31 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Acordul angajatului la achitarea salariului în cont bancar. Eliberat din serviciu fără temei legal

Loading
Cetăţeanul şi legea Acordul angajatului la achitarea salariului în cont bancar. Eliberat din serviciu fără temei legal
Acordul angajatului la achitarea salariului în cont bancar. Eliberat din serviciu fără temei legal
primedia.co.za

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Acordul angajatului la achitarea salariului în cont bancar

 

Angajatorul poate să-mi achite salariul fără acordul meu, prin intermediul cardului bancar?

Ion Danilov, Bălți
Legislația în acest sens prevede unele particularități care, în esență, țin de protejarea intereselor salariaților. Astfel, art. 30 din Legea salarizării nr.847 din 14.02.2002 dispune că, cu acordul în scris al salariatului, plata salariului poate fi efectuată prin instituţii bancare sau prin transfer poştal în contul (pe adresa) indicat de salariat, cu achitarea obligatorie a acestor servicii pe cheltuiala an­gajatorului. Lipsa unui asemenea acord scris al salariatului, pentru plata salariului prin intermediul, în cazul dat, al cardului bancar, exclude dreptul angajatorului de a emite ordinul privind defalcarea salariului la contul cardului bancar.

 

Eliberat din serviciu fără temei legal

 

Am fost concediat de la întreprindere fără temei legal. Am acţionat angajatorul în judecată, însă întreprinderea de la care am fost concediat este lichidată. Cum voi fi restabilit la serviciu în caz că voi avea câștig de cauză?

Anatol Panciu, Chișinău
În cazul în care salariatul a fost concediat fără temei legal, dar restabilirea lui la locul anterior de muncă este imposibilă din cau­za încetării activităţii întreprinderii, potrivit Hotărârii Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova nr. 9 din 22 decembrie 2014, instanţa judecătorească recunoaşte concedierea ilegală, obli­gă comisia de lichidare sau organul ce a adoptat hotărârea despre lichidarea întreprinderii, iar în cazurile respective pe succesorul ei de drepturi, să-i plătească angajatului salariul pentru absenţa forţa­tă. În acelaşi timp, instanţa de judecată îl va recunoaşte pe salariat concediat în legătură cu lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand