La cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății, statele membre ale OMS au declarat anul 2021 drept Anul Internațional al cadrelor medicale și îngrijitorilor (International Year of Health and Care Workers). Astfel, a fost recunoscută dedicația și sacrificiile milioanelor de lucrători medicali și îngrijitori în lupta cu pandemia de Covid-19.
În cadrul adunării, s-a vorbit despre rolul important pe care îl au lucrătorii medicali și îngrijitorii în asigurarea sănătății și prosperității populației. De asemenea, a fost pus accentul pe urgența de a aborda provocările persistente ale lucrătorilor din domeniul sănătății.
Ca parte componentă a aniversării de zece ani de la revizuirea Codului de Practică Global al OMS privind recrutarea internațională a personalului sanitar, Adunarea Mondială a Sănătății a discutat despre amplificarea problemei migrației internaționale a lucrătorilor medicali. Statele membre ale OMS au recunoscut relevanța sporită a Codului, în special în contextul Covid-19 și au solicitat punerea acestuia în aplicare cât mai curând posibil.
Totodată, statele membre și-au exprimat angajamentul față de principiile și practicile etice ale Codului, solicitând sprijinirea prioritară a țărilor mai vulnerabile, inclusiv prin investiții mai mari.
Codul a fost recunoscut la nivel in-ternațional drept un instrument principal de reglementare sub conducerea OMS. Statele membre au solicitat conducerii și partenerilor de dezvoltare să consolideze finanțarea, implementarea și monitorizarea acestui Cod.
În contextul deciziei de a desemna 2021 drept Anul Internațional al cadrelor medicale și îngrijitorilor, secretariatul OMS a fost rugat să actualizeze Instrucțiunile Strategice pentru asistenții medicali și moașe și să le expedieze pentru examinare către cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății.
Una din problemele majore este migrația internațională a lucrătorilor medicali
Între timp, medicii din toate țările luptă din răsputeri pentru a salva bolnavii de Covid-19 cu prețul propriei sănătăți. Lucrătorii medicali mor pentru a salva vieți.
În aceste vremuri extrem de grele pentru întreg sistemul medical, rolul sindicatelor este incontestabil. Federația Sindicală „Sănătatea” oferă tot sprijinul posibil comunității medicale din Republica Moldova.
Inițial, aceasta a făcut un apel către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale să-i asigure pe angajați cu echipament de protecție, astfel încât să nu fie pusă în pericol viața și sănătatea lucrătorilor medicali, dar și a membrilor familiilor lor.
Federația Sindicală „Sănătatea” a expediat un șir de revendicări către organele de conducere ale Republicii Moldova.
Revendicări ale sindicatelor pentru protejarea medicilor
Documentul înaintat prevede sporirea protecţiei sociale şi economice a angajaţilor din sectorul medical și a fost remis pentru informare, luare de atitudine și întreprinderea măsurilor corespunzătoare Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Perfecționarea și ajustarea continuă a sistemului de remunerare a muncii angajaților din instituțiile medico-sanitare publice prin înaintarea propunerilor concrete și argumentate, care să asigure salarii echitabile, precum și transparență în cadrul structurii salariului, este una dintre revendicări. De asemenea, se insistă pe crearea de condiții sigure de muncă și dotarea cu echipament de protecție, astfel încât lucrătorii medicali să fie în afara pericolului. Recunoaşterea oficială a infecției Covid-19 ca boală profesională este o altă revendicare.
La insistența sindicatelor, au fost majorate salariile cadrelor medicale. Apoi, Guvernul a decis ca peste 60 de milioane de lei să fie alocate pentru acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16.000 de lei pentru angajații din sectorul bugetar care au contractat infecția Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, aproximativ 20 de milioane de lei vor fi repartizați angajaților din sistemul de sănătate, alte circa opt milioane de lei vor primi angajații Ministerului Afacerilor Interne care au contractat infecția în timpul serviciului.