21 November 2024
Chisinau
Dialoguri

Veronica NEGRUȚĂ: „Consecințele virusului Covid-19 sunt mult mai severe decât infecția propriu-zisă”

Loading
Dialoguri Veronica NEGRUȚĂ: „Consecințele virusului Covid-19 sunt mult mai severe decât infecția propriu-zisă”
Veronica NEGRUȚĂ: „Consecințele virusului Covid-19 sunt mult mai severe decât infecția propriu-zisă”
Vocea poporului

Covid-19 nu a trecut așa de repede cum am sperat noi. Pe zi ce trece, numărul persoanelor infectate e în creștere, iar vaccinarea în Republica Moldova decurge destul de anevoios. Din păcate, unii dintre cei care s-au îmbolnăvit au rămas cu sechele și nimeni nu știe când și cum se vor vindeca. Dacă până acum lumea se temea de Covid, în prezent se teme mai mult de consecințele acestei maladii. Despre aceasta vorbim cu Veronica Negruță, medic psihoterapeut la Sanatoriul „Bucuria-Sind”, unde își întremează în prezent sănătatea inclusiv persoane care au trecut prin această boală.

– Am auzit multe până acum, dar e bine să ascultăm un specialist și de aceea vă întreb pe dvs.: prin ce este periculoasă această maladie?

– Din păcate, infecția cu virusul Covid pro­duce în organismul uman niște schimbări sistemice. Ce este aceasta? Nu putem zice că este afectat doar sistemul respirator sau doar sistemul cardiovascular sau doar sistemul psi­hic. Cu adevărat, consecințele virusului sunt mult mai severe decât infecția propriu-zisă.

– Dar această maladie se manifestă în mod diferit la diferiți oameni. O persoa­nă care aparent nu avea anterior pro­bleme de sănătate, suportă complicații mari, iar alta, cu inima bolnavă, hi­pertensivă etc., trece ușor prin boală. Au fost și astfel de cazuri. De ce de-pinde acest lucru?

– Capacitatea organismului uman de a lupta cu bolile este caracterizată de doi pa­rametri: imunitatea, adică capacitatea de a lupta cu infecția propriu-zisă prin intermediul celulelor albe, și mai este un aspect care se numește reactivitatea, altfel spus, capacitatea organismului de a lupta cu însăși maladia. Reactivitatea este dependentă de imunitate și invers. Și atunci când se includ ambele me­canisme, organismul reușește să depășească problema existentă. Iar dacă sistemul imuni­tar suferă, reactivitatea, la rândul ei, depinde de starea organismului în general.

– Dacă, la începutul pandemiei, se vor­bea despre anumite complicații, acum sunt altele. În prezent, mult mai multă lume face forme grave și foarte grave și puțini sunt cei care scapă fără pne­umonie.

– Din punctul meu de vedere, ca medic psihoterapeut, și din observațiile proprii, am constatat că formele grave care se întâlnesc acum se datorează duratei pandemiei. Mai bine de un an, oamenii au trăit în frică, au fost stresați. Gravitatea depinde inclusiv de starea psihică și psihologică a persoanei care se in­fectează. În mijloacele de informare în masă și pe internet apar tot felul de informații, uneori exagerate, despre Covid-19, ceea ce îi sperie pe oameni, mulți dintre care intră în panică. Atunci când nu ai capacitatea de a selecta informațiile, evident că intri în pani­că. Și durata în timp a acestei pandemii face ca oamenii să fie pasibili de forme mult mai grave.

– Adică stresul scade imunitatea și oamenii devin mult mai vulnerabili în fața bolii…

– Cu siguranță. Stresul, starea de panică, stările depresive, insomniile, frica generează schimbări majore în organismul uman.

– Dvs. reprezentați o instituție curativ-sanatorială, puteți să ne povestiți des­pre activitatea dvs. de zi cu zi?

– Activez în cadrul Stațiunii balneare „Bu­curia-Sind”, ce ține de CNSM. Avem aici profil cardiovascular, punem accent pe sistemul os­teoarticular și folosim o gamă vastă de proce­duri din toate domeniile. Cum ar fi proceduri balneologice, fizioterapeutice, proceduri ce țin de fitoterapie. La noi activează medici de diferit profil. Putem oferi populației o gamă foarte largă de servicii.

– Știu că în ultimul timp la dvs. se adre­sează persoane care au suferit de Covid-19. Pe aceștia cum puteți să-i ajutați?

– În primul rând, reabilitarea se poate face după ce a trecut o perioadă de cel puțin 1-2 luni după tratamentul medicamentos. În activitatea noastră cu pacienții post-Co­vid avem mai multe repere pe care ni le-am fixat și după care ne conducem. Acționăm asupra sistemului imunitar, a celui respirator și asupra sistemului cardiovascular. Folosim toate pârghiile pe care le avem, începând de la aerul curat, alimentația dietetică, somn și proceduri. Unul din momentele foarte im­portante reprezintă gimnastica respiratorie, care ajută la restabilirea aerației pulmonare. Următorul moment îl constituie procedurile acvatice, băile cu medicamente, care ajută la restabilirea circulației sangvine și la drenarea sistemului limfatic, care suferă pe parcursul maladiei date. La gama întreagă de fizio-electroproceduri care sunt oferite în stațiune, punem accent pe magnetoterapie, iar toate astea restabilesc circulația sangvină pulmona­ră și funcționarea plămânilor. De asemenea, folosim tratamentul prin ozon, avem cock­tailuri cu oxigen, o băutură pe baza sucuri­lor naturale îmbogățite cu oxigen, care ajută la îmbogățirea organismului cu oxigen. Mai avem tratamentul cu lipitori, benefic în rea­bilitarea sistemului limfatic. Se mai face acu­punctură, care poate fi aplicat ca tratament de reabilitare, este și un program special elaborat de Ministerul Sănătății pentru toți specialiștii din acupunctură referitor la reabilitarea post-Covid. Și nu în ultimul rând, ședințele psihote­rapeutice, atât individuale, cât și în grup. Mulți pacienți au stări depresive, atacuri de panică, suferă de insomnie. Datorită ședințelor de psihoterapie, starea lor se îmbunătățește. Un grup aparte de pacienți îl constituie cadrele medicale care, chiar dacă nu au făcut Covid, dar au fost în linia întâi, suferă foarte mult din cauza arderii profesionale. Punem accent, de asemenea, pe acest aspect.

– Care e cea mai frecventă problemă de sănătate post-Covid la oamenii care au venit la sanatoriul dvs.?

– În primul rând, sunt tulburările psi­hologice. Marea majoritate au insomnie, care se gestionează destul de greu medi­camentos. Persistă problemele respiratorii și sistemul hepatobiliar suferă foarte mult. Trebuie să depunem un efort major ca să ajutăm persoanele suferinde să se recupe-reze.

– Această boală este cu multe surprize…

– Într-adevăr, sunt momente ce nu țin nici de activitatea medicilor și nici de influența medicamentelor, ci țin doar de reactivitatea organismului uman. Sunt unele momente care pot fi cu greu gestionate.

– Le suntem recunoscători medicilor pentru că salvează vieți…

– Truda medicilor ar fi trebuit să fie mai mult reflectată în mass-media. Când se vorbește despre numărul persoanelor infec­tate, ar trebui să se menționeze și numărul persoanelor însănătoșite care au revenit la modul de viață normal. Avem persoane însănătoșite numai prin dăruirea, prin munca enormă depusă de medici, de asistentele me­dicale, de tot personalul.

– Aveți perfectă dreptate afirmând că este mai mult promovată informația negativă ce atrage după sine emoții ne­gative… Iar informația pozitivă se con­sideră neesențială.

– În această situație, gândirea pozitivă este primordială. Gândurile noastre ne formează realitatea. Atunci când avem gândire pozi­tivă, și rezultatul a ceea ce facem este altul. Frica este o emoție cu un potențial negativ enorm.

– Dar nu e atât de ușor să te înveți să gândești pozitiv…

– Nu este ușor sub aspectul că este com­plicat să lucrezi cu propria persoană. Putem să ne găsim o sumedenie de ocupații doar să nu ne permitem să ne relaxăm, să facem o meditație, să ne plimbăm la aer curat. Dar ne găsim multe activități ce ne amplifică emoțiile negative. Gândirea pozitivă are la baza ei încrederea, iar frica este generată de neîncredere. Atunci când noi avem încredere în propriul organism, avem încredere în me­dici, respectiv, și gândirea noastră pozitivă se amplifică și face minuni. Există o zicală chine­ză pe care vreau s-o folosesc în acest context: Pasărea când se așează pe o creangă nu se teme că se va rupe, fiindcă are încredere în propriile aripi. Și, respectiv, când noi avem încredere în puterile noastre și în ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în oamenii care ne ajută și ne susțin, răsturnăm și munții.

– Sper ca acest interviu să fie citit de cât mai mulți cititori, pentru că de aici ai ce învăța și, mai devreme sau mai târziu, o să-și amintească de sfaturile dvs.

– Acesta este scopul nostru, să promovăm cunoștințele în societate și să ajutăm oamenii la momentul potrivit.

– Vă mulțumesc pentru timpul acor­dat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand