Partenerii sociali din ţara noastră au decis să elaboreze măsuri mai eficiente de combatere a economiei informale, în condiţiile în care acţiunile realizate până acum de către structurile guvernamentale nu s-au soldat cu o îmbunătăţire esenţială a situaţiei. Astfel, un grup de lucru va fi creat în acest scop, conform unei decizii luate la şedinţa de marţi a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.
„Suntem îngrijoraţi că o perioadă de timp nu au fost realizate măsurile prevăzute şi, în acest caz, considerăm că batem pasul pe loc. Totodată, credem că a venit timpul să se pună pe cântar dacă este mai convenabil să se muncească la negru sau în mod legal”, a declarat, în context, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
În opinia sa, este necesar să existe o delimitare clară a celor două opţiuni, iar cei care practică munca „la negru” să fie amendaţi dur, aşa cum se practică în ţări precum România, Belgia, Polonia, Bulgaria. Şi reprezentanţilor Inspectoratului de Stat al Muncii din ţara noastră le-au fost date indicaţii să înainteze propuneri de modificare a Codului contravenţional.
„Noi susţinem această iniţiativă, la fel ca şi patronatele, suntem şi pentru o concurenţă loială, să nu fie dosită o parte din fondul de salarizare. Ne pronunţăm în favoarea modificării Planului de acţiuni de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru”, a subliniat Oleg Budza.
Vorbitorul a reiterat, în context, solicitarea sindicatelor în ceea ce priveşte respectarea de către Guvernul din ţara noastră a normelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind dreptul inspectorilor de a efectua controale inopinate, în lipsa oricărei notificări prealabile. Potrivit preşedintelui CNSM, prevederile convenţiilor OIM sunt mai presus de legislaţia naţională, inclusiv a moratoriului asupra controalelor de stat.
La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a apreciat că problema economiei informale este una majoră pentru ţara noastră. Mai mult, anul trecut, în cadrul Conferinţei internaţionale a muncii, cel mai important for al OIM, a fost adoptată o recomandare privind
tranziţia de la economia informală la cea formală. Prin aceasta a fost recunoscut faptul că fenomenul în cauză are o amploare globală şi implică măsuri serioase din partea guvernelor.
Sergiu Sainciuc a propus, în numele CNSM, să fie elaborată o strategie naţională de combatere a muncii „la negru”, la realizarea căreia să fie antrenaţi nu doar specialiştii ministerului de resort, ci şi ai altor structuri.
„Acţiunile întreprinse până acum sunt binevenite, dar există rezerve şi pierderile generate de fenomenul economiei informale, al achitării salariilor „în plic” şi al muncii nedeclarate, în general, sunt foarte mari. De aceea, este important ca în legislaţia naţională să fie transpuse prevederile din recomandarea sus-menţionată a OIM, orientate spre trecerea la economia formală”, a precizat Sergiu Sainciuc.
În context, şi Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului (CNPM), a înaintat unele propuneri de soluţionare a problemelor legate de practica achitării salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”.
„Vrem să găsim variante de descătuşare a fondului de salarizare, din care agentul economic trebuie să achite lunar la stat contribuţii în mărime de 52-55 la sută. În astfel de condiţii, unii angajatori sunt nevoiţi să procedeze aşa cum procedează. Şi ei, fie că falimentează şi desfiinţează locurile de muncă, iar impozite la stat nu mai plătesc, fie că încearcă, prin alte metode, să-şi menţină activitatea, iar această situaţie este, cât de cât, pozitivă”, a remarcat Leonid Cerescu.
Preşedintele CNPM a mai propus să fie promovată o politică bugetar-fiscală constantă în ceea ce-i priveşte pe agenţii economici, pentru ca ei să-şi poată planifica pe termen lung activitatea, să ştie că nu se va schimba, de la an la an, contribuţia de asigurări sociale, medicale. Vorbitorul a afirmat că, în prezent, sunt supuşi controalelor de stat agenţii economici care lucrează legal, în timp ce sunt şi întreprinderi care activează altfel şi care nu sunt verificate, deşi operează cu sume enorme de bani.
În acelaşi timp, Vladimir Florea, preşedintele Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, a relevat că, în sectorul pe care îl reprezintă, activitatea informală ajunge până la 50 la sută. Şi cu toate că, pe parcursul mai multor ani, au fost discutate măsuri de combatere a acesteia, nimic nu s-ar fi întreprins. În consecinţă, Vladimir Florea a propus să fie creat un grup de lucru care să înainteze măsuri reale şi complexe, cu stabilirea responsabililor pentru îndeplinirea lor şi informarea publicului larg despre tot ce se face.
Prezent la dezbateri, Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor, a dat asigurări că scopul Guvernului nu este de a majora povara fiscală asupra agenţilor economici. Demnitarul a optat pentru instituirea unor mecanisme stimulatorii, pentru ca angajatorii şi lucrătorii să revină în câmpul legal.
Potrivit lui, în prezent, angajaţii nu au vreun interes să achite impozite la stat, pentru că nu obţin beneficii evidente. Cel mai simplu ar fi să existe o legătură vizibilă, reală între contribuţiile plătite la fondul de pensii şi beneficiile acordate salariatului, a opinat ministrul.
În pofida acţiunilor întreprinse de reprezentanţii ISM şi ai Ministerului Muncii, nu se atestă o îmbunătăţire esenţială în ce priveşte minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”, a constatat şi Octavian Calmîc, ministrul Economiei. De aceea, un obiectiv primordial pentru actualul Guvern este aplicarea, pe parcursul anului curent, a unui set de măsuri noi de contracarare a acestui fenomen.
Pornind de la aceasta, Octavian Calmîc a propus să fie creat un grup de lucru din care să facă parte câte trei experţi din partea Guvernului, a sindicatelor şi patronatelor. Totodată, peste o şedinţă, membrii Comisiei tripartite ar urma să revină la acest subiect, pentru a examina un nou plan de acţiuni sau o strategie, prin care să fie identificate diferite pârghii de stimulare atât a angajatorilor, cât şi a lucrătorilor, să activeze legal.
Rolul partenerilor de dialog social în soluţionarea unei probleme atât de complexe cum este cea a combaterii muncii „la negru” şi a salariilor „în plic” a fost apreciat înalt de Viorica Dumbrăveanu, viceministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. La fel ca şi ministrul Finanţelor, Viorica Dumbrăveanu a fost de părere că, atât timp cât sistemul de asigurări sociale se bazează pe principiul solidarităţii, dar nu oferă şi o siguranţă de viitor legată de contribuţiile asigurate, nu poate fi vorba de o tranziţie la economia formală.
În cadrul aceleiaşi şedinţe au mai fost examinate chestiuni legate de transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională, precum şi de modificarea Legii patronatelor.