13 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Vaccinarea contra gripei va începe la sfârşitul lunii noiembrie

Loading
Sanatate Vaccinarea contra gripei va începe la sfârşitul lunii noiembrie
Vaccinarea contra gripei va începe la sfârşitul lunii noiembrie
vaccinare

Foto: blogspot.com

 

Un lot de 200 de mii de doze de vaccin contra gri­pei vor fi aduse la Centrul Naţional de Sănătate Pu­blică la sfârşitul lunii no­iembrie, a declarat pentru ziarul „Vocea poporului” Ştefan Gheorghiţă, şeful Centrului de Supraveghe­re şi Control al Infecţiilor Nosocomiale, HIV/ SIDA, Hepatitelor Virale, Gripei şi Parazitozelor din cadrul CNSP.

 

Potrivit sursei citate, cele 200 de mii de doze corespund stan­dardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi reprezintă o dona­ţie din partea organizaţiei inter­naţionale „Task Force for Global Health”. Responsabilul de la CNSP a adăugat că vaccinul va acţiona contra virusurilor gripa­le A H1N1, A H3N2 şi împotriva gripei de tip B. În sezonul rece trecut, în ţară au fost aduse 150 de mii de doze de vaccin antigri­pal.

Vor fi vaccinaţi gratis contra gripei angajaţii din medicină, personalul Serviciului Vamal, sa­lariaţii care activează la aeroport, angajaţii Poliţiei de Frontieră, carabinierii, angajaţi ai Ministe­rului Afacerilor Interne, persoa­nele care suferă de diabet zaha­rat sau de maladii ale aparatului respirator, alţi pacienţi. Persoa­nele care doresc să se vaccineze gratis contra gripei vor trebui să se adreseze medicului de familie.

În sezonul rece, 2015-2016, în ţară au fost înregistrate 21 de ca­zuri de deces, ca urmare a com­plicaţiilor provocate de gripă, iar în sezonul rece 2014-2015 – 20 de cazuri letale.

„Toate persoanele care au murit din cauza gripei nu au fost vaccinate contra infecţiei, s-au adresat târziu după asistenţă medicală, sufereau şi de alte ma­ladii, cum ar fi boli cardiovas­culare, insuficienţă renală, dia­bet zaharat, boli ale aparatului respirator”,  a menţionat Ştefan Gheorghiţă.

Primul caz de gripă din sezo­nul rece trecut a fost înregistrat la sfârşitul lunii decembrie. De la începutul lui octombrie anul cu­rent şi până în prezent, în Repu­blica Moldova nu s-a înregistrat nici un caz de gripă.

„Recomand vaccinarea con­tra gripei ca una dintre metodele cele mai eficiente de profilaxie a infecţiei, a ţinut să menţioneze pentru „Vocea poporului” Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea”. Medicii, asistentele medicale şi infirmi­erele fac parte din grupurile cu risc sporit de a face gripă. Odată ce este vaccinat, lucrătorul medi­cal nu se îmbolnăveşte de gripă sau face o formă uşoară a bolii. Altceva e că nu toţi salariaţii din medicină acceptă să fie vaccinaţi, cu atât mai mult cu cât imuniza­rea contra gripei pentru ei este gratuită. Liderii sindicali trebuie să ceară de la managerii institu­ţiilor medicale ca ei să asigure salariaţii cu măşti, iar acestea să fie schimbate o dată la trei ore. În sezonul rece, în spitale trebuie să fie limitat accesul persoane­lor care prezintă simptome de gripă sau răceală. Totodată, pa­cienţii care acuză simptome de gripă trebuie să cheme medicul la domiciliu, pentru că, dacă se prezintă la centrele de sănătate, riscă să molipsească şi alte per­soane din jur”, a subliniat Aurel Popovici.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand