25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Un trolleybook în perioada estivală

Loading
Без рубрики Un trolleybook în perioada estivală
Un trolleybook în perioada estivală

 

 

toleybook

Foto: vocea.md

Cunoaştem cu toții care este misiunea troleibuzului. În mod tradițional, acesta transportă pasagerii la destina-ție. De data aceasta, misiunea troleibuzului a fost schim­bată în una de sală de lectură. Anume așa, nu am greșit. Iar cine nu ne crede, poate să se convingă cu proprii ochi. Dar s-o luăm pe rând.

 

La inițiativa Bibliotecii Muni­cipale „B. P. Hasdeu”, susținută de Secția cultură a Primăriei capitalei, de pretura sectorului Botanica și de Regia Transport Electric, la începutul lunii iulie, în parcul „Valea Trandafirilor”, a fost deschis un trolleybook, adi­că o bibliotecă mobilă, amplasată în troleibuz. Patru tinere absol­vente ale Programului de maste­rat, specialitatea Managemen­tul instituției infodocumentare, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării USM (Adriana Mihalachi, Vasilița Vasilache, Eugenia Rusu și Axenia Bas­cacova) au venit cu ideea de a promova cartea pe timp de vară. Ideea a fost preluată, dezvoltată și implementată de Biblioteca Municipală, fiind susținută de Primăria Chișinăului. Începând cu luna iulie, zilnic (cu excepția zilei de luni) trolleybook-ul am­plasat la intrarea în parcul de distracții „Valea Trandafirilor”, funcționează de la ora 11.00 până la 18.00. Vehiculul-biblio­tecă este deservit de către filiale­le Bibliotecii Municipale. Aici se îmbină fericit lectura și jocurile distractive. Pentru a vă imagina o zi petrecută la trolleybook, vă propunem jurnalul Filialei „Ovi­dius”, bibliotecă de pe șoseaua Hâncești, sectorul Centru.

 

O zi consacrată poveștilor despre animale

 

13 august. Iarăşi schimbăm traseul spre „Valea Trandafiri­lor”. La ora 11.00, echipa de la Biblioteca „Ovidius” deschide uşa trolleybook-ului. Doi micuţi din cartier deja ne aşteptau (se vede că sunt vizitatori perma­nenţi). Fetele din şoseaua Hân­ceşti au scos masa rotundă şi scaunele afară, plasându-le într-un loc umbros, fiindcă soarele de dimineaţă îşi aprinsese cuptorul. Apoi bibliotecarele au instalat o tablă de scris, au organizat o bo­gată expoziţie de cărţi şi reviste la tema „Câinele, un prieten de­votat”. Printre exponate – mica enciclopedie „Câinele”; „Prietenii mei de la munte”; „Prietenii mei, animalele”; „Doamna şi vaga­bondul”; „Oscar, minunatul meu căţel”; „Prietenii mei de la pol”; „Micii mei prieteni”; „Căţelul cu părul creţ”; „Pe lângă casa buni­cilor”; „Puişorii mei cei dragi”; „Animale din întreaga lume” ş. a.

Vizitatorii au apreciat reviste­le „Dog magazin” care fac parte din colecţia de ediții periodice a bibliotecii. Câţiva părinţi, fiindcă trebuiau să meargă la serviciu, îşi aduceau copiii, lăsându-i în sea­ma bibliotecarelor. Ei considerau că-i mult mai de nădejde, decât să-i lase singuri acasă. Şi aveau dreptate, copiii integrându-se activ în activităţile organizate de bibliotecă. Tinere familii se apro­piau cu odraslele sale, reţinân­du-se în salonul troleybook-ului pentru a frunzări o carte.

Între timp, s-au apropiat şi primii copii şi a început ora de lectură „Câinele, noblețe și fide­litate”. Dar, înainte de a citi, s-au jucat în „Albinuţa”, joc tradiţio­nal de a face cunoştinţă, practicat de mai mult timp la „Ovidius”. Apoi au trecut la ghicitori. Rând pe rând, copiii spărgeau câte un balon, în care găseau câte un os (de hârtie, bineînţeles) pe care era scrisă o ghicitoare despre câi­ne. Bibliotecara Victoria Cebanu le-a povestit despre câine în toa­te amănuntele: părţile corpului; foloasele pe care le aduce; unde trăieşte; cum este îngrijit; câinii de rasă şi cei maidanezi. Apoi a urmat povestirea „Câinele şi vra­bia” din cartea „Poveştile bunicu­ţei mele”, scrisă de Silvia Kerim, şi discutarea conţinutului. După discuție, participanților li s-a propus şi jocul cognitiv „Cunoaș-teți patrupedul?”. Pentru a se relaxa de căldura insuportabilă, copiii au fost antrenați în jocul dinamic „Câinele cel ciufulit”, care i-a amuzat şi înviorat.

 

Origami, jocuri interactive, discuții

 

Mai târziu, cei interesați de un master class de origami au con­fecţionat din hârtie figura unui câine, lucrările realizate au fost expuse pe geamul trollebook-ului pentru a fi admirate de vizitatori. Pentru ai fi mai atractivi și a nu-i plictisi pe copii, a fost organizat jocul cognitiv „Care este cel mai bun drum al câinelui spre vizui­na vulpii”. Şi dacă la 16 iunie am avut oaspeţi de la Bucureşti, la 13 august s-a apropiat de noi o feti­ţă de zece ani din Irlanda. Se îm­bujorase de la căldură şi vorbea doar în engleză. Îi plăcuseră mult trollebook-ul nostru şi copiii, dar nu putea să suporte căldura tori­dă din patria părinţilor săi. Şi ea s-a născut aici, dar a fost dusă de mică în Irlanda.

Pe trotuar tocmai treceau niş-te doamne cu câini mari de rasă şi toată atenţia copiilor s-a în­dreptat spre ei. Copiii gălăgioși au început să discute între ei lu­crurile noi aflate recent despre câini. Soarele cocea insuportabil, în ţară fiind declarat cod porto­caliu. Nici umbra nu-i mai salva de arşiţă. După masă, copiii au revenit la distracţii. Le plăcuse jocul interactiv „În drum spre casă”, coordonat de Dana Cioba­nu. Iar pe la Ora poveştilor au ve­nit copiii de la Centrul comunitar „Flacăra”. Să fi fost vreo 30…

Au citit „Povestea unui câine”, au încercat să „dezghioace” ghi­citori, s-au interesat de istoria acestui parc, au recitat versuri şi au cântat.

Apropo, proiectul nostru are priză la copii, dar şi la părinţi, de aceea, conducerea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” a luat o decizie comună cu Primăria Chişinău să prelungească acti­vitatea trolleybook-ului cu încă o lună, adică până la finele lunii septembrie. Cei care nu au reu­şit să viziteze trollebook-ul sunt așteptați de marți până duminică între orele 11.00-18.00.

 

Liuba CIOBANU, directorul Bibliotecii „Ovidius”,

Ion BORŞ, cronicarul bibliotecii

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand