22 mai 2024
Chisinau
Social

Acces la experienţă mai avansată în promovarea drepturilor salariaţilor

Loading
Social Acces la experienţă mai avansată în promovarea drepturilor salariaţilor
Acces la experienţă mai avansată în promovarea drepturilor salariaţilor
Vocea poporului

Chiar dacă afirmă că în sistemul penitenciar din Republica Moldova legislaţia legată de drepturile sala­riaţilor este respectată cu stricteţe, reprezentanţii acestora consideră că există loc pentru mai bine, mai ales  atunci când vine vorba despre negocierea contractelor colective de muncă şi, în special, în materie de condiţii de lucru.

Nu au existat până acum situaţii când în sistemul penitenciar ar fi fost încălcate drepturile legale ale mem­brilor de sindicat şi ar fi fost nevoie de protecţie sindicală, susţine Larisa Frija, preşedinta Asociaţiei sindicale din Departamentul Instituţiilor Pe­nitenciare a Federaţiei „SindASP”. În acest sistem lucrează oameni care cunosc şi respectă legea, menţin un nivel înalt de disciplină. În sistemul penitenciar vine lumea să munceas­că după absolvirea studiilor profesi­onale, pentru că, de regulă, există o anumită stabilitate. Salariile nu con­stituie în prezent subiect de dispută şi chiar de curând a fost operată o majorare a acestora.

În acest an, prioritară pentru sin­dicate este renegocierea contracte­lor colective de muncă, iar problema principală se referă la condiţiile de lucru, care ar trebui îmbunătăţite, or, acestea implică risc profesional spo­rit. Cu toate că angajaţii sunt asigu­raţi şi beneficiază de asistenţă me­dicală de calitate, sunt înregistrate uneori îmbolnăviri profesionale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand