Industria ușoară, potrivit datelor statistice, reprezintă cam 10 la sută din pro-ducția industrială a țării, are o pondere de peste 17% din volumul exporturilor și numără aproximativ 500 de întreprinderi cu aproape 25 de mii de lucrători. Aceasta s-a dovedit a fi unul dintre primele segmente ale economiei naționale care a început să resimtă efectele dezastruoase ale pandemiei.
Nadejda Rusnac, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară (FSLIU), afirmă că problemele în ramura industriei ușoare provocate de coronavirus au început să apară cu mult înainte de a fi instituită starea de urgență. Or, susține dumneaei, în condițiile în care toate întreprinderile din ramura dată sunt private sau cu capital străin, e firesc ca acestea să activeze în baza contractelor încheiate cu învestitori străini.
Așa că, după ce pandemia a început să facă ravagii pe glob, dar mai cu seamă în Europa, granițele multor țări au fost închise. Drept consecință, camioanele cu materie primă și accesorii care țineau calea spre R. Moldova nu au mai ajuns la destinație. În felul acesta, întreprinderile din industria ușoară de la noi s-au pomenit la mare încurcătură. Acestea se confruntă cu deficite bugetare serioase, urmare a efectelor negative ale epidemiei de COVID-19.
Începând cu luna martie, comenzile din sectorul industriei textile s-au redus substanțial cu până la 35-60%, în special, comerțul cu bunuri destinate piețelor de desfacere din România, Italia, Spania și Franța. Multe fabrici din ramură au întârzieri de livrări, ceea ce a redus substanțial volumul de producție, iar productivitatea deja a scăzut cu cel puțin 15-30 la sută.
Industria usoară face parte din sectorul real care generează vărsăminte substanțiale în bugetul de stat. Urmare a acestui lanț de probleme, numeroase afaceri vor ajunge să se confrunte cu probleme financiare, iar riscul de concedieri, insolvență și faliment va crește semnificativ începând cu lunile mai-iunie ale anului curent. Acest scenariu de colaps economic și financiar-bancar va provoca efecte în lanț, care ne va afecta pe termen mediu și lung.
Probleme mari pentru salariați
Nadejda Rusnac a mai punctat că 90 la sută dintre angajații de la întreprinderile din industra ușoară sunt femei, iar 50 la sută dintre acestea au copii. Astfel încât chiar din primele zile după ce Guvernul a întreprins măsuri în contextul pandemiei, cum ar fi, bunăoară, decizia de a închide grădinițele și școlile, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară s-a pomenit sub avalanșa de scrisori venite de la managerii întreprinderilor de ramură. Aceștia întrebau cum să procedeze cu lucrătorii, părinți, care sunt nevoiți să ramână acasă pentru îngrijirea copiilor, cum vor fi recompensați și de către cine?
Muncitoarele au ajuns la disperare. Nu toate angajatele pot beneficia de concedii nefolosite, de aceea, sunt nevoite să scrie cereri de concediu fără plată. Multe lucrătoare nu dispun de rezerve suficiente pentru întreținerea familiilor. Dar una dintre cele mai mari provocări ar fi că, după concediile forțate, multe angajate nu se vor întoarce la locurile lor de muncă. Întreprinderile din industria ușoară se vor confrunta cu o criză dramatică de forță de muncă.
Fiind întrebată cum apreciază, în calitate de lider al sindicatului de ramură, managementul întreprinderilor în aceste condiții extreme, dacă sunt în măsură angajatorii să facă față provocărilor, să asigure respectarea drepturilor salariaților ce se conțin în contractele colective de muncă, Nadejda Rusnac a evidențiat că la întreprinderile din ramură sunt respectate condițiile stipulate de contractele colective de muncă. Astfel, pentru a se evita reducerile de personal, micșorarea salariilor, în perioada situației de urgență în care se află Republica Moldova din cauza noului virus Covid-19, unele întreprinderi și-au reprofilat activitatea, dovedind flexibilitate și mobilitate la producerea articolelor solicitate în regim de urgență, și anume confecționarea măștilor de protecție pentru cetățeni și personalul medical, combinezoane de protecție pentru sistemul spitalicesc.
Este important, a remarcat Nadejda Rusnac, că, în procesul de muncă, angajații sunt asigurati cu echipamente de protecție individuală și colectivă, pentru procurarea cărora s-au alocat mijloace financiare suplimentare. Președinta FSLIU afirmă că angajatorii din industria ușoară fac tot posibilul pentru a proteja, a susține salariații, membri de sindicat din ramură.
Aprecierea Nadejdei Rusnac referitor la situația salariaților din industria ușoară a țării, care activează în condiții extreme, este în deplină concordanță cu declarația lui Sharan Burrow, secretar general al ITUC, care susține că guvernele trebuie să acționeze pentru a pune în aplicare planuri de stimulare economică și măsuri la locul de muncă pentru a proteja sănătatea, veniturile lucrătorilor și ale familiilor lor și pentru a stabiliza economia. Considerăm, a menționat dumneaei, că pachetele de stimulare economică și extindere a protecției sociale trebuie să existe pentru toți salariații, indiferent de funcția deținută.