Un lot de 200 de mii de doze de vaccin contra gripei vor fi aduse la Centrul Naţional de Sănătate Publică la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat pentru ziarul „Vocea poporului” Ştefan Gheorghiţă, şeful Centrului de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale, HIV/ SIDA, Hepatitelor Virale, Gripei şi Parazitozelor din cadrul CNSP.
Potrivit sursei citate, cele 200 de mii de doze corespund standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi reprezintă o donaţie din partea organizaţiei internaţionale „Task Force for Global Health”. Responsabilul de la CNSP a adăugat că vaccinul va acţiona contra virusurilor gripale A H1N1, A H3N2 şi împotriva gripei de tip B. În sezonul rece trecut, în ţară au fost aduse 150 de mii de doze de vaccin antigripal.
Vor fi vaccinaţi gratis contra gripei angajaţii din medicină, personalul Serviciului Vamal, salariaţii care activează la aeroport, angajaţii Poliţiei de Frontieră, carabinierii, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, persoanele care suferă de diabet zaharat sau de maladii ale aparatului respirator, alţi pacienţi. Persoanele care doresc să se vaccineze gratis contra gripei vor trebui să se adreseze medicului de familie.
În sezonul rece, 2015-2016, în ţară au fost înregistrate 21 de cazuri de deces, ca urmare a complicaţiilor provocate de gripă, iar în sezonul rece 2014-2015 – 20 de cazuri letale.
„Toate persoanele care au murit din cauza gripei nu au fost vaccinate contra infecţiei, s-au adresat târziu după asistenţă medicală, sufereau şi de alte maladii, cum ar fi boli cardiovasculare, insuficienţă renală, diabet zaharat, boli ale aparatului respirator”, a menţionat Ştefan Gheorghiţă.
Primul caz de gripă din sezonul rece trecut a fost înregistrat la sfârşitul lunii decembrie. De la începutul lui octombrie anul curent şi până în prezent, în Republica Moldova nu s-a înregistrat nici un caz de gripă.
„Recomand vaccinarea contra gripei ca una dintre metodele cele mai eficiente de profilaxie a infecţiei, a ţinut să menţioneze pentru „Vocea poporului” Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea”. Medicii, asistentele medicale şi infirmierele fac parte din grupurile cu risc sporit de a face gripă. Odată ce este vaccinat, lucrătorul medical nu se îmbolnăveşte de gripă sau face o formă uşoară a bolii. Altceva e că nu toţi salariaţii din medicină acceptă să fie vaccinaţi, cu atât mai mult cu cât imunizarea contra gripei pentru ei este gratuită. Liderii sindicali trebuie să ceară de la managerii instituţiilor medicale ca ei să asigure salariaţii cu măşti, iar acestea să fie schimbate o dată la trei ore. În sezonul rece, în spitale trebuie să fie limitat accesul persoanelor care prezintă simptome de gripă sau răceală. Totodată, pacienţii care acuză simptome de gripă trebuie să cheme medicul la domiciliu, pentru că, dacă se prezintă la centrele de sănătate, riscă să molipsească şi alte persoane din jur”, a subliniat Aurel Popovici.