25 iunie 2024
Chisinau
Social

Acțiunile CNSM privind protecția sindicaliștilor, discutate la Strășeni

Loading
Social Acțiunile CNSM privind protecția sindicaliștilor, discutate la Strășeni
Acțiunile CNSM privind protecția sindicaliștilor, discutate la Strășeni
sindicate.md

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a participat, miercuri, 19 octombrie, la lucrări­le unei mese rotunde organizate în Strășeni, unde, împreună cu con­ducerea Federației Sindicale a Lu­crătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS”, a avut o întrevedere cu angajați de la întreprinderea URECOOP din oraș, reuniți într-o organizație sindica­lă teritorială membră a Federației „SindLUCAS”.

La activitate au participat peste 20 de sindicaliști, care au abordat probleme legate de cele mai recente modificări operate la Codul muncii și în genere în legislația muncii, aspecte cu privire la protecția social-economică a salariaților, particularitățile sistemului de asigurări sociale, salarizare, indemnizații, plata și re­calcularea pensiilor, măsurile de protecție a salariaților care s-au infectat cu Covid-19, îmbunătățirea condițiilor de muncă în sfera cooperației de consum.

Președintele Confederației a informat asistența despre realizările și prioritățile CNSM, situația la capitolul consultări și negocieri colective, activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri co­lective, despre cerințele înaintate de sindi­cate.

„La Congresul IV al CNSM, am declarat că împreună, în echipă, trebuie să forti­ficăm legătura cu organizațiile sindicale primare, deoarece într-o mișcare sindica­lă organizația primară este structura de bază, pe ea se menține tot edificiul sindical. Doar fiind alături de organizația sindica­lă primară putem să consolidăm mișcarea sindicală”, a accentuat Igor Zubcu.

Președintele CNSM s-a referit și la situația în domeniul salarizării și la acțiunile întreprinse de sindicate în această direcție. „Republica Moldova continuă să fie o țară cu un nivel jos al calității vieții. Pe noi ne îngrijorează nivelul de salarizare, care este în continuare cel mai scăzut în regiune. În urma dialogului, am ajuns să avem un salariu minim de 3500 de lei. Totodată, CNSM a propus stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2023, a salariului minim în mă­rime de cel puțin 5000 de lei”, a specificat liderul sindical.

Sindicaliștii au aflat din prima sursă des­pre cum conlucrează CNSM cu instituții  precum Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Confederația Națională a Patrona­tului din Moldova,  Inspectoratul de Stat al Muncii, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Avocatul Poporului, Fundația  „Friedrich Ebert”, cu organizații internaționale.

Sindicaliștii au fost informați despre semnarea Convenției cu privire la dezvol­tarea  și promovarea  parteneriatului social, semnarea Memorandumului de Coope-rare între Ministerul Muncii și Protecției Sociale, CNSM și Confederația Națională a Patronatului din Moldova, ce vizează combaterea economiei informale în cadrul campaniei „Trecem pe alb”.

De asemenea, sindicaliștii de la URECOOP din Strășeni au participat la un seminar de instruire. În calitate de forma­tor, Ana Moldovanu, consultant superior în Departamentul protecție social-economi­că al CNSM, a prezentat informații despre modificările și noutățile în domeniul protecției social-economice și a răspuns la întrebările adresate de sindicaliști.

Participanții la seminar au subliniat că astfel de activități sunt extrem de utile și binevenite. Ei și-au exprimat speranța că întruniri de acest gen vor fi organizate și în viitor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand