
Foto: businesscover.ro
Un şir de prevederi noi ce vizează politica fiscală au fost puse în aplicare, cu începere din 1 ianuarie 2014, în corespundere cu Legea nr.324 din 23.12.2013 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Multe dintre acestea au fost incluse în Codul fiscal în baza unor solicitări ale sindicatelor, orientate spre îmbunătăţirea situaţiei salariaţilor.
Potrivit specialiştilor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, cu referire la persoanele fizice, a fost majorată grila de la care este stabilit impozitul de venit de şapte la sută şi, respectiv, de 18 la sută de la 26700 de lei până la 27852 de lei. Totodată, a fost majorată de la 9120 de lei până la 9516 lei anual suma scutirii personale de la plata impozitului pe venit, de la 13560 de lei până la 14148 de lei a scutirii majore de la plata impozitului pe venit şi de la 2040 de lei până la 2124 de lei – a scutirii pentru persoanele întreţinute.
Concomitent, art. 24 din Codul fiscal a fost completat cu două alineate noi – (151) și (19). Alineatul (151) permite deducerea cheltuielilor achitate de contribuabili în decursul anului fiscal sub formă de taxe de alocaţii financiare destinate activităţii sindicatelor. Plafonul de deductibilitate a acestor cheltuieli constituie 0,15% din fondul de retribuire a muncii. În acelaşi timp, alineatul (19) prevede deducerea cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului, conform modului stabilit de Guvern.
De asemenea, la solicitarea sindicatelor, a fost restabilită cota de opt la sută a taxei pe valoare adăugată la producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi la zahărul din sfeclă de zahăr, produs, importat şi/sau livrat pe teritoriul Republicii Moldova.