30 mai 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Victima unui accident de muncă, repusă în drepturi

Loading
Cititorii ne scriu Victima unui accident de muncă, repusă în drepturi
Victima unui accident de muncă, repusă în drepturi
electricitate

Foto: national.ro

 

Familia unui fost angajat al filialei Floreşti a SA „RED Nord”, care a de­cedat în urma unui accident de muncă, şi-a dobândit în instanţa de jude­cată drepturile prevăzute de lege pentru astfel de situaţii, cu susţinerea specialiştilor de la sindicate. Cu această ocazie, văduva răposatului a expediat, recent, o scrisoare de mulţumire pe adresa Confederaţiei Naţi­onale a Sindicatelor din Moldova şi cea a ziarului „Vocea poporului”. 

 

„Nu ne-am aşteptat că, după ce l-am petrecut pe capul familiei noas­tre, Serghei Jamba, pe ultimul drum, vom trece printr-o perioadă de coşmar. Deoarece, în momentul producerii ne­norocirii, Serghei se afla la serviciu, în corespundere cu legea, a fost iniţiată o cercetare care a durat cinci luni, faţă de maximum una, în cât timp ar fi trebuit să se încheie în mod normal”, ne scriu membrii acestei familii, după doi ani şi cinci luni de la incidentul cu pricina.

Pentru că nu au fost de acord cu de­cizia luată de reprezentanţii statului în urma cercetării accidentului, membrii familiei victimei au depus o cerere în instanța de judecată. Concomitent, ei au solicitat ajutor de la Oleg Budza, preşedintele CNSM, de vreme ce Ser­ghei Jamba a fost membru de sindicat.

„Suntem recunoscători preşedinte­lui CNSM că l-a delegat pe Ion Vartic, inspector sindical de muncă, să ne ape­re interesele în judecată. În consecinţă, pe parcursul a doi ani, el a participat împreună cu noi la 20 de şedinţe de judecată, unde a dat dovadă de experi­enţă bogată şi profesionalism, dar şi de principialitate”, se spune în scrisoare.

În temeiul prerogativelor sale lega­le, Ion Vartic a participat anterior şi la cercetarea accidentului în cauză. Chiar şi la acea etapă, el şi-a expus poziţia pe marginea circumstanţelor în care s-a produs nenorocirea şi a încercat să apere drepturile şi interesele victimei.

„Din unele surse, cunoaştem faptul că acestui inspector sindical de muncă i-ar fi fost cauzate unele neplăceri de către cealaltă parte implicată în acest proces de judecată,

deşi el nu a dorit să discute cu noi despre aceasta”, menţi­onează semnatarii scrisorii.

„Cu acest prilej, vrem să exprimăm recunoştinţă Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova pentru fap­tul că dispune de astfel de specialişti şi că am avut norocul să primim acest ajutor”, mai adaugă membrii familiei Jamba de la Floreşti.

De menţionat că Serghei Jamba a fost angajat în calitate de electrician la filiala Floreşti a SA „RED Nord” şi, pe 1 septembrie 2013, şi-a pierdut viaţa în timp ce executa lucrări de lichidare a unor defecţiuni legate de alimentarea consumatorilor cu electricitate.

Scrisoarea este semnată de Ala Jamba, văduva răposatului, Valentina Jamba, fiica sa, precum şi fiul său, Ser­ghei Jamba.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand