Timp de mai multe zile consecutiv, salariați din sfera hoteluri, restaurante, cafenele (HORECA) au protestat în fața Guvernului, cerând să li se permită reluarea activității de la 1 iunie, dar nu de la 15 iunie, așa cum a decis Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.
Mai mulți angajați din domeniul respectiv spun că nu mai pot sta acasă, deoarece nu mai au bani cu ce să-și întrețină familiile și sunt nevoiți să ia credite, pe care nu se știe dacă le vor putea rambursa ulterior. Protestatarii au purtat pancarte pe care se putea citi: „50.000 de familii flămânde”, dar și în care se făcea referire la articolul 43 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia „orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la protecţia împotriva şomajului”.
Totodată, salariații din sectorul HORECA susțin că ar fi dezavantajați în raport cu angajații din alte sfere, cum ar fi cei din transportul public urban sau cei care activează în frizerii, cărora li s-a permis să-și reia activitatea mai devreme de 15 iunie. Ei s-au arătat indignați și de faptul că doar în domeniul hoteluri, restaurante și cafenele se impune respectarea distanței sociale de doi metri.
„Noi, angajații sectorului HORECA, considerăm discriminatorie și nefondată decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică de a relua activitatea piețelor din 1 iunie, iar a sectorului nostru – din 15 iunie 2020. Din punct de vedere al respectării normelor de igienă, sectorul HORECA este mai disciplinat decât cel al piețelor comerciale în lupta împotriva epidemiei COVID-19. Pentru a evita producerea daunelor HORECA, solicităm respectuos să ne permiteți reluarea activităților întreprinderilor de alimentație publică din 01.06.2020, ținând cont de faptul că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat în mod public reluarea activității HORECA începând cu 01.06.2020”, se arată într-o solicitare a Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement („MĂR”).
„Care au fost argumentele ce au stat la baza defavorizării sectorului HORECA, în reluarea activității din 1 iunie 2020 versus piețele comerciale? Unitățile de alimentație publică sunt entități organizate, care corespund tuturor certificărilor și autorizațiilor necesare, care asigură siguranța atât alimentară, cât și a comportamentului persoanelor care se află în entitate. În contextul distanței sociale, prevăzute în piețele comerciale, cât și în magazinele alimentare, de minim un metru, cum se argumentează distanța pentru unitățile de alimentație publică de 1,5-2 metri între persoane și cu maximum 4 persoane la mese”, se arată în solicitarea Asociației „MĂR”, adresată premierului Ion Chicu și ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Unități economice cu condiții de muncă similare, dar tratate în mod diferit
Solicitată de redacția ziarului „Vocea poporului”, Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”, a opinat că angajații din sfera HORECA ar trebui să iasă la muncă de la 1 iunie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. „Ar fi bine să se permită redeschiderea a unei sau a două întreprinderi HORECA de la 1 iunie, iar ulterior să-și reia activitatea și celelalte unități de acest fel”, a adăugat Valentina Chiriac.
Consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, susține că redeschiderea de la 15 iunie a hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor a fost luată pentru a preveni răspândirea infecției de coronavirus. Potrivit consilierului, în ultima săptămână, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 1000 de cazuri noi de infecție.
În unele state, cum ar fi Bulgaria, România ș. a., sectorul HORECA și-a reluat activitatea de la 1 iunie.