Un nou caz de prăbuşire a unui mal de pământ peste un muncitor în timp ce efectua lucrări de terasament a fost raportat zilele trecute. Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, astfel de cazuri sunt înregistrate tot mai frecvent în ultima vreme şi sunt cauzate de ignorarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, de multe ori chiar de către înşişi salariaţi.
Din fericire, de această dată, lucrătorul, care avea 28 de ani şi punea plăci de polistiren la un bloc din sectorul Râşcani al capitalei, a fost scos viu, dar s-a ales cu o fractură la genunchi.
Inspectorii de muncă au confirmat faptul că în acest caz nu au fost respectate normele de securitate şi sănătate în muncă. Totodată, atât victima accidentului, cât şi colegul său, împreună cu care efectuau lucrările, au fost angajaţi fără forme legale de reprezentanţii Asociaţiei Proprietarilor de Locuinţe Privatizate.
Cei doi muncitori au săpat o groapă de aproape doi metri adâncime pentru a termoizola partea exterioară a fundamentului blocului. Potrivit martorilor oculari, bărbatul accidentat ar fi coborât în şanţ după lopată şi în acest moment a fost acoperit cu pământ. Colegul său a încercat să-l scoată, dar, până la sosirea salvatorilor, nu a reuşit.
Ajunşi la faţa locului, reprezentanţii Serviciului Situaţiilor Excepţionale au efectuat mai întâi lucrări de consolidare a malului. Intervenţia pompierilor a durat aproximativ jumătate de oră, iar odată scoasă de sub pământ, victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
La rândul său, Veaceslav Cojocaru, inspector principal de muncă, a afirmat că în acest caz este vorba despre
organizarea insuficientă a lucrărilor. Astfel, din cauza că nu au fost luate măsurile necesare de consolidare, malurile s-au surpat.
Poliţia a deschis un dosar penal pe marginea acestui accident.
Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, cazurile de acest fel s-au înteţit în ultima vreme şi se datorează ignorării normelor în vigoare, de cele mai multe ori, din raţionamente de timp şi financiare. În acelaşi timp, costurile suportate în urma traumelor şi a deceselor ce survin din cauza că nu sunt asigurate aceste riscuri se ridică chiar şi la milioane de lei.
Conform normelor în vigoare, săparea gropilor de fundaţie şi a şanţurilor în terenuri cu umiditate naturală poate fi executată cu pereţi verticali, fără consolidări, dacă adâncimea nu depăşeşte un metru – în cazul terenurilor de umplutură, prundiş sau nisipoase, 1,25 metri – în al celor de nisip argilos, precum şi de 1,5 metri – de teren foarte tare, cum ar fi din piatră sau roci muntoase. Tudor Rusu, specialist principal pentru securitate şi sănătate în muncă în cadrul Federaţiei „Sindicons”, a precizat că, în acelaşi timp, este interzisă săparea fără sprijiniri a terenurilor cu umiditate sporită, nisipoase şi nisipo-argiloase. Totodată, sprijinirea săpăturilor pentru fundaţii şi a şanţurilor cu adâncimea de până la cinci metri trebuie să fie executată cu elemente de inventar în conformitate cu prevederile unui proiect de execuţie a lucrărilor. Pentru săpături cu adâncimea ce depăşeşte cinci metri, sprijinirile trebuie executate după proiecte special întocmite, iar elementele de sprijin trebuie să fie calculate.