27 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Acordarea concediului fără menținerea salariului. Zile libere din cont propriu

Loading
Cetăţeanul şi legea Acordarea concediului fără menținerea salariului. Zile libere din cont propriu

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Acordarea concediului fără menținerea salariului

 

Am solicitat acordarea unui concediu fără menținerea salariului pe o perioadă de două săptămâni, pe moti­ve familiale, dar am primit refuz pe motiv că angaja­torul nu are asemenea obligații. În ce caz acordarea concediului fără menținerea salariului este obligato­rie pentru angajator?

Stela Ciuntu, Orhei

 

Potrivit art. 120, alin. (2) din Codul muncii, angajatorul este obligat să acorde anual, unuia dintre părinţii care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil invalid), părinţilor singuri necă­sătoriţi care au un copil de aceeaşi vârstă, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice, în baza unei cereri scrise.

Mai mult decât atât, acest concediu poate fi alipit la concediul de odihnă anual sau poate fi folosit aparte (în întregime sau divizat), în perioadele stabilite de comun acord cu angajatorul.

În cazul în care situația dumneavoastră nu se încadrează în preve­derile menționate mai sus, alin. (1) al aceluiași articol stabilește că „sa­lariatului i se poate acorda, cu consimţământul angajatorului, din mo­tive familiale şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de până la 60 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre)”. Cu alte cu­vinte, acordarea unui asemenea concediu, pentru angajator constituie un drept, dar nu obligație.

 

Zile libere din cont propriu, un drept al salariaților

 

Lucrez la o întreprindere de prelucrare a lemnului. Directorul a declarat șomaj tehnic pentru perioa­da 1–15 iunie anul curent, iar ulterior ne-a spus să ne luăm zile libere din cont propriu. Vreau să aflu care este durata maximă a șomajului tehnic și dacă salariații sunt obligați să se afle la lucru pe durata șomajului tehnic?

Oleg Tolstoi, Hîncești

 

Potrivit art. 80, alin. (1) din Codul muncii, șomajul tehnic reprezin­tă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de producţie de către unitate sau de către o subdiviziune interioară a acesteia pentru motive economice obiective. Cu alte cuvinte, angajatorul este în drept să declare șomaj tehnic numai în cazul imposibilității de a continua activitatea de producție, din motive economice obiective.

Cât privește durata șomajului tehnic, conform alin. (2) al aceluiași articol, aceasta nu poate depăşi şase luni în decursul unui an calenda­ristic.

Mai mult decât atât, pe durata șomajului tehnic, salariaţii se află la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reluarea activităţii. Astfel, modul în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, în perioada șomajului tehnic, se stabilește prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) angajatorului, de contractul colectiv de muncă şi de convenţiile colective (art. 80, alin. (5) din Codul muncii).

Prin urmare, ordinul angajatorului prin care s-a declarat șomaj tehnic sau contractul colectiv de muncă de la întreprinderea în care activați trebuie să stabilească modul și condițiile aflării dumneavoas­tră la dispoziția angajatorului, pe durata acestei perioade (de șomaj tehnic).

De asemenea, angajatorul nu este în drept să impună salariații să-şi ia zile libere din cont propriu, deoarece aceasta (acordarea zilelor libere din cont propriu sau a concediului fără menținerea salariu­lui) reprezintă un drept al salariaților, dar nu o obligație a acestora (art. 120 din Codul muncii).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
5
Comentează
  • Maria
    02.11.2016

    Lucrez profesoara de 7 ani, am cerut sa mi se acorde un concediu din cont propriu pe un an de zile din motive de sanatate. De la resurse umane mi s-a spus sa scriu o cerere care sa o semneze presedintele raionului, am scris, mi-a semnat-o, doamna de la resurse umane mi-a primit cererea semnata apoi peste citeva zile mi s-a spus ca nu am 10 ani lucrati si nu am dreptul. Intrebarea e: Am sau nu dreptul la concediu pe un an din cont propriu.

  • Bandalac Veronica
    03.02.2017

    Unei persoane care a stat in concediu de maternitate cu o durata de 6 ani la intoatcere la serviciu i se acorda imediat concediu din cont propriu?

  • Luminita
    15.04.2017

    Salutare tuturor!Sunt profesor si am revenit,anul acesta, partial la serviciu,fiindca sunt in concediu de ingrijire a copilului.Am stat pe buletin cu copilul si am avut nevoie inca de doau zile din cont propriu.Deoarece institutia in care activez nu se afla in localitatea unde traiescsi nu aveam cu cine lasa copilul,am apelat directorul si i-am zic ca am nevoie de 2 zile din cont propriu.Am trimis prin email cererea mea.Cand am revenit la serviciu directorul m-a acuzat de incalcarea Codului muncii Art.86,Codul educatiei Art.135 1 g,2,Codul de etica Art. 4 p.a,g si mi-a zis ca poate sa ma dea afara pentru ca nu m-am prezentat la serviciu si ca a deschis posta electronica peste cateva zile si a vazut cererea mea .La Directia educatiei a zis ca nu stie de ce eu nu m-am prezentat la serviciu si ca eu nu l-am anuntat.Va rog mult,explicati-mi ce nu am facut corect,ce am incalcat si daca mi s-a incalcat si mie un drept.Va multumesc anticipat

  • niva85
    01.02.2018

    in cazul cind am luat concediu suplimentar neplatit pentru ingrijirea copilului pina la 4 ani pot duce copilul la gradinita?

  • Victoria
    19.04.2018

    Buna ziua. Am lucrate 4 luni, dupa o perioada de intrerupere de 3 ani in aceeas institutie de invatamint. Pot sa cer concediu din cont propriu pe perioada de 3 luni.

Citește și
slot thailand