3 October 2024
Chisinau
Social

Vectorii pentru dezvoltare durabilă și muncă decentă

Loading
Social Vectorii pentru dezvoltare durabilă și muncă decentă
Vectorii pentru dezvoltare durabilă și muncă decentă
ria.ru

Moldova și OIM au lansat recent un nou Program de Țară pentru Muncă Decentă (PȚMD), care stabilește vecto­rii pentru dezvoltare durabilă și mun­că decentă în 2021-2024. Programul definește priorități, obiective, ținte și indicatori de performanță pentru mă­surarea progresului.

În următorii patru ani, suportul OIM pentru R. Moldova va fi centrat pe creare de locuri de muncă și angajare pentru ti­neri, condiții de muncă sigure, respect pen­tru dreptul în muncă și un dialog social mai bun.

Programul de Țară pentru Muncă De­centă este implementat în comun de către OIM, Guvern, reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor. Un Comitet tripartit de supra­veghere a PȚMD a fost creat recent și acesta s-a întrunit într-o primă ședință la 29 no­iembrie curent. Rolul comitetului este de a promova programul și de a urmări direcțiile strategice de dezvoltare în țară. Printre sarcinile comitetului se regăsește și moni­torizarea felului în care se implementează PȚMD, lansarea propunerilor de corecție în funcție de schimbările de context din țară. Comitetul oferă sugestii pentru reducerea anumitor blocaje de implementare și con­tribuie la mobilizarea resurselor necesare pentru progresul acestuia.

La prima ședință a comitetului, accen­tele au fost puse pe realizările din 2021 și planurile pe 2022. În anul curent, activitățile au fost desfășurate în cea mai mare parte în cadrul a două proiecte tehnice ce țin de promovarea locurilor de muncă sigure în contextul pandemiei de Covid-19 și crearea de locuri de muncă pentru grupuri deza­vantajate prin intermediul Parteneriatelor de Ocupare Locale.

Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) și Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) au fost susținute pentru a-și spori eficiența și calitatea serviciilor. Una dintre realizările importante care a fost raportată la ședință ține de crearea platformei digi­tale a ISM care facilitează raportarea acci­dentelor de muncă și asigură instruiri virtu­ale pentru inspectorii de muncă. ANOFM, la rândul ei, a fost susținută la pilotarea a doua măsuri de ocupare, și anume inițiativele lo­cale și auto-ocuparea. În materie de dez­voltare a calificărilor, asistența este oferită pentru evaluarea sistemului de dezvoltare a carierei și cel de învățare pe tot parcursul vieții cu recomandări pentru optimizarea acestora.

Membrii comitetului au confirmat faptul ca munca nedeclarată, condițiile de muncă precare în unele sectoare, locurile de muncă deficitare în mediul rural continuă să peri­cliteze agenda pentru muncă decentă și ele urmează să rămână în vizorul comun și pe parcursul anului 2022.

 

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand