3 October 2024
Chisinau
Varia

Vladimir Beşleaga: „Cunoaşterea este cel mai mare dar al omului”

Loading
Varia Vladimir Beşleaga: „Cunoaşterea este cel mai mare dar al omului”
Vladimir Beşleaga: „Cunoaşterea este cel mai mare dar al omului”
trm.md

Opera şi personalitatea maes­trului cuvântului Vladimir Beşleaga a fost tema celei de-a 31-a ediţii a concursului naţi­onal de lectură „La izvoarele înţelepciunii”. Evenimentul, or­ganizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Secția Națională IBBY din Republica Moldova și cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a avut loc în perioada aprilie-noiembrie anul curent.

Potrivit Eugeniei Bejan, directoa­rea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, scopul Concursului „La izvoarele înţelepciunii” este pro­movarea lecturii și familiarizarea elevilor cu viața și activitatea personalităților din literatura, cultura, is­toria națională și universală. „Ne bu­curăm că actuala ediție a concursului a fost dedicată scriitorului Vladimir Beșleagă, un model de intelectual, promotor al adevărului istoric, care în anul curent a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare”.

La etapa republicană a concursului au participat 57 de elevi din clasele a IX–XI-a din 28 raioane și din muni­cipiile Chișinău și Bălți, care au fost selectați în cadrul etapei raionale/municipale.

Participanții au susținut două pro­be de concurs. La prima probă ei au prezentat, ca temă pentru acasă, un eseu liber la una dintre temele pro­puse de organizatorii concursului. A doua probă a constat în completarea ad-hoc a unui test cu întrebări referi­toare la biografia scriitorului și la ope­rele din bibliografia recomandată.

Elevii au avut și posibilitatea de a discuta cu scriitorul Vladimir Beșleagă, prezent la evenimentul de premiere a participanților, căruia i-au împărtășit impresiile după lectura ro­manelor „Zbor frânt”, „Durere”, „Ne­potul”, „Ana și Ignat”, „Tata Vasile în 73 de episoade și 14 scrisori”.

Adresându-se participanților la concurs, Vladimir Beșleagă a menționat: „Îmi doresc foarte mult ca elevii să nu piardă timpul în zadar, ei trebuie să ştie că cel mai mare dar al omului pe pământ este cuvântul. Cuvântul este ceea ce construieşte o carte, iar cartea este comoara înţe­lepciunii şi a memoriei. Cunoaşterea este cel mai mare dar al omului”.

De menționat că juriul a acordat 10 premii I, 10 premii II, 10 premii III și 27 de mențiuni.

Premiul I a fost înmânat următorilor elevi: Rustic Dumbravă (clasa a XI-a, Liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Drochia), Cristian Cubreacov (clasa a XI-a, Liceul „Ioan Vodă”, Cahul), Ana-Maria Condrea (clasa a  XI-a, Liceul „I. L. Caragiale”, Orhei), Lina Furtună (clasa a XI-a, Liceul „M. Sadoveanu”, Hâncești), Adriana Novac (clasa a XII-a,  Liceul „Meșterul Manole” din Sălcuța, Căușeni),  Mădălina Spivacencu  (cla­sa a X-a, Liceul din Cruglic, Criuleni), Adelina Istrate (clasa a XI-a, Liceul „Olimp”, Rezina),  Beatrice Andronic (clasa a X-a, Liceul „Olimp”, Rezina), Emanuela Florea (clasa a XII-a, Liceul „V. Alecsandri”, satul Colibași, Cahul), și Gabriela Delev (clasa a  XII-a, Liceul Teoretic „Ștefan Vodă”, Ștefan Vodă).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand