18 mai 2024
Chisinau
Cultura

A fost inaugurată prima bibliotecă pe patru roti

Loading
Cultura A fost inaugurată prima bibliotecă pe patru roti
A fost inaugurată prima bibliotecă pe patru roti

 

 

 

bibliobus

Foto: vocea.md

Vineri, din Chișinău a por­nit spre alte localități pri­ma bibliotecă pe patru roţi pentru copii. Câteva zeci de copii s-au adunat în fața Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” pentru a se convinge că bibliobuzul este bine dotat cu cărți și să-i ureze drum bun în lun­ga sa călătorie prin țară. La bordul său poate urca orice persoană pasionată de literatură, indiferent de vârstă.

 

Deoarece așa ceva se întâmplă în premieră în Republica Mol­dova, la eveniment au fost pre­zenţi ministrul Culturii, Monica Babuc, viceprim-ministrul Ta­tiana Potîng, scriitorul Spiridon Vangheli, poetul Ion Hadârcă, precum şi alte personalităţi din domeniul culturii. Câțiva copii, impresionați de ceea ce au văzut, au cântat și au dansat.

Biblioteca mobilă conține vo­lume de clasici ai literaturii ro­mâne și universale, reviste, cărţi de poezie şi literatură de spe­cialitate. Este dotat cu o colec­ţie de circa 550 de cărţi tipărite (enciclopedii, dicţionare, colecţii populare de literatură pentru co­pii şi adolescenţi, cărţi ilustrate pentru copii de grădiniță etc.). Iar pentru cei pasionați de teh­nologiile informaționale, sunt cărți și jocuri în varianta electro­nică. Pentru aceștia, bibliobuzul conține trei calculatoare cu in­ternet mobil, trei tablete, eBook Readere, 62 de cărţi electronice, un aparat foto şi un proiector di­gital.

 

Va aduce lumina în sufletele tuturor

 

La activitățile de promovare a lecturii vor participa şi scriitori, personalități din diverse dome­nii. Primul a pornit la drum scri­itorul Spiridon Vangheli. Ținta proiectului o constituie copiii ai căror părinţi au plecat peste hotare, copiii din orfelinate, in­ternate şi centre de plasament, copiii aflaţi în dificultate de a se deplasa la bibliotecă. Bibliobuzul va merge prin localitățile din Re­publica Moldova și va promova lectura, mai ales în spaţiul rural, în şcoli-internate, orfelinate şi în centrele de plasament pentru copii.

„Miracolul lecturii să vă înso­ţească întotdeauna şi să vă des­chidă noi orizonturi de cunoaşte­re, iar ceea ce se întâmplă astăzi aici o să vă dea posibilitatea vouă, dar şi multor copii din satele Mol­dovei, să transforme în realitate vechiul proverb – Cine ştie carte are patru ochi”, a menționat mi­nistrul Culturii, Monica Babuc, în cadrul evenimentului.

„Drumul lung de doi ani de muncă la acest proiect a ajuns la final. Prima bibliotecă mobilă pentru copii porneşte la drum. Scopul este de a ajunge în cele mai îndepărtate sate, unde poate nu există biblioteci. Este o bibli­otecă modernă, cu tot ce trebuie să aibă o asemenea instituţie”, afirmă Claudia Balaban, direc­toarea Bibliotecii Naţionale pen­tru Copii „Ion Creangă”. Claudia Balaban l-a invitat la ceremonie și pe Vasile Chicu, persoană care a ajutat la realizarea proiectului.

Proiectul privind crearea unei biblioteci mobile pentru copii a fost lansat de Biblioteca Naţiona­lă pentru Copii „Ion Creangă”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Japoniei prin Programul „Kusa­none”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand