3 iulie 2024
Chisinau
Social

Una dintre cheile succesului este să faci ceea ce îți place

Loading
Social Una dintre cheile succesului este să faci ceea ce îți place
Una dintre cheile succesului este să faci ceea ce îți place
Vocea poporului

Start–up 2020-2021! Cu acest ge­neric a fost organizat un workshop pentru tinerii în vârstă de la 16 până la 18 ani la hotelul Manhattan Hotel & Restaurant din Chișinău, care a durat două zile.

Timp de două zile, tineri din diferite raioane, în vârstă de 16-18 ani, au fost instruiți în cadrul unui workshop care face parte din proiectul intitulat „Acțiunea rura­lă pentru antreprenoriat inovator și durabil pentru tineret” (RAISE).

Ei au învățat ce este antreprenoriatul, esența și secretele, precum și tehnicile privind cum să devii un om de afaceri de succes sau care sunt premisele ce pot servi drept temei să mergi pe calea antrepreno­riatului.

Totodată, ei au aflat cine sunt influen­cerii în timp ce devii antreprenor și cum te pot influența, care sunt factorii decisivi sau oportunitățile pentru a deveni antrepre­nor. Au însușit ce abilități sau deprinderi individuale trebuie să aibă un antreprenor de succes, deoarece nu oricine poate fi ca­pabil de asta. Fiindcă, dacă te-ai decis să mergi pe această cale, în primul rând, tre­buie să ai perseverență, inițiativă și ambiție. Permanent să generezi diferite idei și să tinzi spre realizarea acestora, totodată, sa fii sociabil și extravertit, sigur de sine, gata oricând să-ți asumi riscurile.

Tinerii au fost selectați din mai multe raioane ale țării. Astfel, inițial, în fiecare ra­ion au fost organizate instruiri în licee sau școli profesionale la nivel local. Ulterior, în baza unor teste după instruire, care au fost completate de elevi, au fost selecta­te 25 de persoane pentru a fi instruite în Chișinău.

La final, fiecare participant trebuie să prezinte un plan de afaceri ca, la sfârșitul proiectului, să iasă cinci finaliști/câștigători. Aceștia vor înregistra propria firmă și vor primi primul suport în calitate de utilaj în valoare de cinci sute de euro, pentru a se lansa în afacere în domeniul ales.

Scopul acestui proiect este ca tinerii să dezvolte mai multe abilități și încredere în sine ca să poată să-și deschidă și să con­ducă o afacere în localitățile lor, rămânând acasă, astfel încât să oprim migrația.

 

Scopul proiectului este ca tinerii să-și dezvolte abilități și încredere în sine

 

În mod intenționat, tinerii au fost selectați din zone rurale, deoarece totul se concentrează în capitală, iar spațiul rural se confruntă cu lipsa de informații în diferite domenii ale economiei, inclusiv cum să deschidă o afacere, cum și unde să înregistreze o firmă, cum să mențină și să crească afacerea, care este cultura de afa­ceri.

Pregătirea informațională vizează o mare varietate de tineri, indiferent de sex, religie, vârstă și alte caracteristici socio-economice și demografice. Mulți dintre ei au deja o idee concretă fie în robototeh­nică sau agricultură, în tratarea animalelor bolnave sau servicii auto, designul bijuteri­ei sau designul industrial etc.

De asemenea, s-a dorit promovarea experienței și valorilor europene. De aceea activitățile s-au axat pe practica experților și partenerilor estonieni, care timp de două zile au lucrat cu noi cot la cot pentru a ne împărtăși experiența. Astfel, Irina Oleinici a avut ce povesti elevilor, fiind o persoa­nă multilateral dezvoltată, activând ca ju­rist-consultant, coordonator de proiecte internaționale pentru drepturile femeilor și ale copiilor, trainer de talie internațională în domeniul afacerii și, totodată, campi­oana Estoniei și a țărilor baltice la triatlon, campioană a Estoniei la tenis. Pe lângă toa­te acestea, mai este conducătorul și fon­datorul Centrului de instruire TUGIKESKUS POWER.

Dar și Marika Juuse a avut ce să le po­vestească tinerilor, fiind antreprenoare cu o experiență de peste 30 de ani. Ea este admiratoarea lui Anthony Robbins, care spune: „Una dintre cheile succesului este să faci ceea ce îți place”.

Este psiholog certificat și pe parcursul vieții a ajutat mulți tineri estonieni, care as­tăzi deja sunt părinți. A ajutat la înființarea Serviciului Psihologic al Poliției Estone. După aceea, s-a angajat în dezvoltarea personală și a echipei, activând în două centre regionale din Estonia: în orașul Tal­linn și Kohtla-Järve.

În prezent, ONG-ul USALDUSTK, condus de Marika este partener al Departamentului de stat pentru asigurări sociale și schimbul de șomeri. Proiectul este implementat de către Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova cu suportul generos al Ministerului Afacerilor Externe din Esto­nia și de Ambasada Estoniei la Chișinău.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand