29 martie 2024
Chisinau
Auto

7 sfaturi utile pentru șoferi pe timp de iarnă

Loading
Auto 7 sfaturi utile pentru șoferi pe timp de iarnă
7 sfaturi utile pentru șoferi pe timp de iarnă
sfaturi-auto

Foto: netraktor.com

Iata că iarna și-a intrat deja în drepturi. Dacă pentru unii acest lucru reprezintă o bucurie, pentru șoferi începe calvarul: mașini înzăpezite, drumuri blocate, aglomerație în trafic, sunt doar o parte din neplăcerile cu care ne confruntăm. Așa că am decis să facem cunoscute câteva sfa­turi care vor fi de folos dacă sunt aplicate.

 

Ai grijă ce cauciucuri folosești

 

Chiar dacă sunt obliga­torii cauciucurile de iarnă, verifică totuși starea de uzură a acestora, mai ales dacă le-ai folosit și vara. De cele mai multe ori un cau­ciuc de iarnă foarte uzat, este mult mai periculos decât unul de vară sau alt sezon folosit pe timp de ger sau zapadă.

 

Presiunea în roți

 

Presiunea este foarte importantă în timpul iernii pentru că asigură o aderen­ţă mai bună. Aderența este de obicei scăzută din cauza drumului ud sau înghețat, iar temperatura face ca presiunea aerului din ca­uciucuri să scadă. Astfel, este foarte important să verifici periodic dacă ai cauciucurile umflate cum trebuie.

 

Ce combustibil folosești?

 

Motoarele pe benzina nu prea au alternative la pompă, maxim, pentru a proteja motorul se pot fo­losi aditivi anti-înghet, în schimb, la motoarele die­sel este recomandată mo­torina de iarnă, care ajută la o aprindere mult mai usoară.

Nu uitați nici de filtrele de combustibil. Iarna este indicat să aveti grijă să folosiți unele noi.

 

Verifică bacteria

 

Iarna bateria este de 2-3 ori mai solicitată la porni­re decât vara, iar puterea ei scade chiar și cu pană la 50%. Ca să nu ai sur­prize dimineața că nu-ți pornește mașina respectă câteva lucruri simple:

– dacă bateria ta e mai veche de 3 ani testeaz-o la un service;

– verifică contactele ca să nu fie uzate, deteriorate sau ruginite;

– stinge casetofonul, lu­minile farurilor, lumina din interior, ventilația sau ștergătoarele înainte de pornirea motorului. Toate acestea consumă curent necesar pornirii. După ace­ea puteți să le folosiți fară probleme.

 

Ai grijă de ștergătoare sau încuietori

 

Înlocuieşte lamelele ştergătoarelor dacă sunt uzate şi foloseşte un lichid special pentru curăţarea

parbrizului. Când laşi maşina în parcare ridică ștergătoarele pentru a nu îngheţa. Poţi dezgheţa par­brizul cu sprayuri speciale sau poţi folosi o răzuitoare pentru gheaţă.

 

Atenție la frâna de mână în parcare!

 

Este indicat să nu folo-sești frâna de mană atunci când este ger afară. Riști ca aceasta să se blocheze din cauza cablului înghețat.

 

Nu uita de trusa de urgență

 

Orice șofer trebuie să aibă pe timp de iarnă o lopată de zapadă, racletă pentru răzuit gheaţa, spray antiîngheţ, lanţuri anti­derapante (dacă plecați la drum) și cabluri de tensi­une. În speranța că aceste sfaturi vă vor fi de folos, vă dorim un drum bun!

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand