însă, chiar din start, la a oferi recomandări privind adresarea în judecată sau solicitarea de consultaţii cu plată de la avocaţi.
„Conform Codului muncii şi actelor legislative în vigoare, CNAS nu rezolvă problemele legate de relaţiile contractuale dintre angajat şi angajator”, a declarat pe un ton imperativ specialistul de la CNAS. Asta fără a mai asculta până la capăt întrebarea pusă de contribuabilul persoană fizică. De aceasta ne-am convins şi noi din înregistrarea audio care ne-a fost pusă la dispoziţie.
„Noi doar recepţionăm informaţiile de la angajator”, a adăugat scurt funcţionarul de la instituţia cu pricina.
Informat despre faptul că întreprinderea unde a muncit salariatul care nu-şi poate acum realiza drepturile contributive nu mai există, în încercarea de a obţine mai multe detalii legate de procedurile birocratice, angajatul CNAS a reacţionat prompt: „Contabilul ştie ce trebuie să prezinte la CNAS!”.
Ulterior, reprezentantul CNAS a dezvăluit totuşi faptul că este necesar să
i se explice contabilului că în extrasul din contul personal de asigurări sociale nu a ajuns informaţia despre contribuţiile achitate timp de doi ani de muncă.
La insistenţa solicitantului de informaţii, specialistul de la CNAS a mai specificat că, în situaţia apărută, este necesar ca întreprinderea la care a lucrat contribuabilul să prezinte declaraţia REV-5 pentru perioadele ce lipsesc din baza de date.
Atunci când solicitantul de informaţii, în încercarea de a înţelege totuşi esenţa problemei, a întrebat dacă cei doi ani nu figurează ca perioadă contributivă în contul personal de la CNAS din cauza că ar fi putut să nu fie prezentate declaraţiile REV-5, specialistul CNAS a reacţionat în felul următor: „Eu nu ştiu. Nu am văzut extrasul din cont. Aceasta este informaţie confidenţială. Eu v-am răspuns în baza legii în general ce trebuie să aducă”.
Pentru eventualitatea că responsabilii de la unitatea cu pricina vor refuza să prezinte declaraţiile REV-5, singura soluţie recomandată de cei de la CNAS a fost să se adreseze în instanța de judecată.
„Numai angajatorul are dreptul, iar contribuabilul nu poate prezenta aceste informaţii pentru sine”.
Cât despre rostul adresării în judecată, recomandarea a fost una destul de clară. „Luaţi consultaţie juridică de la orice avocat şi el o să vă sfătuiască ce trebuie să întreprindeţi mai departe”.
Chiar dacă i s-a concretizat că tot ce se cere este explicarea procedurilor CNAS, angajatul instituţiei s-a limitat la următoarele: „Eu ştiu că nu ştiu nimic! Mie îmi trebuie să fie adusă informaţia, dar în ceea ce priveşte problema cu angajatorul, salariatul să solicite consultaţii juridice”.
De la o vreme, tot mai frecvent, cei care se adresează cu diferite nevoi la instituţiile guvernamentale spun că reprezentanţii acestora le recomandă să apeleze la instanţa de judecată, fără a mai depune prea mult efort pentru a le clarifica problemele.
De menţionat că sindicatele au sesizat de mai mult timp autorităţile statului despre faptul că rezolvarea litigiilor de muncă în instanţele de judecată din ţara noastră este extrem de anevoioasă, iar pentru soluţionarea acestei probleme este necesară crearea unor instanţe specializate.