4 December 2024
Chisinau
Auto

5 sfaturi utile: cum să-ți răcorești mașina în arșița verii

Loading
Auto 5 sfaturi utile: cum să-ți răcorești mașina în arșița verii
5 sfaturi utile: cum să-ți răcorești mașina în arșița verii
masina-arsita

Vara, maşinile parcate la soare se transformă în adevărate cuptoare
Foto: gindart.com

 

Vara, maşinile parcate la soare se transformă în adevărate cuptoare şi nu este deloc plăcut să transpiri până când aerul condiţionat în­cepe să-şi facă treaba. Nu încape îndoială că fiecare şofer are tru­curile sale prin care îşi apără maşina de căldu­ra arzătoare din timpul verii.

 

 Totul începe cu parcarea

 

Alegerea unui loc de par­care cât mai ferit de razele soarelui este o mişcare fi­rească. Încercaţi pe cât po­sibil să găsiţi un loc umbrit, sau căutaţi un loc în care razele soarelui să bată spre partea din spate a maşinii. În felul acesta, bordul, volanul, schimbătorul şi scaunele din faţă scapă de supraîncălzire. Dacă nici această variantă nu dă roade, folosiţi cu în­credere parasolare pentru parbriz şi lunetă, iar pentru geamurile laterale vă reco­mandăm o folie solară auto.

 

 Ce facem când urcaţi într-o maşină supraîncălzită?

 

Primul lucru este scoate­rea aerului cald din maşină, începând cu cel mai încins. Cel mai simplu mod prin care puteţi face lucrul acesta este să porniţi sistemul de aer condiţionat la maxim – atenţie, fără recirculare, să deschideţi parţial geamurile şi să redirecţionaţi fluxul de aer către aeratoarele de la nivelul picioarelor. După ce interiorul s-a răcit suficient, închideţi geamurile şi even­tual activaţi modul de recir­culare a aerului.

 

 Cum asiguraţi un confort termic optim pe durata călătoriei?

 

Răspunsul corect este, evident, cu ajutorul instala­ţiei de aer condiţionat. Doar că pentru rezultate optime, aceasta trebuie folosită in­teligent. În timpul mersului, la drum lung, este indicată folosirea alternantă a aeru­lui condiţionat. Variaţia re-dusă a temperaturii de la interior nu va face corpul aşa de expus temperaturilor mari, la ieşirea din maşină. În plus, veţi economisi şi combustibil, deoarece com­presorul climatizării solicită suplimentar motorul ma-şinii.

 

Nu doar interiorul trebuie protejat de căldura excesivă

 

Pe timp de vară trebuie să fiţi vigilenţi şi în ceea ce priveşte temperatura moto­rului. Asiguraţi-vă că nivelul de antigel este în limite nor­male şi nu vă sfiiţi să aveţi un recipient suplimentar în portbagaj, pentru orice eventualitate. Anvelopele se pot încălzi excesiv la rândul lor, iar cea mai bună meto­dă pentru prevenirea aces­tui fenomen este verificarea presiunii în roţi la plecarea la drum.

 

Luaţi ca pe o regulă, dacă de cele de mai sus nu ţineţi cont

 

Nu lăsaţi copiii sau ani­malele de companie nesu­pravegheate în maşină pe timp de caniculă. Deshidra­tarea apare mult mai repede la copii decât la adulţi, iar o maşină amplasată direct sub bătaia razelor de soare se în­călzeşte excesiv, cu rezultate tragice pentru cei mici.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand