În ajunul Zilei Sindicalistului, „VP” a realizat o anchetă-fulger cu conducerea de vârf a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, adresând două întrebări: „1. Cum apreciați activitatea sindicatelor la ora actuală și cum au evoluat acestea în ultimii zece ani? 2. Care au fost cele mai importante probleme soluționate de sindicate în favoarea salariaților?”.
Oleg Budza, președinte al CNSM:
Trebuie să ajungem la standardele de viață din Europa
Confederația a ajuns o structură care negociază astăzi cu partenerii de la egal la egal. Situația s-a schimbat radical față de ceea ce a fost cu 10 ani în urmă. Ne bucurăm că avem colegi care și-au dedicat viața muncind pe tărâmul sindical. Nu este o muncă simplă. Discuțiile devin tot mai complicate, aprinse – și cu reprezentanții puterii, și cu patronatele, care s-au consolidat și au interesul de a-și apăra businessul.
De partea noastră sunt salariații – medici, profesori, strungari, constructori. Există 4-5 direcții principale pe care le urmărim. În primul rând, negocierea convenţiilor şi contractelor colective de muncă cu patroni la diferite niveluri. Aici apar cele mai importante probleme care se negociază – condițiile de muncă; atestarea locului de muncă; calificarea salariatului; normarea muncii, salariul. Omul trebuie să fie satisfăcut de condițiile de muncă, de salarii decente.
Populația țării îmbătrânește. Trebuie să găsim soluții pentru tineri – locuri de muncă, să rămână acasă. Pentru noi, cel mai important e ca să păstrăm redacţia actuală a Codului muncii, a Legii salarizării. Nu am cedat pozițiile esențiale: negocierea tuturor prevederilor între parteneri. Elaborăm sistemul privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Este foarte importantă medicina opțională. Noi considerăm stringentă problema privind normarea muncii. Omul se transformă într-un robot care lucrează 12 ore și nimeni nu consideră că el are și o „linie roșie”, se epuizează fizic, biologic. Acum, elaborăm standarde care prevăd cum trebuie să fie ocupat omul, ce salariu să aibă etc. Promovarea femeilor, egalitatea de șanse, salarizarea conform principiului pentru o muncă egală un salariu egal, indemnizaţii echitabile pentru concediul de maternitate – sunt probleme care ne preocupă în permanență.
Sperăm că după 27 iunie, când va fi semnat Acordul de Asociere cu UE, o bună parte din standardele UE despre care vorbim acum vor fi implementate și în Moldova. Noi trebuie să ajungem la nivelul de viață din Europa.
Mihail HÎncu, vicepreședinte al CNSM:
Și la nivel raional ar trebui să funcționeze sistemul tripartit
Cel mai important lucru în activitatea sindicatelor în ultimii ani a fost unificarea mișcării sindicale. Atunci când existau două centre sindicale și activitatea sindicatelor într-un fel era dispersată și dirijată de unele forțe politice, acestea nu-și îndeplineau funcția de protejare a membrilor de sindicat, a salariatului, care în permanență are nevoie de ajutor și protejare din partea sindicatelor ca structură.
Desigur, aceasta a fost pentru noi un succes extraordinar, în 2007, când am reușit să convingem structurile ramurale de necesitatea de a avea un centru sindical unic interramural și de a forma un partener puternic, pentru a putea soluționa problemele. În primul rând, este vorba de majorarea salariilor, crearea condițiilor bune de muncă, crearea locurilor noi de muncă, combaterea economiei informale și multe probleme cu care se confruntă societatea.
La nivelul Confederației Internaționale a sindicatelor, Moldova este singura țară în care s-a produs scindarea mișcării sindicale în urma implicării unor forțe politice, dar până la urmă liderii sindicali au izbutit să unifice mișcarea sindicală.
Ne-am implicat direct în formarea structurilor sindicale interramurale, pentru a da un impuls nou mișcării sindicale în teritoriu. Prin intermediul acestor structuri, intențiile noastre au fost ca la nivel de raion să funcționeze acel sistem tripartit care există la nivel național – sindicatele, patronatele, autorităţile publice.
Dar, cu părere de rău, nu am reușit. Noi am creat structurile noastre, dar nu am putut influența crearea peste tot a asociaţiilor patronale teritoriale. Desigur, aceasta frânează soluționarea multor prob-leme, cum ar fi negocierea şi semnarea, împreună cu partenerii noștri sociali, a convenției colective la nivel de teritoriu. Astăzi, avem semnate 17 convenții teritoriale și doar 23 de comisii tripartite constituite.
Am reușit să renovăm şi să modernizăm sanatoriile noastre. Lucrăm la modernizarea taberelor de odihnă pentru copii.
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM:
Avem o armată întreagă de membri, ceea ce nu are nici un partid politic
Activitatea sindicatelor poate fi apreciată în planul soluționării chestiunilor ce țin de legislație, de problemele social-economice, financiare, prolemele retribuirii muncii etc. Aceste probleme sunt stringente pentru toate timpurile. Sindicatele au ușurat povara greutăților cu care se confruntă organizațiile primare, au susținut liderii din organizațiile primare, activitatea acestora este în continuă evoluție. Dar mereu apar probleme: fie că des se schimbă politicienii, guvernele, ba chiar situația din regiuni este în permanentă schimbare. Avem o armată întreagă de membri de sindicat, ceea ce nu are nici un partid politic – peste 450.000 de membri, iar asta implică o mare răspundere a conducerii confederației, precum și a sindicatelor de ramură. Trebuie să fim uniți în purtarea tratativelor cu partenerii noștri sociali, cu guvernul, cu patronatele. CNSM, sindicatele de ramură trebuie să rămână o forță, o instituție care să fie apreciată la justa valoare după formă, structură, rezultatele muncii, în primul rând de membrii lor. Din 2009, salariile în sfera de producere au crescut de la 900 de lei la 1650. Mai prost stau lucrurile în sfera bugetară, unde salariul minim e de 900 de lei. Cerem să fie aduse la nivelul minimului de existență, însă cunoaștem care este bugetul de stat, ponderea lui. Într-un viitor apropiat, sperăm ca salariul minim să fie unic pe țară și nu fiecare ramură să aibă salariul său minim. Luptăm cu economia informală, cu angajarea la negru în câmpul muncii. Acestea sunt problemele de bază. Dorim să fim o țară văzută în UE, cu un potențial economic. Am dorit ca indemnizația pentru nașterea copilului să ajungă la 5000 de lei. Sperăm că de la 1 ianuarie 2015 se va realiza acest lucru. O problemă importantă este protecția social-economică a tineretului. Amplasarea în câmpul muncii lasă foarte mult de dorit. Locurile eliberate de pensionari nu înseamnă că se creează noi locuri de muncă. Guvernul, patronatele sunt datoare să deschidă noi locuri de muncă cu salarii decente şi condiţii normale.
Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM:
Datorită sindicatelor, mii de salariați concediați ilegal au fost restabiliți
Sindicatele în ultimii zece ani s-au consolidat, în special, după ce cele două confederații care activau în paralel au fuzionat în 2007. De atunci, a început o nouă etapă în activitatea confederației sindicatelor, care are menirea să coordoneze activitatea tuturor sindicatelor de ramură. În prim-plan s-au pus problemele mai importante, având în vedere că și economia de piață e în dezvoltare. Sunt trei piloni principali clasici în economia de piață: un salariu care să garanteze angajaților și familiilor lor un nivel de trai decent; siguranța locului de muncă; securitatea și sănătatea la locul de muncă. E greu de spus ce trebuie pus pe primul plan. Poți să ai un salariu mare, dar să nu ai un loc de muncă sigur. Poți să ai salariu mare, loc de muncă stabil, dar dacă lucrezi în condiții nocive, îți pierzi sănătatea.
În ultima perioadă, una dintre cele mai importante realizări, la capitolul salarizare, este că anual se negociază cuantumul minim garantat în sectorul real al economiei. S-a majorat scutirea personală anuală a impozitului pe venit. Am participat la elaborarea și modificarea legislației muncii, îmbunătățind-o în favoarea salariaților. Sindicatele și-au creat Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, care şi-a găsit locul și rolul alături de alte organe de supraveghere și control, autoritatea sa crescând zi cu zi, fiindcă apără interesele salariaților. În această perioadă, CNSM a devenit membru al Confederației Internaționale a Sindicatelor. Pe parcursul acestor ani, datorită implicării sindicatelor, au fost restabiliți în funcții mii de salariați concediați ilegal de angajatori. A fost încheiat cu centrele sindicale din Italia un protocol de cooperare privind protejarea drepturilor lucrătorilor moldoveni. A fost adoptată o lege specială cu privire la organizarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, o instituție cu autoritate, care are un rol important în reglementarea relațiilor de muncă.