3 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Zece pentru actorul, regizorul și omul Petru Vutcărău

Loading
Cultura Zece pentru actorul, regizorul și omul Petru Vutcărău
Zece pentru actorul, regizorul și omul Petru Vutcărău
afisha.md

Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI) a prezentat recent un rafinat spectacol al cărții cu genericul „Zece pentru Vutcărău”. În cadrul eveni­mentului a fost lansată cartea „Regele a murit. Trăiască rege­le. Petru Vutcărău, chintesen-ța unei iubiri”, semnată de Liliana Popuşoi şi Mircea V. Ciobanu.

A devenit deja un lucru firesc ca fiecare întâlnire cu artistul Petru Vutcărău să se transforme într-un spectacol inedit. La fel s-a întâmplat şi în seara cu pricina: dialoguri de su­flet, muzică, oameni de artă care au vorbit despre carte și autori, despre eternele căutări artistice ale creatoru­lui.

Potrivit lui Mircea V. Ciobanu, vo­lumul îşi propune să pună în valoa­re personalitatea și spectacolul vieții lui Petru Vutcărău prin prisma realiză­rilor sale profesionale de la fondarea Teatrului Național „Eugene Ionesco”, până a ajunge pe toate meridiane­le lumii. Cartea este o oglindă a unei societăţi în tranziţie şi a unei gene­raţii deosebite de oameni de artă. „Eu l-am cunoscut ca pe un actor foar­te fascinant, care domină scena şi de care îmi este dor”.

„M-am simțit ca şi cum aş umbla prin viaţă alături de micul, de tânărul şi de adultul Petru Vutcărău. M-a impresionat ambiţia cu care a mers spre visul său”, a menționat Liliana Popuşoi.

„Un destin, un rol… un rol în via­ţa asta – de la Regele Bérenger până la Regele Lear. O istorie a teatrului din Republica Moldova”, a declarat, prezent la eveniment, Sergiu Prodan, ministru al Culturii, fost actor iones­cian. În tinereţea sa artistică a jucat rolul lui Pozzo în „Aşteptându-l pe Godot”.

„În carte, actorul îşi revede întregul parcurs al vieţii, protagonistul evocând evenimente, situaţii şi oameni care l-au ajutat să-şi vadă visul împlinit. Dincolo de momentele personale, suita de texte din carte mai reflec­tă realitatea acelor vremi, atmosfera de lucru de la teatru, relaţiile cu cole­gii, pentru care a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a cuceri libertatea. Petru este un om și un actor remar­cabil, atunci când comunici cu el nu știi niciodată unde sfârșește omul și începe actorul”, a opinat scriito­rul și cronicarul de teatru ConstantinCheianu.

 

La baza tuturor lucrurilor frumoase în viaţa fiecărui om stă dragostea

 

Actorul Ion Sapdaru menționează în carte: „Petru n-a prea avut nevoie să învețe actorie, o avea încifrată în ma­tricea sa genetică”.

„E rege în scenă, e rege şi acasă! E om în scenă, e om şi acasă. Am avut şi avem o viaţă atât de interesantă”, a comunicat cu multă dragoste actriţa Ala Menşicov, soţia de-o viață a pro­tagonistului.

„La baza tuturor lucrurilor frumoa­se în lumea asta şi în viaţa fiecărui om stă dragostea, în mod special – arta…Am regustat din această miere, din aceasta savoare şi nu mă mai despart de ea. Vreau să joc, sa fiu cel care am fost – actor”, s-a confesat actorul, re­gizorul, directorul TEI și omul de nota zece, Petru Vutcărău.

Petru Vutcărău s-a născut în comu­na Bardar, raionul Ialoveni. Este ab­solvent al Școlii Superioare de Teatru „Boris Sciukin” din Moscova, faculta­tea actorie, clasa lui Anatoli Borisov. În anul 1990 fondează la Chișinău Teatrul „Eugene Ionesco”. A montat ca regizor peste o sută de spectacole atât în Republica. Moldova, cât și în alte țări, cum ar fi: Italia, Franța, România, Rusia, Japonia, Turcia. Este Laureat al Premiului de Stat al Republi­cii Moldova și deținător a zeci de pre­mii naționale și internaționale pentru regie și actorie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand