Ceaţa poate constitui o problema majoră atunci când te deplasezi cu maşina, mai ales dacă eşti femeie şi experienţa la volan nu este foarte bogată. Cum încălzirea vremii aduce cu sine aproape întotdeauna vremea ceţoasă, e bine să vă pregătiţi puţin înainte de a pleca la drum. Iată cele mai importante sfaturi pentru conducerea pe timp de ceaţă.
1. Ceaţa fiind o problemă de vizibilitate, trebuie combătută exact în acest plan. Este esenţial, aşadar, să fii cât mai vizibil şi să vezi, la rândul tău, cât mai bine. Folosirea corectă a luminilor de ceaţă pare să nu se predea la şcoala de şoferi, deci iată cum trebuie de procedat: proiectoarele de ceaţă, acolo unde există în dotarea maşinii, trebuie aprinse obligatoriu, împreună cu faza de întâlnire (faza scurtă). Nu este acceptabilă folosirea proiectoarelor de ceaţă doar împreună cu luminile de staţionare. Nu folosi luminile de drum (faza lungă), pentru că acestea vor înrăutăţi şi mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Dacă farurile au înălţime reglabilă, reglează-le să bată cât mai jos.
2. Luminile de ceaţă din spate sunt esenţiale pentru ca maşina ta să poată fi observată de la distanţă, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândeşti la ochii celui de la volan şi să le stingi. E mai bine pentru siguranţa ta ca cel din spate să îţi vadă maşina şi ceea ce se află în faţa lui decât să meargă cu o lanternă roşie băgată în ochi.
3. Similar, asigură-te că parbrizul este curat. Dacă la vizibilitatea slabă datorată ceţii se adaugă un parbriz murdar, condiţiile pentru dezastru sunt îndeplinite. O idee bună este să verifici periodic starea ștergătoarelor: dacă acestea se deteriorează vor lasă urme pe parbriz, afectând şi mai mult vizibilitatea.
4. Redu viteza. În funcţie de cât de deasă e ceaţa, viteza de deplasare în siguranţă poate scădea extrem de mult. Totuşi, nu este o idee bună să mergi exagerat de încet, în acest caz maşina ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de cei care vin mai repede din spate. Ideal este să mergi în coloană, păstrând o distanţă de siguranţă suficient de mare faţă de maşina din faţă. Dacă drumul are o singură bandă pe sens, evită depăşirile. Dacă cineva merge mai încet decât ţine, mai ales dacă este vorba de un şofer profesionist, ar trebui să îţi dea de gândit: redu şi mai mult viteză.
5. Dacă eşti singură pe drum şi ceaţa este atât de deasă încât ţi se pare că nu poţi continua drumul în siguranţă, nu te opri în şosea. Caută o benzinărie, o parcare sau, şi mai bine, un drum lateral pe care poţi staţiona în siguranţă. O maşină staţionată pe marginea drumului în situaţii fără vizibilitate poate constitui un real pericol pentru siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic.