19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Unii dintre primarii moldoveni cer descentralizarea finanțelor publice locale

Loading
Social Unii dintre primarii moldoveni cer descentralizarea finanțelor publice locale
protest-primari

Foto: moldovenii.md

Zeci de primari din toată ţara au protestat, săptămâna trecută, în fața sediului Guvernului şi al Palatului Republicii împotriva intenţiei guvernării de a amâna adoptarea noului mecanism de distribuire a finanţelor publice locale. Potrivit lor, prin aceasta este blocat procesul de descentralizare a administraţiei publice.

 

Primarii au solicitat adoptarea în lectură finală a proiectului Legii privind finanţele publice locale, precum şi majorarea salariilor. În opinia edililor, implementarea noului sistem le va oferi mai multă independenţă în gestionarea bugetului local.

Reprezentanţii autorităţilor publice centrale motivează tergiversarea procesului de adoptare a proiectului de modificare a legii în cauză prin faptul că aceasta ar conține unele carenţe. Proiectul a fost votat, în iulie curent, de către deputaţi în lectura a doua. Aprobarea finală a documentului este preconizată pentru actuala sesiune a Legislativului, dar încă nu a fost inclusă pe agenda acestuia.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SindASP”, Vlad Canţîr, a precizat pentru „Vocea poporului” că la protest au participat cei mai tari dintre primari. „Aceştia reprezintă comunele cele mai puternice din punct de vedere al infrastructurii, al potenţialului economic, care ar avea o şansă de existenţă după implementarea legii”, a specificat preşedintele „SindASP”.

Logica implementării acestei legi este oferirea, cu adevărat, a unor pârghii de autonomie financiară şi, în acest caz, primarul trebuie să fie în mod obligatoriu un manager bun, să poată oferi condiţii valide pentru desfăşurarea activităţii economice pe teritoriul comunei. „Eu înţeleg şi logica edililor care au ieşit la protest. Ei îşi dau seama de capacităţile lor şi doresc o implementare mai rapidă a acestei reforme. Totuşi, dacă le oferim doar celor puternici posibilitatea să existe şi să se dezvolte, îi îngropăm pe ceilalţi, iar calitatea structurii statale ar putea fi afectată”, a accentuat Vlad Canţîr.

În opinia sa, termenul rezonabil de implementare a acestei legi ar fi anul 2014 sau chiar 2015, pentru a se reuşi pregătirea anumitor lucruri cum ar fi cunoaşterea tuturor realităţilor, inclusiv a capacităţilor primarilor, a conchis preşedintele „SindASP”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand